Monument Valley, Utah

Monument Valley De natuur in Monument Valley is prachtig: wandelend door de eindeloze en desolate woestijn, met hier en daar grote rode zandsteenformaties en tafelbergen, lijkt het alsof je in een echte westernfilm terechtgekomen bent. Hoewel Monument Valley officieel Amerikaans grondgebied is, is de exploitatie in handen van de indianen. Monument Valley is een Tribal Park. ### Let op Monument Valley kent, anders dan Arizona, wél zomer- en wintertijd. Dat betekent dat het er tijdens de zomertijd één uur later is dan in Arizona.

Bezienswaardigheden & activiteiten

West, East en Merrick Butte

De bezienswaardigheden in Monument Valley zijn de door erosie gevormde buttes. Een butte (spreek uit: 'bjoet') is een vrijstaande, smalle en hoge rotsformatie, met steile zijden en vaak spitse pilaren. Vanaf het Lookout Point bij het bezoekerscentrum kun je de drie bekendste buttes van het park zien: de West (Left) Mitten, East (Right) Mitten en Merrick Butte. Via de Wildcat Trail kun je om de West Mitten Butte heen lopen (6,2 km totaal). Dit wandelpad is het enige pad dat je zonder een gids mag betreden. Via de Valley Drive zie je nog veel meer buttes. De mooiste toegangsweg is Highway 163. Je zult het wel herkennen uit menige toeristische brochure of uit films. De film 'Forrest Gump' is misschien wel de bekendste: hier is de scène opgenomen waar hij opeens stopt met rennen.

Monument Valley, het beroemde Lookout Point

Valley Drive

De onverharde en zeer hobbelige Valley Drive is de enige weg door het park en - door verhuurbedrijven - verboden voor de meeste huurcampers of -auto's. Er zijn daarom talloze aanbieders van jeeptours. De standaardtours bestaan uit een rit over de Valley Drive, met onderweg een aantal stops om foto’s te maken. Je kunt je tour uitbreiden met een bezoek aan het achterland (waar onder andere oude indianenwoningen en rotstekeningen te vinden zijn), het bijwonen van een tapijtweefdemonstratie en een bezoek aan het nabijgelegen Mystery Valley. Hieronder volgen enkele bezienswaardigheden langs de Valley Drive.

Valley Drive, de onverharde weg door Monument Valley

Elephant Butte / Three Sisters

Deze formatie bestaat uit een groot, stijl rotsblok en een kegelvormige, smalle formatie, waardoor het een olifant met een slurf lijkt. Na deze butte zie je de Tree Sisters, bestaande uit een drietal rotspilaren.

Elephant Butte, een olifantvormige rotspartij in Monument Valley

John Ford's Point

De westernfilmregisseur John Ford heeft verschillende films in Monument Valley opgenomen. De plaats die John Ford’s Point genoemd wordt, schijnt zijn favoriete bestemming te zijn. Je kunt hier door indianen gemaakte sieraden kopen en vaak staat er een cowboy te paard op een rots in de verte. Monument Valley vormde wel vaker het decor voor films en muziekclips. Kijk maar eens naar 'Mission Impossible II' voor een indrukwekkende rotsklim-scène (deze is ook te vinden op Youtube). En Metallica stond in hun clip 'I Disappear' bovenop een van de buttes, waar ze per helikopter naartoe werden gevlogen.

John Fords Point is het favoriete uitzicht van de gelijknamige regisseur in Monument Valley

Rain God Mesa

Veel buttes waren eerst grotere rotsblokken met afgevlakte toppen. Zulke formaties worden mesa’s of tafelbergen genoemd. Een goed voorbeeld van een mesa in het park is de Rain God Mesa. Aan de voet van deze enorme tafelberg ontspringen vier bronnen in de vier windrichtingen. Medicijnmannen van de Navajo-indianen bidden hier en voeren er ceremonies uit die te maken hebben met genezing en regenval.

Rain God Mesa, Monument Valley

Artist's Point

Bij Artist's Point zie je een redelijk steile afgrond met daarachter kilometers vlak land waaruit de Mittens en Merrick Butte abrupt oprijzen. Na John Ford's Point wordt dit als het beste uitzichtpunt aan de Valley Drive beschouwd.

Artists Point, uitzichtpunt in Monument Valley

Tours

Aan de Valley Drive ligt een idyllische paardenranch. Op deze ranch kun je deelnemen aan tochten door Monument Valley. Tijdens deze tochten wordt van het toeristische pad afgeweken en heb je de kans om een indianenhut ('hogan') te bezichtigen. In het binnenland liggen nog andere bestemmingen. Hunts Mesa bijvoorbeeld. Deze grote tafelberg vormt de zuidoostelijke rand van Monument Valley en is bijna tweeduizend meter hoog, waardoor je als je er bovenop staat een schitterend uitzicht hebt. Een andere bestemming in het achterland is Mystery Valley, waar vindplaatsen zijn van het Voorouderlijke Pueblo-volk. Beide locaties zijn alleen toegankelijk onder begeleiding van een Navajo-gids.

Uitzicht vanaf Hunts Mesa Monument Valley

Omgeving

Valley of the Gods

Het landschap van de Valley of the Gods wordt gekenmerkt door grote, rode zandstenen rotsformaties in een uitgestrekt woestijnlandschap. Dit doet denken aan het veel bekendere Monument Valley. Het verschil is dat de Valley of the Gods nog niet door het grote publiek ontdekt is en je je daarom echt 'in de middle of nowhere' waant. Er is een 27 kilometer lange onverharde weg door de vallei Je bereikt deze weg vanaf Highway 163, een paar kilometer boven Mexican Hat.

Valley of the Gods nabij Mexican Hat

Goosenecks State Park

Rijd je naar Mexican Hat of Bluff via de US 163, of heb je wat tijd over, dan is een stop in het Goosenecks State Park de moeite waard. De rivier stroomt hier door een indrukwekkende kloof. Dit staatspark ligt aan een Scenic Byway, genaamd Trail of the Ancients. Deze toeristische route is in totaal ruim 500 kilometer lang en voert je door een prachtig, historisch landschap. Je maakt kennis met erfgoed van de Native Americans en het Four Courners-gebied, waar de staten Arizona, New Mexico, Utah en Colorado samenkomen. Je rijdt langs diepe canyons, archeologische opgravingen en inheemse kunst. Indrukwekkende stoppunten zijn, naast Monument Valley, de Cliff Dwellings, Hovenweep State Park en Goosenecks State Park.

Goosenecks State Park nabij Mexican Hat

Vervoer

Monument Valley is bereikbaar via Highway 163. Rijdend over deze weg ben je onderdeel van het wereldberoemde plaatje van een lange, rechte weg door een kaal en verlaten landschap, met aan de horizon rotsformaties van meer dan driehonderd meter hoog. Aangekomen bij het bezoekerscentrum heb je een uitzicht op de bekendste formaties. Je kunt Monument Valley verder verkennen per auto via de Valley Drive van ongeveer 25 kilometer lang. De weg is niet verhard en de paden zijn uiterst hobbelig. Je kunt ter plaatse kiezen voor een begeleide jeeptour. Je komt dan op plaatsen waar je anders niet kunt komen en bovendien ontvang je gedurende de tour informatie van de gids.

Feiten

Staat Op de grens van Arizona en Utah
Oppervlakte 121 km²
Hoogte 1.695 meter
Opgericht 11 juli 1958
Bezoekers per jaar 400.000
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger). Arizona is een van de weinige staten die niet deelneemt aan de daylight savings (zomertijd). Tijdens deze zomertijd is het in Utah en de Navajo Nation daarom een uur later dan in Arizona.

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Monument Valley kent een woestijnklimaat. In de zomermaanden kan de temperatuur stijgen tot 35 graden Celsius. Tegenover deze warme dagen staan milde nachten, van ongeveer 15 graden. Het najaar is aangenaam: in september liggen de maxima rond 28 graden, in oktober rond de 19. In de wintermaanden (december, januari en februari) kan de temperatuur ’s nachts tot onder het vriespunt dalen, overdag stijgt het kwik tot 6 à 10 graden. Na de winter stijgen de temperaturen geleidelijk aan, om in mei weer boven de 20 graden uit te komen. Afgezien van lichte sneeuw in de winter valt er in Monument Valley weinig tot geen neerslag. Vooral de zomers zijn erg droog. Hierdoor is er weinig begroeiing, wat de uitgestrektheid van het gebied benadrukt.

Geschiedenis

Miljoenen jaren geleden was Monument Valley een laagvlakte. Dit veranderde doordat geërodeerd materiaal uit de Rocky Mountains in de vallei werd afgezet. Deze sedimenten zorgden voor een plateau op 5.000 meter boven zeeniveau. Gedurende de laatste vijftig miljoen jaar heeft erosie het landschap compleet veranderd. De zachtere gesteentelagen hebben het begeven, waardoor het plateau gedaald is tot 1.700 meter. Daarnaast zijn door erosie de kenmerkende grote mesa's en buttes met de daaromheen gelegen vlakten ontstaan.

Lang voor de Europese kolonisten hun heil in de Verenigde Staten zochten, werd het land bevolkt door de indianen. Archeologen hebben op meer dan honderd plaatsen in het park erfgoed van de Voorouderlijke Pueblo-indianen gevonden. Zij woonden er tot de dertiende eeuw. Wanneer de eerste Navajo-indianen arriveerden, is niet precies duidelijk. Wat wel bekend is, is dat dit volk schapen en andere dieren hield en op kleinschalige wijze gewassen verbouwde.

Vanaf de zestiende eeuw nam het aantal kolonisten in West-Amerika in hoog tempo toe. Zij dreven de indianen uit hun vruchtbare en oorspronkelijke leefgebieden. De strijd om grondbezit en overzeese ziekten kostten veel indianen het leven, maar ook het gebrek aan voedsel speelde een grote rol. Met de komst van de kolonisten werd het voor hen moeilijker een stabiel bestaan te leiden. Ze werden steeds westelijker gedreven en het vergde telkens tijd en moeite om de minder vruchtbare grond in een nieuw leefgebied productief te maken. In 1868 sloten de Navajo-indianen daarom een overeenkomst met de Amerikaanse regering. De strijdbijl werd begraven en de indianen kregen een ‘eigen’ grondgebied: het Navajo-reservaat (Navajo Nation), waar Monument Valley deel van uitmaakt.

Een aantal indianen woont nog altijd in Monument Valley, maar het merendeel is vertrokken naar het dorp Kayenta, op een klein uur rijden van het park. Hier leven zij in de zogenaamde trailerparks of woonwagenkampen. De indianen die je daar tegenkomt, dragen geen traditionele kleding en grote tooien, maar Amerikaanse jeans en sneakers. Het zal je waarschijnlijk opvallen dat de inwoners zich in een spagaat van twee culturen bevinden. Aan de ene kant de oude cultuur die hen zo lief is, maar die in de kiem gesmoord wordt, en aan de andere kant de moderne Amerikaanse cultuur die hen wordt opgedrongen en die steeds meer grip lijkt te krijgen op de jongere generatie.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan