Red Deer, Alberta

Red Deer Alberta Red Deer is de derde stad in de provincie Alberta en ligt tussen Edmonton en Calgary. De provincie Alberta staat bekend om zijn akkerland, veehouderij en olie. Red Deer ligt in het gebied dat ‘Aspen Parkland’ wordt genoemd. Dit gebied bestrijkt een groot oppervlakte en is als het ware een overgangsgebied tussen twee verschillende ecosystemen, namelijk prairie en taiga. Het gebied wordt dan ook gekenmerkt door een diverse flora, uiteenlopend van populieren en sparren tot prairie, graslanden en rivieren.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Waskasoo Park

Een van de bekendste bezienswaardigheden van Red Deer is Waskasoo Park, waar je meer dan tachtig kilometer aan paden vindt (die onder andere geschikt zijn om te wandelen, fietsen, paardrijden en skeeleren). In de winter kun je er wandelen met sneeuwschoenen of langlaufen. Ook zijn er picknickplekken en speelplaatsen te vinden en kun je met een boot over een grote vijver varen, die in de winter dienst doet als ijsbaan. Daarnaast heeft het park nog veel meer te bieden, waaronder het historische Fort Normandeau, een avonturenpark, een camping en een sportpark. Ten slotte kun je de nodige wilde dieren en vogels spotten.

Red Deer Alberta

Peavey Mart Centrium

Dit gigantische complex opende in 1991 haar deuren en doet sindsdien dienst als podium voor concerten, sportwedstrijden, motorraces, ijsshows, circussen, rodeos en nog veel meer activiteiten. Het is de thuisbasis van de populaire Red Deer Rebels hockey club.

Bezienswaardigheden Red Deer Alberta

Markt

Elke zaterdag van mei tot Thanksgiving (vierde donderdag in november) wordt er een grote markt gehouden op de oude handelsplaats in Red Deer. Deze markt trekt elke zaterdag enkele duizenden bezoekers en is dan ook zeker de moeite waard om te bezoeken.

Bezienswaardigheden Red Deer Alberta

Alberta Sports Hall of Fame and Museum

In dit museum kun je alles te weten komen over de sportgeschiedenis van Alberta. Het museum beschikt over meer dan 650 vierkante meter aan expositieruimte, waar allerlei sporten als ijshockey, honkbal en basketbal aan bod komen. Verder kun je je uitleven op een 'pitching field' (werpheuvel) voor honkbal, is er een 200 meter lang rolstoelparcours uitgezet en beschikt het museum over een skimachine.

Red Deer Alberta museum

Festivals

Het hele jaar door vinden diverse festivals en evenementen plaats in Red Deer. Een van de grootste festivals is de Westerner Days Fair & Exposition Parade, dat dienst als het traditionele begin van het zomerseizoen. Het festival staat onder andere in het teken van muziek, showbands, oldtimers en andere bijzondere voertuigen. Een ander groot evenement is de Agri-Trade plaats, een festival dat mensen vanuit heel Canada trekt en een showcase vormt van alle nieuwe innovaties op het gebied van landbouw. Het festival vindt meestal plaats in november.

Red Deer Alberta

Cultuur

Aangezien Red Deer in 2003 de culturele hoofdstad van Canada was, kun je veel culturele voorzieningen en activiteiten in de stad verwachten. Zo kun je een voorstelling bijwonen in het Central Alberta Theatre, luisteren naar uitvoeringen van het Red Deer Symphony Orchestra of bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het Red Deer Museum and Art Gallery.

Vervoer

Het openbaar vervoer in Red Deer wordt verzorgd door de busmaatschappij Red Deer Transit, die diverse buslijnen door de stad aanbiedt. Daarnaast kun je vanuit Red Deer gemakkelijk reizen naar Calgary of Edmonton door een nieuwe shuttle en kun je grotere steden bereiken met de langeafstandsbussen van Greyhound.

Feiten

Provincie Alberta
Regio Calgary-Edmonton Corridor
Oppervlakte 104 km²
Hoogte 855 meter
Inwoners 91.000
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

Red Deer heeft een landklimaat, wat inhoudt dat het 's winters vrij koud wordt en de gemiddelde zomertemperaturen rond de twintig graden liggen. Januari is over het algemeen de koudste maand, met een gemiddelde dagtemperatuur van -11. Vanaf april bereikt het kwik weer temperaturen boven nul. Juli is de warmste maand: er worden dan overdag temperaturen rond de twintig graden bereikt. In de zomer valt de meeste neerslag en tussen november en maart kun je de nodige sneeuw verwachten.

Sport

Red Deer kent veel sportclubs, waarvan de Red Deer Rebels de bekendste is. De Red Deer Rebels is een Western Hockey League juniorteam, dat Red Deer vertegenwoordigt op het gebied van ijshokey. Je kunt hun thuiswedstrijden bijwonen in het grote Enmax Centrium.

Geschiedenis

De omgeving van het huidige Red Deer werd in oorspronkelijk bewoond door diverse indianenstammen, waaronder de Blackfoot, Plains Cree en Stoney. In de late achttiende eeuw verschenen de eerste Europese handelaren in het gebied, waardoor er een mix van diverse culturen ontstond. De oorspronkelijke bewoners dreven ruilhandel met de kolonisten; ze verhandelden onder andere huiden die ze overhielden aan de jacht.

De Red Deer-rivier, waarnaar de plaats vernoemd is, kruiste een belangrijke indianenroute bij de zogenaamde Old Red Deer Crossing. Door de bouw van Fort Calgary in 1875 werd de route, die Calgary-Edmonton Trial werd gedoopt, steeds drukker. Ook de bouw van de treinverbinding met Calgary, de Pacific Railway, droeg daaraan bij. De toenemende drukte zorgde ervoor dat in 1882 bij de Old Red Deer Crossing een handelspost en een zogenaamd 'stopping house' (taverne) werd gebouwd. Hiermee werd de eerste steen gelegd voor de ontwikkeling van een klein dorpje.

Naast handelaren kwamen ook steeds meer boeren naar het dorpje. Het land was namelijk erg vruchtbaar. Een van de eerste bewoners van het gebied was de boer en priester Leonard Gaetz. Hij sloot een overeenkomst met het spoorwegbedrijf en claimde een groot stuk grond waar hij het stadje Red Deer zou gaan stichten. Tegenwoordig zie je nog steeds de invloed van Leonard Gaetz als de stichter en eerste burgemeester van Red Deer terug: zo loopt er bijvoorbeeld een Gaetz Avenue door de stad.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Red Deer aangewezen voor een groot militair trainingskamp, wat een welkome impuls voor de werkgelegenheid in het stadje betekende. Na de vrede werd de explosieve groei doorgezet door de ontdekking van olie in de jaren 1950, waardoor Red Deer beschouwd werd als de snelst groeiende stad van Canada. Tegenwoordig speelt de oliewinst nog steeds een grote rol voor de stad, evenals de landbouw. Daarnaast is het toerisme een steeds belangrijkere bron van inkomsten geworden.

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan