Mexican Hat, Utah

Mexican Hat Utah Mexican Hat is een dorp gelegen aan de San Juan-rivier in het zuidoosten van de staat Utah. De plaats zelf is erg klein, maar de omgeving staat bekend om de bijzondere rotsformaties. Mexican Hat dankt zijn naam aan de vorm van een van deze formaties. Vlak bij het dorp ligt het relatief onbekende Valley of the Gods. Dit prachtige woestijnlandschap lijkt met enkele grote rotsformaties op Monument Valley.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Valley of the Gods

Het landschap van de Valley of the Gods wordt gekenmerkt door grote, rode zandstenen rotsformaties in een uitgestrekt woestijnlandschap. Dit doet denken aan het veel bekendere Monument Valley. Het verschil is dat de Valley of the Gods nog niet door het grote publiek ontdekt is en je je daarom echt 'in de middle of nowhere' waant. Er is een 27 kilometer lange onverharde weg door de vallei.

Mexican Hat Utah

Goosenecks State Park

Ten noordwesten van Mexican Hat ligt dit natuurpark waar de San Juan River door vele bochten in een diepe canyon stroomt. Het landschap is vergelijkbaar met de Horseshoe Bend bij Page, Arizona. In het Goosenecks State Park kun je een uitzichtpunt bezoeken voor een spectaculair uitzicht over de rivier en een deel van de canyon, 305 meter beneden je. 's Nachts is het er prachtig sterren kijken.

Goosenecks

Muley Point

Dit uitkijkpunt op het Cedar Mesa-plateau ligt een paar kilometer ten noorden van Mexican Hat en biedt een ver uitzicht richting het zuidwesten. Je ziet de Valley of the Gods en een groot deel van het Navajo Reservaat ten zuiden van Mexican Hat, evenals Monument Valley, dat veertig kilometer verderop ligt. De toegangsweg naar Muley Point is een zandweg met enkele haarspeldbochten. Deze is daarom soms moeilijk begaanbaar, vooral voor lange voertuigen.

Mexican Hat Utah

Raften

Mexican Hat is geliefd bij rafters. Zo start er de route die richting Lake Powell loopt, terwijl het dorp het eindpunt is van rafters die vanuit Bluff komen.

Mexican Hat Utah

Hat Rock

Deze rots, die door zijn bijzondere vorm de naamgever van het dorp is geworden, ligt iets ten oosten van Mexican Hat. Het is mogelijk om Hat Rock te beklimmen en er bevindt zich ook een kampeerplaats. De top geeft een uitzicht over het gebied rond Mexican Hat en de San Juan River.

Mexican Hat Utah

Feiten

Staat Utah
County San Juan
Oppervlakte 21  km²
Hoogte 1294 meter
Inwoners 100
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Geschiedenis

Mexican Hat werd in de negentiende eeuw gesticht door kolonisten als verzamelplaats voor vee en schapen. Later werd er goud en olie gevonden in de San Juan River, maar dit bleek in beide situaties niet winstgevend te zijn. Hoewel er ooit ongeveer 1.200 mensen woonden, groeide het dorp door de afgelegen ligging niet verder. Pas in 1958 werd het Mexican Hat door een autoweg verbonden met de buitenwereld. Het aantal inwoners daalt al enkele decennia en het dorp leeft tegenwoordig van toerisme.

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

9 maart infodag in Zwolle:
presentaties (waaronder Zuidwest-Amerika), camper bekijken & adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan