Quesnel, British Columbia

Quesnel British Columbia Het Cariboodistrict, waar Quesnel in ligt, is vooral bekend vanwege het goud dat er gevonden werd. Het stadje ligt aan de beroemde oude goldrush trail, de Cariboo Highway. In het plaatselijke museum vind je er tentoonstellingen over. Quesnel is een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan een van de omliggende provinciale parken, zoals het Ten Mile Lake Provincial Park en Pinnacles Provincial Park.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Boerenleven

Omdat Quesnel dichtbij de Fraser- en Quesnel-rivier ligt, trok het al eeuwen geleden veel avonturiers en boeren aan. De bekendste brug is de Historic Fraser River Foot Bridge. Quesnel heeft daardoor een lange agriculturele geschiedenis. Je maakt hiermee op een leuke manier kennis als je een van de boerenmarkten bezoekt. Ook kun je mee met de North Cariboo Farm Tour, waarbij je twee boerderijen en twee ranches bezoekt. je gaat vers fruit plukken, ziet hoe speciale siroop wordt gemaakt en hoe je met wol op een spinnewiel werkt.

Quesnel British Columbia

Historische gebouwen

In het centrum vind je veel verschillende bouwstijlen die de geschiedenis van het stadje reflecteren. Het Hudson’s Bay Company Building stamt uit 1866. De eigenaar was Gustavus Blin Wright, een van de eerste bewoners van Quesnel en wegenbouwer. Andere gebouwen zijn de Jonston Farm van voor 1900 en de eerste Fire Bell Tower uit 1911. Daarnaast kun je de St. Andres United Church, Quesnel Pioneer Cemetery en de Fraser River Walking Bridge uit 1929 bezichtigen.

Quesnel British Columbia

Quesnel's Little People

Bijzonder zijn de beschilderde brandkranen die verspreid over het centrum te vinden zijn. Aan deze brandkranen, die allemaal een figuur (mens of dier) voorstellen, is een wandeltour verbonden met de naam Quesnel’s Little People. Elke brandkraan vertelt een stukje geschiedenis.

Quesnel British Columbia

Quesnel Museum

In het museum bevinden zich bijna 20.000 artefacten, waaronder een bijzondere Chinese collectie en gebruiksvoorwerpen uit de voorgaande eeuwen. Ook is er een auto uit 1911 tentoongesteld en kun je een kijkje nemen in een historische huiskamer.

Quesnel British Columbia

Billy Barker Days

Dit festival wordt elk jaar in het derde weekend van juli gehouden. Het festival draait om William 'Billy' Barker - een van de eerste goudzoekers - en het erfgoed dat hij achtergelaten heeft. Er zijn verschillende festiviteiten zoals rodeo's en optredens van bekendheden uit heel Canada. Daarnaast zijn er proeverijen van lokaal voedsel en op de laatste avond van het festival vindt een groot vuurwerk plaats.

Quesnel British Columbia

West Fraser Timber Park

Het grootste park in de stad is het West Fraser Timber Park. Hier bevinden zich verschillende softbal- en basketbalvelden, een speeltuin en wandelroutes. Daarnaast heb je het Lebourdais Park waarin zich een waterpark bevindt.

Quesnel British Columbia

Omgeving

Ten Mile Lake Provincial Park

Door dit gebied liep vroeger een handelsroute. Op sommige plekken zijn de treinrails nog te zien. Daarnaast vind je in dit park een zandstrand en een meer dat geschikt is voor allerlei vormen van recreatie, waaronder zwemmen. Verder kun je hier kamperen en in de winter langlaufen.

Pinnacles Provincial Park

Op acht kilometer afstand van Quesnel ligt het Pinnacles Provincial Park. Dit park staat het meest bekend om haar twaalf miljoen jaar oude steenformaties: hoodoos genoemd. Deze hoodoos zijn ontstaan door natuurlijke erosie van het vulkanische gesteente.

Puntchesakut Lake Provincial Park

Dit park ligt aan de westkant van Quesnel en biedt verschillende mogelijkheden voor watersporten, zoals kanoën, kajakken, waterskiën en zwemmen.

Quesnel British Columbia

Bowron Lake Provincial Park

Een groot park in de omgeving is het Bowron Lake Provincial Park. Bijzonder in dit park is het kanocircuit van 116 kilometer lang. Als je de hele route wilt doen, ben je daar zes tot tien dagen mee bezig. Daarnaast vind je in dit park een grote variëteit aan dieren, waaronder de grizzlybeer. Twee landschappen binnen de parkgrenzen zijn de Quesnel Highlands en de Cariboo Mountains. De Bowron- en Spectaclesmeren markeren de grens.

Barkerville Provincial Historic Park

Op ongeveer 85 kilometer van Quesnel, aan het eind van de historische Cariboo Wagon Road, ligt het stadje Barkerville en het daarbij behorende park. Barkerville was één van de belangrijkste plekken tijdens de goudkoorts. Hier werd in 1862 door Billy Barker voor het eerst goud ontdekt. In 1958 besloot de overheid van British Colombia dat het oorspronkelijke mijnwerkersstadje gerestaureerd moest worden. Even later werd het opengesteld voor het publiek. Oude tijden en de vergane glorie herleven in deze authentieke omgeving. Je vindt hier meer dan 125 gerestaureerde gebouwen met bijbehorende bewoners (acteurs).

Quesnel British Columbia

Vervoer

Het Quesnel Transit System (dat onder BC Transit valt), heeft vijf buslijnen, waarvan er drie doordeweeks en op zaterdag in gebruik zijn. Deze lijnen hebben haltes in Quesnel zelf, in Red Bluff en South Hills en de derde busroute gaat noordelijk langs de Fraserrivier. De andere twee buslijnen zijn alleen op woensdag (in westelijke richting naar Nazko) en op donderdag (oostelijk richting Wells) in gebruik. Ook heeft Quesnel een treinstation en is het een stopplaats van de beroemde Rocky Mountaineer trein.

Feiten

Provincie British Colombia
Regio North Cariboo
Oppervlakte 35 km²
Hoogte 474 meter
Inwoners 10.000
Tijdzonde Pacific Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

Van december tot en met februari liggen de temperaturen overdag vaak een paar graden onder nul. 's Nachts kan het met gemak meer dan 10 graden vriezen. In maart en april komt de dagtemperatuur weer boven het vriespunt uit, het is dan respectievelijk gemiddeld 7 en 13 graden. In april is er 's nachts nog vorst mogelijk. De winter en lente zijn de droogste seizoenen, met februari en april als maanden waarin de minste neerslag valt. Juni en juli zijn de natste maanden, maar kennen wel temperaturen van boven de 20 graden. September is weer wat droger. Het wordt dan zo'n 18 graden.

Geschiedenis

Aan het einde van de achttiende eeuw doorkuisten Europese kolonisten voor het eerst de regio. Alexander Mackenzie was in 1793 de eerste. In 1808 was Simon Fraser samen met zijn compagnon Jules Maurice Quesnel het land aan het verkennen, toen hij de monding van een toen nog onbekende rivier ontdekte. Jules bracht de rivier, die zijn naam zou krijgen, verder in kaart. In eerste instantie werd de plek bij de monding Quesnellemouth genoemd. Vanaf 1870 werd dit afgekort tot Quesnelle en vanaf 1900 veranderde dit in Quesnel.

In 1861 werd er goud ontdenkt in de Caribooregio. Quesnel ontstond als een doorreisplaats voor mijnwerkers, die zich veelal in het nabijgelegen Barkerville vestigden. Aangekomen per schip, reisden de mijnwerkers via de Cariboo Wagon Road noordelijk naar Quesnel. Voor velen was Barkerville de eindbestemming. Vanwege de goede ligging en bereikbaarheid per trein en schip, groeide Quesnel in de jaren tachtig toch uit tot een volwaardig dorp. Tot 1940 bleef de mijnbouw één van belangrijkste industrieën in het gebied. In Quesnel waren - en zijn nog steeds - de ranches en het bewerken van hout belangrike inkomstenbronnen. Daarnaast is het toerisme sterk in opkomst.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan