108 Mile House, British Columbia

108 Mile House 108 Mile House (ook wel bekend als 108 Mile Ranch) is een resortgemeenschap met een aantal historische gebouwen in het hart van de Caribooregio. Het heuvelachtige landschap met daarin honderden meren biedt talloze recreatiemogelijkheden. Bovendien vind je er veel ranches en spa’s. De plaats ontstond toen er aan het eind van de negentiende eeuw goud ontdekt werd in de Caribooregio. Vanuit onder andere Lillooet trokken tienduizenden gelukzoekers de binnenlanden in. Zij volgden de Cariboo Wagon Road, ook wel de Old Cariboo Road genoemd. Langs deze weg ontstonden kleine gemeenschappen en rusthuizen waar de reizigers uitrustten, hun paarden voedden en hun voorraden weer op peil brachten.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Ontstaan plaatsnaam

Er zijn meerdere plaatsnamen in de regio die aangeduid worden met een cijfer en het woord Mile. De rustpunten op de Cariboo Road werden aangeduid met de afstand die ze van het startpunt verwijderd waren. 108 Mile House ligt dus op 108 mijl van Mile Zero in Lillooet. Het erfgoed van 108 Mile House bestaat uit een verzameling gebouwen uit de tijd van de goudkoorts.

108 Mile House

Heritage Site

In 108 Mile House vind je een verzameling gebouwen uit de dagen van de goudkoorts. De Clydesdale-schuur uit 1908 is een van de grootste oude schuren van het land. Ook staan er een zogenaamd ‘roadhouse’ - overgebracht uit het nabijgelegen 105 Mile -, hotel, winkel uit 1867 en een oud telegraafkantoor. De historische plaats is geopend voor publiek van eind mei tot en met september.

108 Mile House

Winter

108 Mile House en omgeving is een van de belangrijkste Nordic-skibestemmingen van Canada. Nordic-skiën omvat alle soorten van skiën waarbij alleen de punt van de schoen aan de ski vastgemaakt kan worden. Dit in tegenstelling tot alpineskiën, waar de gehele voet aan de ski vastzit. Het netwerk van skipistes rond 108 Mile House is 200 kilometer lang en bestaat uit trails voor zowel beginners als gevorderden. Ook is er een ijsbaan en kun je een sleetocht met husky's maken. In januari vindt er de Jack Gawthorn Memorial Dog Sled Race plaats, een race met sledehonden die deelnemers uit de wijde omgeving trekt.

Bezienswaardigheden 108 Mile House

Andere seizoenen

In andere seizoenen dan de winter is het padennetwerk geschikt voor wandelen en mountainbiken. Ook is er een golfbaan in het plaatsje. Zwemmen, zonnebaden en picknicken kun je bij 108 Lake of Sepa Lake. Een van de mooiste meren in de Cariboo is echter Lac La Hache Lake. Hier worden grote forellen gevangen. Ten oosten van 108 Mile ligt Canim Lake. Hier kun je kanoën, bootvaren, wandelen en vissen.

108 Mile House
16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan