Drumheller, Alberta

Drumheller Alberta De Red Deer River Valley waarin Drumheller ligt, is door erosie getransformeerd van een riviervallei in een kaal, rotsachtig landschap. Deze ‘badlands’ kennen een lange geschiedenis van kolenmijnen en vondsten van fossielen en dinosaurusskeletten. Drumheller staat dan ook geheel in het teken van dinosauriërs en badlands. Zo beschikt het bezoekerscentrum van de plaats over World’s Largest Dinosaur, een groot standbeeld van maar liefst 26 meter hoog.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Royal Tyrrell Museum of Palaeontology

De populairste attractie van Drumheller is het Royal Tyrrel Museum of Palaeontology, dat over veel vondsten beschikt uit het Dinosaur Provincial Park (in Iddesleigh, Alberta). Bezichtig meer dan 130.000 fossielen en neem zeker een kijkje bij de Dinosaur Hall. Hier staan circa veertig dinoskeletten opgesteld, waaronder een geraamte van een Tyrannosaurus rex. Het museum ligt in het Midland Provincial Park, de locatie van de voormalige Midland Coal Mine.

Bezienswaardigheden Drumheller

Fossil World Discovery Centre

Het Fossil World Discovery Centre herbergt veel fossielen en nodigt je uit om zelf op zoek gaan naar historische overblijfselen. Verder staat er een opgezette T-Rex en is er een klim- en speelruimte voor kinderen.

Bezienswaardigheden Drumheller

Horseshoe Canyon en Horsethief Canyon

De Horseshoe Canyon is een uitgestrekt gebied met kale rotsen en groene vlaktes ertussen. Het ligt aan Highway 9 richting Calgary, op 17 kilometer van Drumheller. Hier vinden helikoptervluchten plaats en zijn veel wandelpaden. De zonsopgang is er erg mooi. Horsethief Canyon, waar Amerikaanse paardendieven uit het Oude Westen hun buit verborgen, ligt vlak bij het Royal Tyrrell Museum. Vanaf de kloofrand heb je een mooi overzicht over de grillige vallei met nauwe kloven. Wandelaars kunnen afdalen in de canyon.

Horseshoe Canyon

Dinosaur Trail

Een mooie route om te rijden is de Dinosaur Trail. De route voert je langs verschillende bezienswaardigheden in en om Drumheller, waaronder het Homestead Museum, Fossil World Discovery Centre, Royal Tyrrell Museum of Paleontology en de Drumheller Little Church, een piepklein kerkje waar slechts zes mensen tegelijk in passen. De trail gaat verder naar de top van de Horsethief Canyon. Na een oversteek met de Bleriot Ferry kom je terecht op de South Dinosaur Trail die je weer terugvoert naar Drumheller. De veerboot is van mei tot oktober geopend.

Dinosaur Trail, Drumheller, Alberta

Hoodoo Trail

Ten zuidwesten van Drumheller kun je de Hoodoo Trail (Highway 10 South) volgen. De naam zegt het al, langs de route zie je veel hoodoos; smalle, grillige rotspilaren die ontstaan zijn door erosie. Een andere bezienswaardigheid langs de route is de Atlas Coal Mine, een van de meest complete kolenmijnmusea in Canada. Er zijn verschillende rondleidingen en educatieve programma's die je een goede indruk geven van het verleden van de Atlas-mijn in Drumheller. Verder kun je een ritje maken in een antieke kolenkar en een mijnwerkershut bekijken.

Hoodoos

Wayne

Wayne is een van de meest aparte gehuchten in de Badlands-regio. Het speelde een rol in de film Shanghai Noon met Jackie Chan en trekt elke zomer honderden Harley Davidson-fans tijden de Wayne Rally. Het meest bijzonder is misschien nog wel de Last Chance Saloon, een van de weinige cowboyrelieken in de provincie. De korte route naar Wayne is ook de moeite waard; het staat in het Guiness Book of Records vermeld als ‘de meeste bruggen binnen de kortste afstand’. Je rijdt de laatste zes kilometer vanaf Rosedale namelijk over elf bruggen.

Wayne, Alberta

Reptile World

In Drumheller vind je niet alleen maar uitgestorven en opgezette dieren; je kunt er ook een bezoek brengen aan Reptile World, waar je de meeste reptielen en amfibieën van heel West-Canada vindt. In totaal leven er meer dan 200 reptielen, waaronder grote krokodillen, dodelijke slangen en giftige kikkers.  

Bezienswaardigheden Drumheller

Homestead Museum

In dit museum vind je allerlei artefacten die herinneren aan de eerste jaren en inwoners van Drumheller, uiteenlopend van theekopjes tot tractoren. Een van de hoogtepunten is een tweekoppig kalf en een authentiek huis uit het begin van de twintigste eeuw.

Bezienswaardigheden Drumheller

Feiten

Provincie Alberta
Regio Southern Alberta
Oppervlakte 108 km²
Hoogte 670 meter
Inwoners 8.000
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

Als je Drumheller in de zomer bezoekt, is het vaak warm, zonnig en droog. De gemiddelde temperatuur is 17 graden Celsius. In de herfst is het weer onvoorspelbaar. De temperatuur ligt dan gemiddeld rond de 5 graden. In de winter wordt het echt koud, met een gemiddelde dagtemperatuur van -14 graden in januari. Bovendien valt er de nodige sneeuw. Daarnaast komen er ‘chinooks’ voor: warme, droge winden, die zorgen voor een plotselinge stijging van de temperatuur. De lente begint rond mei, wanneer het ’s nachts nog erg koud kan zijn.

Geschiedenis

De omgeving van Drumheller kent een lange geschiedenis. Zeventig miljoen jaar geleden was het een platte vlakte die doorkruist werd door rivieren. In het tropische klimaat leefden veel dinosauriërs. In de ijstijd veranderde het gebied in een ijsvlakte. Toen dit ijs begon te smelten, ontstond de Red Deer River Valley. Nieuwe dieren en planten bevolkten het gebied en uiteindelijk zette ook de mens voet aan wal.

In de jaren 1880 zocht J.B. Tyrrell langs de rivier naar steenkool. Hij vond echter iets anders, namelijk de schedel van een dinosauriër. Zijn ontdekking vormde het begin van een massale zoektocht naar fossielen. Het gebied kreeg meer bekendheid en het dorp Drumheller ontstond. Het dorp dankt zijn naam aan Samuel Drumheller, een van de eerste bewoners van het gebied. In 1913 werd het dorp officieel erkend.

Toen de spoorweg tussen Calgary en Drumheller in 1913 opende, maakte de kolenindustrie een opmars in Drumheller. Hiermee steeg ook het inwonersaantal van de stad. In het midden van de twintigste eeuw nam de vraag naar kolen echter af en sloten de mijnen. Kort daarna werd er een nieuwe inkomstenbron gevonden, namelijk olie. Sindsdien draait de economie van de stad op energiewinning en landbouw. Het toerisme speelt ook een belangrijke rol. Het Royal Tyrrell Museum zorgt als publiekstrekker voor een grote omzet.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan