Huntsville, Alabama

Huntsville Alabama Huntsville is uitgegroeid van een katoenstad tot het centrum voor ruimteonderzoek, leger en industrie. Leer alles over de ruimtevaart in het US Space and Rocket Center. Neem een kijkje in de botanische tuin of bezoek een van de staatsparken in de omgeving. Ook een kijkje waard is Harrison Brothers Hardware Store, een winkel uit 1879 waar nog steeds hardware (ijzer/wapens) worden verkocht. De winkel is deels een museum.

Bezienswaardigheden & activiteiten

U.S. Space & Rocket Center

Dit is de grootste ruimteattractie van de wereld! U.S. Space & Rocket Center is één groot avontuur, en niet alleen voor kinderen. Doe mee aan de simulatie van een astronautentraining en ervaar hoe een straaljagerpiloot zijn werk doet. Bekijk een echte spaceshuttle, raketboosters en de machtige Saturn V. Natuurlijk kun je ook een kijkje nemen bij de Apollo 16-capsule, de quarantaineruimte voor Apollo 12 en gave films kijken in IMAX of 3D. Het Space Center is dagelijks geopend. Voor een bustour naar NASA Marshall Space Flight Center en de IMAX-film betaal je een toeslag bovenop je entreebewijs.

Huntsville Alabama

Alabama Constitution Village

Hoor het spinnewiel ratelen en snuif de geur op van brood dat wordt gebakken boven een houtvuur. In Alabama Constitution Village ga je terug naar 1819 - toen Alabama werd uitgeroepen als de 22ste staat van Amerika. Gekostumeerde gidsen spelen het leven van vroeger na in het postkantoor, warenhuis en politiebureau. Deze historische stad aan Madison Street is geopend van maandag tot en met zaterdag, van Memorial Day (mei) tot Labor Day (september).

Huntsville Alabama Constitution Village

Huntsville Botanical Garden


Natuurliefhebbers kunnen zich een ochtend vermaken in deze grote botanische tuin. Huntsville Botanical Garden heeft het grootste vlinderhuis van Amerika. Vlinders in alle kleuren en soorten fladderen rond in een natuurlijke leefomgeving. Je kunt een wandelroute volgen langs alle verschillende tuinen, van azalea's tot hortensia's. Er is ook een speciale kindertuin en een natuurcentrum, waar je onder andere kikkers en schildpadden ziet tussen beekjes, watervallen en weelderige vegetatie. De botanische tuin is dagelijks geopend. Er wordt een toegangsprijs gevraagd.

Huntsville Alabama

Monte Sano State Park

Op de Monte Sano Mountain ligt Burritt Museum and Park, een regionaal historisch museum met onder andere een oud herenhuis uit 1930, diverse wandelroutes en mooie uitkijkpunten. Het Monte Sano State Park is een natuurpark van ongeveer acht vierkante kilometer, waar je kunt wandelen, mountainbiken en kamperen. 'Monte Sano' betekent in het Spaans 'berg van gezondheid'. Eind 1800 kwamen bezoekers van heel Amerika naar dit gebied om aan te sterken in de frisse lucht, met prachtig uitzicht en mineraalbronnen.

Huntsville Alabama

Twickenham Historic District

Huntsville heeft drie verschillende historische wijken. In het Twickenham Historic District leer je hoe marktkoopmannen, bankiers en advocaten in de negentiende eeuw hun huizen bouwden in deze wijk. Je vindt hier de grootste verzameling vooroorlogse (antebellum)huizen van Alabama. Diverse gebouwen zijn open voor bezoekers, zoals het Weeden House Museum.

Huntsville Alabama

Historic Huntsville Depot

Van de Burgeroorlog tot 1968 was dit een veelgebruikt treindepot. Tegenwoordig is het Historic Huntsville Depot een levendig transportmuseum. Het Huntsville Depot werd bezet door soldaten van de Unie, diende als gevangenis én als ziekenhuis. De grafitti op de muren vertelt het bewogen verhaal van een van de oudste treindepots in het Diepe Zuiden.

Huntsville Alabama

Big Spring International Park

Dit is een park in de binnenstad van Huntsville, gelegen op een natuurlijke waterbron. In het park is het Huntsville Museum of Art te vinden en het park is regelmatig het decor van festivals en andere evenementen, waaronder de Big Spring Jam (laatste weekend van september) en de Panoply Arts Festival (laatste weekend van april).  

Huntsville Alabama

Omgeving

Jack Daniel's Distillery

Ben je dol op Whiskey? Dan is de Jack Daniel's destilleerderij in Lynchburg, een uur rijden ten noorden van Huntsville, een leuke bestemming. Een gids leidt je rond door de brouwerij en vertelt je over de geschiedenis en productie van de wereldberoemde whiskey vertellen. Ook zullen de verhalen over Mr. Jack himself je niet ontgaan. Je kunt dagelijks een rondleiding volgen, tussen 09:00 en 16:30. Grappig genoeg is de county waarin Lynchburg ligt drooggelegd; je mag er dus geen alcohol drinken. 

Huntsville Alabama

Cathedral Caverns State Park

Ruim een half uur rijden ten zuidwesten van Huntsville ligt dit staatspark. De grotten zijn vernoemd naar hun kathedraalachtige voorkomen. De enorme opening van de grot is 38 meter breed en 7 meter hoog. Binnen in de grot zie je prachtige formaties met bijzondere namen. Zo is de veertien meter hoge Goliath een van de grootste stalagmieten ter wereld. En wat dacht je van een 'bevroren' waterval? Een 'holbewoner' op een muur? Er zijn de hele dag rondleidingen mogelijk door de grot. Rondom de grot zijn een aantal wandelroutes uitgestippeld.

Huntsville grotten Cathedral Caverns State Park

Feiten

Staat Alabama
County Madison en Limestone
Oppervlakte 545 km²
Hoogte 193 meter
Inwoners 180.000
Tijdzone Central Time Zone (tijdverschil met Nederland: 7 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Huntsville kent een vochtig subtropisch klimaat, wat inhoudt dat de zomers zeer warm en vochtig zijn (met maxima rond de 30 graden) en de winters vrij mild (met maximumtemperaturen rond de 10 graden). Soms krijgt Huntville in de lente en herfst te maken met afgezwakte tropische stormen.

Geschiedenis

Voordat Franse kolonisten de huidige staat Alabama betraden en er nederzettingen stichtten, was het een leefgebied van verschillende indianenstammen. De Fransen troffen er Cherokee- en de Alabama-indianen.

Het bestaan van Huntsville wordt toegeschreven aan John Hunt, een veteraan van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog (1775-1783). Hij vertrok in 1805 vanuit Tenessee naar Alabama, dat op dat moment nog onderdeel was van het ‘Mississippi Territory’. Hij bouwde een houten bungalow in de mooie bosrijke vallei. De rijke natuurlijke omgeving en de vruchtbare grond trokken al gauw meer pioniers en maakten het gebied het hart van een bruisende en groeiende stad.

In 1808 werd Madison County gecreëerd en het land binnen de grenzen werd verkocht tijdens een publieke veiling. LeRoy Pope, een plantagebezitter in Georgia en advocaat, kocht de ongeveer 24 hectare grond waarop het vroege Huntsville lag. Deze man staat nu nog steeds bekend als ‘Father of Huntsville’, wegens zijn grote rol in de ontwikkelingen van de stad. LeRoy Pope geeft de stad de naam Twickenham, naar de laatste woonplaats van zijn verre familielid Alexander Pope. De wetgevende macht van het gebied bepaalde in 1811 echter dat de naam veranderd moest worden ‘Huntsville’, ter ere van John Hunt, de eerste oprichter van de stad.

Huntsville krijgt steeds meer het uiterlijk van een volwassen kleine stad. In 1832 werd de stad de trotse eigenaar van wellicht het eerste publieke watersysteem van de VS, bestaande uit een grote houten pomp, een houten opslagtank en een meterslang aangelegd systeem van uitgeholde boomstammen die water vanuit de ‘Big Spring’ naar de stad vervoerden.

De Burgeroorlog bracht zware tijden met zich mee, maar Huntsville kwam bijna ongeschonden uit de strijd, mede dankzij de eerste textielmolen van Alabama. Binnen een korte tijd stonden er tien molens In Madison County en speelde Huntsville een grote rol in de katoenindustrie van de staat. Tegen 1940 was Huntsville nog steeds een relatief kleine en rustige stad, met ongeveer 13.000 inwoners. In 1941 kwam daar plotseling verandering in, toen een groot gebied ten zuidwesten van de stad door het Amerikaanse leger werd geselecteerd om drie grote faciliteiten voor chemische wapens te bouwen. Deze drie bedrijven waren tijden de Tweede Wereldoorlog actief en namen ongeveer 20.000 werknemers aan. Na de oorlog waren de faciliteiten niet langer nodig en na enkele pogingen andere bedrijven onder te brengen in de fabrieken werden de ruimtes in gebruik genomen door het leger voor raket- en projectielontwikkelingen. De bijnaam van de stad, ‘The Rocket City’, is ontstaan door de rol van Huntsville in de geschiedenis van de ruimtevaart en heden ten dage huist het op twee na grootste ruimtevaartonderzoekscentrum van het land hier.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan