108 Mile House, British Columbia

108 Mile House 108 Mile House (ook wel bekend als 108 Mile Ranch) is een resortgemeenschap in het hart van de Caribooregio. Het heuvelachtige landschap met daarin honderden meren biedt talloze recreatiemogelijkheden. Bovendien vind je er veel ranches en spa’s. De plaats ontstond toen er aan het eind van de negentiende eeuw goud ontdekt werd in de Caribooregio. Vanuit onder andere Lillooet trokken tienduizenden gelukzoekers de binnenlanden in. Zij volgenden de Cariboo Wagon Road, ook wel de Old Cariboo Road genoemd. Langs deze weg ontstonden kleine gemeenschappen en rusthuizen waar de reizigers uitrustten, hun paarden voedden en hun voorraden weer op peil brachten. De rustpunten werden aangeduid met de afstand die ze van het startpunt verwijderd waren. 108 Mile House ligt dus op 108 mijl van Mile Zero in Lillooet. Het erfgoed van 108 Mile House bestaat uit een verzameling gebouwen uit de tijd van de goudkoorts.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Heritage Site

In 108 Mile House vind je een verzameling gebouwen uit de dagen van de goudkoorts. De Clydesdale-schuur uit 1908 is een van de grootste oude schuren van het land. Ook staan er een zogenaamd ‘roadhouse’ - overgebracht uit het nabijgelegen 105 Mile -, hotel, winkel uit 1867 en een oud telegraafkantoor. De historische plaats is geopend voor publiek van eind mei tot en met september.

108 Mile House

Winter

108 Mile House en omgeving vormt tegenwoordig een van de belangrijkste Nordic-skibestemmingen van Canada. Nordic-skiën omvat alle soorten van skiën waarbij alleen de punt van de schoen aan de ski vastgemaakt kan worden en waarbij de hak dus vrij is. Dit in tegenstelling tot alpineskiën, waar de gehele voet aan de ski vastzit. Tot Nordic-skiën behoren de disciplines langlaufen, schansspringen en de biathlon. Het netwerk van skipaden rond 108 Mile House is 200 kilometer lang en bestaat uit trails voor zowel beginners als gevorderden. Ook is er een ijsbaan en kun je een sleetocht met huskyhonden maken. In januari vindt er de Jack Gawthorn Memorial Dog Sled Race plaats, een race met sledehonden die deelnemers uit heel West-Canada trekt.

Bezienswaardigheden 108 Mile House

Andere seizoenen

In andere seizoenen dan de winter is het padennetwerk geschikt voor wandelen en mountainbiken. Ook is er een golfbaan in het plaatsje. Zwemmen, zonnebaden en picknicken kun je bij 108 Lake of Sepa Lake. Een van de mooiste meren in de Cariboo is echter Lac La Hache Lake. Hier worden grote forellen gevangen. Ten oosten van 108 Mile ligt Canim Lake. Hier kun je kanoën, bootvaren, wandelen en vissen.

108 Mile House
Zaterdag 12 maart: kom langs op onze infodag!
Meld je gratis aan
Solliciteer nu op onze vacature voor reisadviseur.
Meer info!
Kom naar onze extra infodag op woensdag 16 maart in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!