Smithers, British Columbia

Smithers British Columbia Midden in het glooiende platteland en tussen groene bossen ligt Smithers. De plaats ligt halverwege Prince Rupert en Prince George en vormt het centrum van de Bulkley Valley. De 1.650 meter hoge Hudson Bay Mountain geeft Smithers een pittoreske uitstraling. Ga wandelen in een van de vele provinciale parken en bekijk de mooie Twin Falls. In het Bulkley Valley Museum kom je meer te weten over de geschiedenis, die onder andere in het teken staat van de luchtvaart, fossielen, First Nations en (Nederlandse) migranten.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Bulkley Valley Museum

Het Bulkley Valley Museum bevat verschillende tentoonstellingen over de culturele en technologische ontwikkeling van de Bulkley Valley. Eén van de tentoonstellingen is de Aviation Exhibit; een tentoonstelling over de luchtvaart. Onderdeel van deze tentoonstelling is een verhaal uit 1950, toen een bommenwerper in de bergen bij Smithers neerstortte. Het vliegtuig, afkomstig uit Alaska, staat tegenwoordig bekend als ‘s wereld eerste ‘Broken Arrow’. Broken Arrow is de codenaam die door het leger van de Verenigde Staten gegeven werd aan een verongelukt vliegtuig of onderzeeër met nucleaire wapens aan boord. De verhalen van Nederlandse (en Zwitserse) migranten die in de vorige eeuw naar Smithers kwamen, maakt een bezoekje aan het museum nog interessanter. Ook is er een verzameling fossielen en een tentoonstelling met aandacht voor de First Nations en Europese kolonisten.

Smithers British Columbia

Perimeter Trail

Het gebied rond Smithers kent een veelzijdig aanbod van wandelroutes. Eén van de best toegankelijke wandel- en fietstochten is de Perimeter Trail. Deze tocht is dertien kilometer lang en voert deels langs de Bulkley-rivier. Kijk onderweg uit naar elanden, herten en rivierotters.

Smithers

Twin Falls/Glacier Gulch

De Twin Falls bestaan uit twee watervallen, die een stukje van elkaar zij-aan-zij naar beneden storten. Aan het eind van een korte trail (ongeveer een kwartier wandelen) is een uitzichtpunt waar je beide watervallen ziet. Op de parkeerplaats begint nog een andere, meer uitdagende trail: de Glacier Gulch Trail. Je klimt een kilometer omhoog naar de top van de watervallen en naar een gletsjer, waar je beloond wordt met een weids uitzicht. Het pad kan modderig en begroeid zijn, de rotsen na regenval erg glad. De klim omhoog duurt gemiddeld zo'n 2 tot 3 uur.

Twin Falls Smithers

Call Lake Provincial Park

Tussen de bossen en moerassen ligt een klein meer: Call Lake. Hier kun je goed wandelen en mountainbiken. Via de VanGaalen Road bereik je een wandelpad, dat 700 meter langs een richel (met uitzicht op de vallei) naar Call Lake loopt. In het meer wordt veel naar forel gevist.

Call Lake PP, British Columbia

Tyhee Lake Provincial Park

Dit park ligt vlak bij het plaatsje Telkwa, op iets meer dan tien kilometer van Smithers. Je vindt er ontelbaar veel meertjes waarin gezwommen en gevist kan worden. De zandstranden, speelplaatsen en picknicktafels maken het een leuke familiebestemming.

Smithers British Columbia

Annual Midsummer Music Festival

Dit festival is de belangrijkste gebeurtenis in de muziekscene van noordelijk British Columbia. Begin juli zijn er optredens en acts uit heel het land. Smithers heeft een speciale band met muziek. In de zomer zijn er veel straatmuzikanten te vinden. De groep The Valley Youth Fiddlers maakt het hele dorp trots met hun optredens in heel het land.

Smithers British Columbia

Driftwood Canyon Provincial Park

Op tien kilometer ten noordoosten van Smithers ligt een van ‘s werelds mooiste fossielbedden, midden in Driftwood Canyon Provincial Park. Volgens geologen zijn de fossielbedden tussen de tien en twintig miljoen jaar oud. Er zijn goed bewaarde fossielen van planten, vissen en insectsoorten, die de regio vijftig miljoen jaar geleden bevolkten. De Bulkley Valley was toen een moerasland met ondiepe meertjes en een subtropisch klimaat.

Smithers British Columbia

Feiten

Provincie British Columbia
Regio Bulkley-Nechako
Oppervlakte 15 km²
Hoogte 490 meter
Inwoners 5.500
Tijdzone Pacific Time Zone

Klimaat

Van november tot en met februari ligt de temperatuur in Smithers overdag een paar graden onder het vriespunt. In het voorjaar, dat het droogste seizoen is, stijgt de maximumtemperatuur van 5 graden in maart, naar 16 graden in mei. Ook de zomers zijn relatief droog, met maximumtemperaturen van ongeveer 20 graden. Het najaar is het meest natte seizoen. De temperatuur daalt van een aangename 16 graden in september tot rond het vriespunt in november.

Geschiedenis

De Bulkley-rivier en haar omgeving zijn van oudsher het territorium van het Wet’suwet’en-volk. De eerste kolonisten die het gebied betraden waren bonthandelaren en missionarissen in 1860. Father Adrien-Gabriel Morice, die in 1892 arriveerde, is een van de bekendste. Hij bestudeerde de inheemse taal en vertaalde religieuze teksten. Moricetown is naar hem vernoemd.

Net als veel andere plaatsen in British Columbia heeft Smithers haar ontstaan (en naam) te danken aan een spoorwegmaatschappij. Smithers ontstond bij een vertakking van het spoor, waar ook een station lag. Dit station was echter niet zomaar een station, maar een station met faciliteiten voor onderhoud en reparatie van locomotieven. De plaats, halverwege de zevenhonderd kilometer lange route tussen Prince George en het opslagpunt aan zee in Prince Rupert, groeide uit tot een economisch en administratief transportcentrum. Mensen vestigden zich er vanwege de vruchtbare grond, minerale rijkdommen, uitgestrekte bossen en ontelbare recreatiemogelijkheden. Mijn-, bos- en landbouw werden belangrijke economische pijlers. Na de Tweede Wereldoorlog kwam er een stroom Europese migranten naar Smithers. Onder hen waren veel Nederlanders en Zwitsers. 

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan