Fort St. James, British Columbia

Fort St. James British Columbia Fort St. James, een kleine gemeenschap langs de oevers van Stuart Lake, ademt geschiedenis. Het fort werd in 1806 gesticht door een bonthandelaar en behoort tot de oudste permanente Europese vestingen in British Columbia. De omgeving van Fort St. James wordt gedomineerd door uitgestrekte rivieren en meren. Je kunt er het hele jaar door mooi wandelen, fietsen en watersporten.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Fort St. James National Historic Site

Dit 'fort' is een gerestaureerde handelspost van de Hudson’s Bay Company. Het fort is teruggebracht naar de stijl van het jaar 1896. Je vindt er originele houten gebouwen uit deze bewogen tijd. Gekostumeerde gidsen leiden je graag rond en vertellen je meer over de banden tussen bonthandelaren en de lokale indianen. In elk gebouw zijn andere activiteiten mogelijk; zo kun je pelsen aanraken, post versturen vanuit een oud postkantoor en traditionele spellen spelen. Het fort is geopend van begin juni tot eind september.

Fort St. James British Columbia

Ripples of the Past Interpretive Trail

Een leuke manier om nog meer te weten te komen over de geschiedenis van Fort St. James is door de self-guided Ripples of the Past Interpretive Trail te volgen. De wandelroute begint bij het fort.

Fort St. James British Columbia

W34 Junkers Float Plane Replica

In Cottonwood Park kun je een schaalmodel bekijken van een W34 Junkers, een vliegtuig dat in de Eerste Wereldoorlog in Duitsland werd gebouwd. Dit soort vliegtuigen werd in de late jaren 1940 veelvuldig ingezet in Fort St. James als dienstverlening aan de mijnbouw-, bosbouw-, jacht- en pelsindustrie. Het schaalmodel is een eerbetoon aan lokale held Russ Baker, een van de eerste piloten van Fort St. James en oprichter van Central BC Airways.

Fort St. James British Columbia

Our Lady of Good Hope Church

Gelegen aan de Lakeshore Drive, met een prachtig uitzicht op Stuart Lake, ligt de Our Lady of Good Hope Church. Deze kerk stamt uit 1873 en geldt als een van de oudste rooms-katholieke kerken van British Columbia. Vlak bij de kerk ligt een begraafplaats, met enkele indiaanse grafschriften.

Fort St. James British Columbia

Indiaanse rotstekeningen

De noordelijke oever van Stuart Lake is rijk aan indiaans erfgoed. Zo zijn er tussen Fort St. James en Pinchi Bay 21 locaties te vinden waar rotstekeningen zichtbaar zijn. Op de tekeningen staan onder andere dieren, symbolen en geesten uitgebeeld. De tekeningen dateren vermoedelijk uit het begin van de negentiende eeuw. Ze zijn alleen te bereiken per boot; huurboten en gidsen zijn beschikbaar.

Graf van Chief Kw'eh

Meer indiaanse geschiedenis vind je bij het graf van Chief Kw'eh (in het Engels: Chief Kwah), een zeer gerespecteerd opperhoofd van de Carrier-indianen. Hij was van groot belang voor een goede verstandhouding met de stichter van Fort St. James en een bonthandelmaatschappij. In de zomer van 1840 werd Chief Kw'eh te rusten gelegd bij de monding van de Necoslie-rivier. Voor een bezoek aan het graf is het aan te raden eerst te stoppen bij het kantoor van de Nak’azdli-indianen.

Evenementen

Een van de grootste evenementen in Fort St. James is het Cottonwood Music Festival, een meerdaags muziekfestival dat elk jaar in juli plaatsvindt in Cottonwood Park. Een ander muziekfestival is het driedaagse Music on the Mountain Festival, dat in augustus georganiseerd wordt in het Murray Ridge-skigebied. De Fort St. James Farmers’ Market is elke vrijdagmiddag geopend tussen mei en september. 's Winters vinden er vaak hondensleeraces plaats.

Omgeving

Mount Pope Provincial Park

Mount Pope is een park voor wandelaars en rotsklimmers. Via een 6,5 kilometer lange trail stijg je 790 meter en bereik je een panoramisch uitkijkpunt met zicht op Stuart Lake en de bergen in het noorden.

Fort St. James British Columbia

Paarens Beach Provincial Park

Aan de zuidwestelijke oever van Stuart Lake ligt Paarens Beach, een klein park met een groot strand. Het is een ideale locatie om lekker te zonnebaden of een boottochtje te maken op Stuart Lake. Een stukje verderop ligt Sowchea Bay Provincial Park, dat voornamelijk geschikt is voor watersporten.  

Feiten

Provincie British Columbia
Regio Omineca Country
Oppervlakte 23 km²
Hoogte 700 meter
Inwoners 2.000
Tijdzone Pacific Time Zone (tijdverschil met Nederland: 9 uur vroeger)
Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan