Terlingua, Texas

Terlingua bij Big Bend Het kleine plaatsje Terlingua ligt aan de westelijke poort van Big Bend National Park. Het is een goede uitvalsbasis om het park te bezoeken, met name de bezienswaardigheden in de westelijke kant van dit uitgestrekte natuurgebied, zoals de Santa Elena Canyon. Terlingua zelf is tegenwoordig veelal een spookstadje.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Big Bend National Park

Het uitgestrekte Big Bend National Park werd vernoemd naar de bocht die de Rio Grande-rivier maakt op de grens tussen Texas en Mexico. Big Bend kun je per auto of camper verkennen via de verharde wegen die in het park zijn aangelegd. Als je de Ross Maxwell Scenic Drive vanuit Terlingua in oostelijke richting rijdt, kom je als eerst bij het Castolon Historic District. Hier leer je meer over de rijke geschiedenis van het park. Ben je niet goed ter been of heb je geen zin om te wandelen? Uitkijken over de canyon kan ook vanaf Santa Elena Overlook. De kloof ligt in de zuidwestelijke hoek van het park, aan het eindpunt van de vijftig kilometer lange Ross Maxwell Scenic Drive.

Big Bend National Park

Wandelen in Big Bend National Park

Je vindt mooie hikes bij Mule Ears Spring, hier start een een wandeling (6,1 km) door de woestijn naar een kleine beek. Onderweg kijk je prachtig weg over de bergen en de woestijn. Wil je korter wandelen? Kies dan de verderop gelegen Tuff Canyon Trail (1,2 km totaal), die je leidt naar prachtige balkons of de bodem van de Tuff Canyon. Het hoogtepunt van Big Bend vinden de meeste bezoekers de Santa Elena Canyon: een dertien kilometer lange kloof van 450 meter diep. Via een wandelpad (2,6 km) daal je af naar de Terlingua Creek. Je ziet de kliffen enkele honderden meters boven je uittorenen.

Big Bend National Park

Spookstadje Terlingua

In het uiterste puntje van Texas, vlak bij de grens, werd in 1800 kwiksulfide en kwik gevonden. In 1888 kwamen de eerste mijnwerkers naar dit gebied en ontstond het plaatsje Terlingua. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was er veel vraag naar deze grondstoffen, maar in de Tweede Wereldoorlog daalde dat drastisch. De mijn ging failliet, de avonturiers vertrokken en Terlingua veranderde in een spookstadje.

Terlingua bij Big Bend

Bezienswaardigheden Terlingua

In Terlingua kun je een kijkje nemen bij de ruïnes of een bezoekje brengen aan de gevangenis. Dit is bijna onvermijdelijk, omdat zich hier ook de toiletten bevinden. In het eerste weekend van november vindt ieder jaar in Terlingua de Chili Cookout plaats, een competitie wie de beste chili van Big Bend en omstreken kan brouwen. Gaandeweg is dit uitgegroeid tot een feest waar iedereen uitgedost naar toe komt. Je kunt parkeren langs de verharde weg, van hieruit loop je zo spookstadje Terlingua in. Ook het Starlight Theatre is een bezoekje waard.

Terlingua bij Big Bend

Big Bend Ranch State Park

Ten westen van Big Bend National Park ligt het Big Bend Ranch State Park; de parken vloeien in elkaar over. In Big Bend Ranch State Park vind je ruige kliffen, watervallen, pluizige katoenbosjes en stekelige vlaktes met cactussen. De gaafste manier om dit uitgestrekte natuurgebied in de Chihuahuan-woestijn te verkennen, is per paard. Je kunt bij Lajitas Stables een paardrijtocht boeken. Je verkent dan vanuit het zadel de zuidoostelijke hoek van het park, langs de Rio Grande-rivier. Iets buiten het park ligt Big Bend Stables, waar je kindvriendelijke paardrijtochten kunt boeken. Ze variëren in lengte van een uur tot een volle dag.

Paardrijden in Texas

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan