100 Mile House, British Columbia

100 Mile House Het kleine plaatsje 100 Mile House wordt omgeven door honderden meren, moeraslanden en andere waterrijke gebieden die het tot een paradijs voor vogels maken. Ooit was 100 Mile House een rustplaats voor goudzoekers, tegenwoordig genieten toeristen er van het erfgoed en het natuurschoon. Een leuke bezienswaardigheid in het centrum zijn de grootste langlaufski’s ter wereld.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Cariboo Road

Langs 100 Mile House loopt de Cariboo Road. Deze weg werd aangelegd voor de tienduizend goudzoekers die in de negentiende eeuw de binnenlanden van British Columbia bezochten. Zij gingen op weg naar Barkerville, gelegen in de Cariboo-regio. Langs Cariboo Road liggen hier en daar rustpunten die aangeduid werden met het aantal mijl dat ze van het vertrekpunt in Lillooet verwijderd waren. In het South Cariboo Visitor Center kun je een brochure krijgen voor een tour.

Lillooet

100 Mile Marsh

100 Mile Marsh is een klein, drassig gebied dat druk bezocht wordt door watervogels. Door het moeras loopt een wandelroute langs enkele uitzichtpunten en picknickplaatsen. Bij het picknickgebied zijn enkele historische voorwerpen en een tipi gevonden.

100 Mile Marsh, 100 Mile House

Centennial Park

Op korte afstand van 100 Mile House ligt Centennial Park, dat naast sportfaciliteiten ook de nodige wandelpaden biedt. Bekijk de Bridge Creek Falls, een waterval die over eeuwenoude lavaformaties naar beneden stroomt. Vlak bij de ingang van het park ligt de Parkside Art Gallery met werken van lokale artiesten en kunstenaars.

100 Mile House

108 Mile Ranch/Heritage Site

Tien minuten ten noorden van 100 Mile House ligt een openluchtmuseum met het erfgoed van 108 Mile Ranch. Hier staan historische gebouwen uit de tijd van de negentiende-eeuwse goudkoorts, waaronder een blokhut, postkantoor, schuur en een oud schoolgebouw.

108 Mile Heritage Site

Festivals/evenementen

In mei kun je in 100 Mile House tijdens de Little Britches Rodeo jonge rodeohelden bekijken. Leuke zomerevenementen zijn de 100 Mile Show ‘n Shine Car & Bike Show (vaak halverwege juli) en het South Cariboo Garlic Festival (eind augustus).

Rodeo, 100 Mile House

Feiten

Provincie British Columbia
Regio South Cariboo
Oppervlakte 51 km²
Hoogte 927 meter
Inwoners 2.000
Tijdzone Pacific Time Zone (tijdverschil met Nederland: 9 uur vroeger)

Klimaat

100 Mile House heeft een landklimaat. Tussen juli en augustus is het gemiddeld 22 graden overdag. Ook in mei, juni en september is het prima weer: 18-20 graden. Op winterdagen schommelt de temperatuur rond het vriespunt. 's Nachts kan het dan 10 graden vriezen. Je kunt er dan een tocht maken met sledehonden. Ook wordt er veel gelanglauft. De meeste neerslag valt in december, januari (sneeuw), juni en juli.

Geschiedenis

100 Mile House, vroeger Bridge Creek House genaamd, deed dienst als overnachtingsplaats voor goudzoekers die naar de Cariboo-regio reisden. Thomas Miller was een van de eerste bewoners van Bridge Creek House. Hij bezat een aantal gebouwen die dienst deden als opslag voor de pelsen en huiden waarin hij handelde. Tijdens de Cariboo-goudkoorts kreeg 100 Mile House haar huidige naam. Veel van de dorpen aan de Old Cariboo Road - de route die de goudzoekers namen naar de Cariboo-regio in het binnenland - werden aangeduid met de afstand tot het beginpunt van de route: Lillooet (0 Mile). Zo ook 100 Mile House, dat 100 mijl ten noorden van Lillooet ligt. Het eindpunt was Fort Alexandria. Deze route werd al in 1859 gebruikt door de Hudson's Bay Company.

Een deel van deze route zou een paar jaar later opgenomen worden in de Cariboo Wagon Road, die Yale als zuidelijke beginpunt had. Bij Clinton kwamen de Old Cariboo Road en de Cariboo Wagon Road samen, om door te gaan naar Fort Alexandria. De nieuwe Cariboo Road ging van daaruit verder naar Quesnel en het oostelijk gelegen Barkerville. Om deze reden worden zowel Lillooet als Yale 'zero mile' genoemd.

Tussen 1862 en 1870 bereisden meer dan tienduizend mensen de Cariboo Road vanaf Lillooet naar Fort Alexandria. 100 Mile House werd een pleisterplaats en bevoorradingspunt halverwege de route. Toen de Gold Rush voorbij was vestigden boeren en veehouders zich rond 100 Mile House.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan