Memphis, Tennessee

Memphis, Tennessee Memphis staat bekend om twee legendarische personen: burgerrechtenactivist Martin Luther King en superster Elvis Presley, die allebei een stempel op ‘The River City’ hebben gedrukt. Daarnaast is de stad langs de Mississippi-rivier de bakermat van de bluesmuziek, een genre dat goed vertegenwoordigd wordt in de historische Beale Street. Ook Soul en Rock-'n-roll zul je hier regelmatig horen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Beale Street

Maak kennis met het muzikale erfgoed van Memphis en bezoek Beale Street, de bakermat van de blues. Al vanaf het midden van de negentiende eeuw treden hier muziekgroepen en straatartiesten op in cafés en op pleinen. Beale Street is een van de populairste bezienswaardigheden van Memphis. De straat zit vol met restaurants, cafés en clubs, waaronder BB Kings Blues Club. Aan Beale Street vind je ook het W.C. Handy House, een klein houten gebouw waar vader-van-de-blues-W.C. Handy in 1909 'The Memphis Blues' schreef. Het lied wordt gezien als de eerste bluesballade in de geschiedenis. Haast elke stap die je op Beale Street zet, gaat gepaard met muziek. Beale Street is alleen toegankelijk voor voetgangers, die er met een gefrituurde lekkernij en een biertje kunnen genieten van de muziek. 's Avonds komt de straat echt tot leven.  

Bezienswaardigheden Memphis, Tennessee

Sun Studio

Vlak bij Beale Street, aan 706 Union Ave, ligt de Sun Studio. Hier namen grootheden als Elvis Presley, Johnny Cash en Jerry Lee Lewis hun hits op. Hoewel het kleine gebouw van buiten niet veelbelovend oogt, zullen muziekliefhebbers hier dolgelukkig weer naar buiten stappen. Begin jaren 50 startte Sam Phillips in Sun Studio met het opnemen van bluesplaten van onder meer Howlin' Wolf, BB King en Ike Turner. Later volgden rockartiesten, zoals Jerry Lee Lewis, Johnny Cash, Roy Orbison en niemand minder dan Elvis Presley. Je kunt een rondleiding volgen door de kleine studio. In ongeveer veertig minuten tijd worden er levendige anekdotes op je af gevuurd terwijl je luistert naar originele opnames.

Sun Studio is een populaire bezienswaardigheid in Memphis

Graceland

Het mag duidelijk zijn dat Memphis geen toeristen trekt, maar pelgrims. Meer nog dan liefhebbers van gefrituurd voedsel zijn dat aanbidders van muziek. Zij hebben als hoofdbestemming Graceland, het landgoed van Elvis Presley dat ongeveer vijftien kilometer ten zuiden van downtown Memphis ligt. De glorieuze en villa biedt een uniek kijkje in het leven van de King of Rock ‘n Roll. Elvis. Er zijn verschillende rondleidingen mogelijk, waarbij je naast Elvis’ privévliegtuig en auto’s ook vertrekken met een nepwaterval, gele vinylmuren en tentoonstellingen kunt bekijken. Er is een muziekkamer en een kamer vol prijzen, gouden platen en kostuums. Je sluit de rondleiding af in de Meditation Garden, waar The King en zijn familie begraven liggen. De tours zijn niet goedkoop, maar volgens veel reizigers absoluut de moeite waard. Reserveer op tijd je tickets. Je gaat swingend op het landgoed af dankzij de Elvis-muziek die je onderweg te horen krijgt.

Bezoek Graceland, het landgoed van Elvis Presley in Memphis, Tennessee

National Civil Rights Museum

Naast The King of Rock-'n-Roll drukte een andere King een grote stempel op Memphis: mensenrechtenstrijder Martin Luther King Jr. Het National Civil Rights Museum verhaalt over de hartverscheurende strijd die Afro-Amerikanen voerden voor vrijheid en gelijke rechten. Deel van de tentoonstelling zijn foto's, artefacten en het Lorraine Motel, waar Martin Luther King op 4 april 1968 werd doodgeschoten. Het lijkt er of de klok is gestopt met tikken: de koffiekop is vol, evenals de asbak. Buiten, aan het balkon van Kings kamer, hangt een krans. Daaronder staan twee oude auto's: een Chevrolet en een Dodge. Kijk je buiten tussen de tegels, dan kun je de baan volgen die de fatale kogel aflegde. De baan voert terug naar de intact gelaten badkamer van James Earl Ray, die (waarschijnlijk) het schot loste.

Het Civil Rights Museum is een bezienswaardigheid in Memphis

Musea

Memphis beschikt over de nodige musea die een unieke kijk bieden op de geschiedenis en de cultuur van de stad. Aanraders zijn het Rock 'n' Soul Museum en Stax. Het Rock 'n' Soul Museum laat zien hoe Afro-Amerikaanse en "blanke" muziek op de Mississippi Delta vermengd raakten en een mix van moderne rock en soul creëerden. Je kunt een muzikale tour volgen. Het Stax ligt ten zuiden van Downtown Memphis, op de plek van de Stax studio. Hier, in het epicentrum van de soulmuziek, zagen platen van onder meer Otis Redding, Wilson Picket, Booker T and the MGs het levenslicht. Foto's, kostuums en de Superfly Cadillac van Isaac Hayes vertellen je alles over de bruisende jaren zestig en zeventig. Ook leuk is het Cotton Museum, gevestigd in de voormalige Memphis Cotton Exchange. In het Pink Palace Museum draait alles om de geschiedenis van de Mid-South en het Memphis Brooks Museum of Arts is het grootste en oudste kunstmuseum in Tennessee.

Bezoek een museum in Memphis

Memphis Zoo

De Memphis Zoo opende in 1906 haar deuren en is door de jaren heen uitgegroeid tot een uitgestrekt park, waarvan een deel nog bestaat uit wildernis. De dierentuin wordt beschouwd als een van de beste dierentuinen in Amerika. De zoo is ingedeeld in drie grote gebieden, die weer verder onderverdeeld zijn in thema’s. Er vinden dagelijks verschillende dierenshows plaats.

Bezienswaardigheden Memphis

Peabody Hotel

Dit luxueuze hotel in downtown Memphis stamt uit 1925. Het in Italiaanse renaissancestijl ontworpen hotel is een van de belangrijkste gebouwen én bezienswaardigheden van de stad. Het is vooral beroemd vanwege The Peabody Ducks. Deze eenden wonen in het hotel en worden elke dag met veel toeters en bellen van hun verblijfplaats op de bovenste etage gehaald, begeleid door de King Cotton March. ’s Avonds wordt de omgekeerde route gevolgd.

Peabody Hotel Memphis bezienswaardigheden

Mud Island River Park

Ten noorden van downtown Memphis ligt een schiereiland aan de Mississippi-rivier. Neem de monorail naar dit groene gebied en maak een wandeling langs de Riverwalk, die de machtige Mississippi in het klein nabootst. In het amfitheater zijn regelmatig concerten te horen. Je kunt ook een kijkje nemen in het Mississippi River Museum, waar je alles leert over de historie en geologie van Amerika's grootste rivier. Ook is er een groot aquarium en een replica van een boot. Je kunt ook een kano of bootje huren om over het water te peddelen. Je hebt vanaf hier uitzicht op de Hernando de Soto Bridge.

Mud Island in de rivier bij Memphis, Tennessee

Memphis in May

Speciale aandacht verdient het Memphis in May International Festival dat, zoals de naam al aangeeft, in mei plaatsvindt. De hele maand zijn er evenementen die het erfgoed van Memphis vieren. De vier hoofdevenementen van het festival zijn het Beale Street Music Festival, International Week (waarbij elk jaar een ander land centraal staat), de World Championship Barbecue Cooking Contest en de Sunset Symphony, een nacht vol klassieke muziek.

Muziek in Beale Street Memphis

Metal Museum

Een stukje van Downtown, aan de Metal Museum Drive vind je het metaalmuseum. Anders dan je misschien vermoed in muziekstad Memphis, draait het in dit museum niet om de muziekstijl maar om de kunst en ambacht van de metaalsmederij. Jaarlijks wordt de beste metaalsmid van Amerika gekozen. Bezoekers worden verrast met tentoonstellingen, innovatieve producten en metalen kunstwerken. De entreeprijs bedraagt enkele dollars per persoon. 

Memphis, Tennessee

Omgeving

Shelby Farms Park

De Shelby Farms Greenline (10,4 km) verbindt Midtown Memphis met deze groene oase aan de oostzijde van de stad. Je kunt heerlijk wandelen over een van de verharde paden, zoals de Chickasaw Trail, Patriot Lake Trail en Connector Trail. De World River-voetgangersbrug verbindt Shelby Farms Park met de eenvoudige Wolf River-wandelpaden aan de overkant van de rivier. Je komt er regelmatig wandelaars, fietsers en hardlopers tegen. Shelby Farms Park is een van de grootste stadsparken van Amerika. In de bossen en weiden leven 200 vogelsoorten, lynxen, herten, konijnen, bevers, vossen en eekhoorns. Een bijzondere attractie in het park is de Buffalo Range, een weide waar een kudde bizons rondloopt.  

Bizons in Shelby Farms Park, Memphis Tennessee

Holly Springs - van Memphis naar Tupelo

Rijd je van Memphis naar Tupelo (waar het geboortehuis van Elvis staat), dan is het leuk een tussenstop te maken in Holly Springs. Dit stadje is een perfecte samenvatting van het Diepe Zuiden, met statige panden, kleine kerkjes en de typisch zuidelijke, gastvrije sfeer. De top-bezienswaardigheden zijn Walter Place, Cedar Hurst en Burton Place.

Walter Place is een van de plantagehuizen in Holly Springs Mississippi

Vervoer

Memphis heeft een uitgebreid busnetwerk dat geoperationaliseerd wordt door de Memphis Area Transit Authority (MATA). Bussen rijden zowel in het centrum als de buitenwijken. In de avonden is de service soms beperkt, en het kan voorkomen dat bussen in de weekenden andere routes rijden dan doordeweeks. Daarnaast is er een trolleydienst in downtown en midtown, met lijnen langs de rivieroever en door het centrum. Met de knalgele Main Street Trolley maak je op een leuke en snelle manier kennis met het centrum van Memphis.

Feiten

Staat Tennessee
County Shelby
Oppervlakte 839 km²
Hoogte 103 meter
Inwoners 655.000
Tijdzone Central Time Zone (tijdverschil met Nederland: 7 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Memphis heeft net als de rest van het zuiden een vochtig subtropisch klimaat, waarbij de weersomstandigheden danig beïnvloed worden door de windrichting. De zomers zijn naar Nederlandse maatstaven warm, met temperaturen rond de dertig graden. Meestal zijn de zomerdagen erg vochtig door de wind vanuit de Mexicaanse Golf. Daarnaast treden er vaak korte, maar krachtige onweersbuien op, vooral in de vooravonden. Tot diep in oktober blijft het doorgaans aangenaam, met mildere temperaturen dan in de zomer. Vanaf eind oktober doet de winter zijn intrede en november en december staan bekend als natte maanden, met gemiddelde dagtemperaturen rond de 10 graden. Het warme weer maakt vervolgens weer een abrupte entree in maart. Het wordt dan bijna 20 graden.

Sport

Basketbal speelt een belangrijke rol in Memphis. Naast het NBA-basketbalteam de Memphis Grizzlies (gestationeerd in het hypermoderne FedExForum) zijn de Memphis Tigers van de University of Memphis ook erg populair. Andere grote clubs zijn de Memphis Redbirds (honkbal) en de Mississippi RiverKings (ijshockey).

Geschiedenis

Het hedendaagse Memphis vindt haar oorsprong in 1819. Voor het ontstaan van de moderne stad waren er echter al nederzettingen van de Chikasaw- en Mississippi-indianen. Vanaf de zestiende eeuw ondernamen Spaanse en Franse ontdekkingsreizigers expedities in het gebied, maar pas begin negentiende eeuw verkocht de Chikasawstam haar rechten op het gebied en maakte zo het ontstaan van Memphis mogelijk.

Memphis werd op 22 mei 1819 gesticht door John Overton, James Winchester en Andrew Jackson, de latere president van de Verenigde Staten. Het drietal had grootse plannen met de nederzetting, die vernoemd werd naar de hoofdstad van het oude Egypte. Na de oprichting volgde een periode van snelle groei, waarbij Memphis door haar gunstige ligging aan de Mississippi een economisch belangrijke plaats werd voor de katoenindustrie en slavenhandel. In deze periode bestond een groot deel van de bevolking uit slaven en de explosieve groei van de stad werd slechts gestuit door het uitbreken van de Amerikaanse Burgeroorlog in 1861. Tennessee behoorde tot de zuidelijke staten die pro-slavernij waren. Memphis werd al na iets meer dan een jaar veroverd door de noordelijke troepen van de Union en bleef buiten een korte opstand (geleid door Nathan Bedford Forrest, de latere oprichter van de Ku-Klux-clan) zonder veel moeite in handen van de Union.

De stad kreeg amper de kans om te herstellen van de oorlog door verschillende uitbraken van gele koorts. Omdat de oorzaak van de uitbraken niet bekend was, bleek het erg moeilijk om de ziekte onder controle te krijgen. Het ging zelfs zo ver dat Memphis in 1879 failliet ging en (tijdelijk) zijn stadsrechten verloor. In de jaren negentig krabbelde de stad weer op en ontstond het moderne Memphis. Een nieuwe bloeiperiode in de eerste helft van de twintigste eeuw maakte van Memphis de belangrijkste handelsplaats ter wereld op het gebied van katoen en hardhout. Het groeide ook in andere opzichten. In de zwarte clubs werden jazz en rhythm & blues (r&b) verder ontwikkeld tot uiteindelijk rock & roll ontstond. De upperclass van het zuiden kwam bij elkaar in de chique hotels in het centrum van de stad, zoals het Peabody Hotel. Ook was Memphis in 1916 de eerste stad ter wereld met een zelfbedieningsupermarkt.

In de jaren zestig kwam Memphis (zoals het hele zuiden) wereldwijd in het nieuws door de strijd van de zwarte bevolking voor burgerrechten. In 1968 werd Martin Luther King vermoord, op het balkon van zijn kamer in het Lorraine Motel.

Economie

Door de geschiedenis heen heeft Memphis zowel hoogtijdagen als economisch donkere tijden gekend. Oudere industrieën als tractorfabrieken en bosbouwbedrijven hebben het gebied verlaten. Er zijn er veel andere bedrijven voor teruggekomen. De belangrijkste daarvan is transporteur FedEx, dat zijn hoofdkantoor in Memphis heeft. Dankzij FedEx is Memphis International Airport uitgegroeid tot een van de grootste vrachtvluchthavens ter wereld.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan