Baddeck, Nova Scotia

Baddeck Nova Scotia In het hart van Cape Breton Island ligt Baddeck, een klein stadje aan de oevers van het Bras d’Or. Dit binnenlandse meer geeft dit deel van Nova Scotia haar karakter. Baddeck is het begin- en eindpunt van de Cabot Trail, een populaire autoroute over het eiland die van het ene naar het andere schitterende uitzicht slingert. Verder kun je in de stad onder andere een bezoek brengen aan het voormalige zomerhuis van Alexander Graham Bell, de uitvinder van de telefoon. 

Bezienswaardigheden & activiteiten

Alexander Graham Bell National Historic Site

In de voormalige zomerhuizen van Alexander Bell en zijn familie kun je kennismaken met de wonderlijke uitvindingen en experimenten van Dr. Bell. In het museum leer je onder andere over de fascinatie van Bell voor lucht, water, geluid en licht en kun je verschillende modellen, films en historische foto’s bekijken. Verder kun je deelnemen aan experimenten en meedoen aan het vliegerprogramma (dagelijks van juli tot augustus, in september tijdens weekenden). Ook kun je een presentatie bekijken in het Mr. Bell Theatre. 

Baddeck Nova Scotia

Highland Village Museum

Vlak bij het plaatsje Iona vind je het Nova Scotia Highland Village Museum. Dit openluchtmuseum telt verschillende historische gebouwen en biedt een kijkje in het leven van de Schotten die tweehonderd jaar geleden de grote oversteek naar Baddeck maakten. Naast voorstellingen en activiteiten is er gekostumeerd personeel dat je van alles kan vertellen. 

Baddeck Nova Scotia

Varen

Als je het water op wilt, zijn er verschillende mogelijkheden en aanbieders van Tours. Je kunt bijvoorbeeld met de veerboot naar Kidston Island gaan en hier een dag (aan het strand) doorbrengen. Verder worden er verschillende boottochten op het Bras d’Or Lake aangeboden, waaronder een tocht die je langs de broed- en leefplaatsen van allerlei bijzondere watervogels voert.

Baddeck Nova Scotia

Uisage Ban Falls

Net buiten Baddeck vind je de mooie waterval Uisage Ban, wat Gallisch is voor 'wit water'. In het park rondom de waterval kun je een wandelpad van vier kilometer volgen, dat je door een mooi bos leidt naar de zestien meter hoge waterval.

Baddeck Nova Scotia

Omgeving

St. Ann’s

Het gebied rond St. Ann’s Bay, ten noorden van Baddeck, is rijk in historisch en cultureel opzicht. De lokale economie draait, naast de kreeft- en krabvangst, op ambachtslieden, muzikanten en schrijvers. Wil je je verdiepen in het Schotse erfgoed en de kunsten, ga dan naar het Gaelic College of Celtic Arts and Crafts of het Great Hall of the Clans Museum in St. Ann’s. Verder noordelijk, voorbij het uitzichtpunt Cape Smokey (dat je zeker niet mag missen), ligt Ingonish Beach, het toeristische centrum van de regio. Hier heeft het Cape Breton Highlands National Park een bezoekerscentrum. De tweede ligt in Chéticamp.

St. Anns omgeving Baddeck

Feiten

Provincie Nova Scotia
County Victoria
Hoogte van 0 tot 67 meter
Inwoners 1.000
Tijdzone Atlantic Time Zone (tijdverschil met Nederland: 5 uur vroeger)

Geschiedenis

Van oudsher was Baddeck de locatie van verschillende Mi’kmaq-nederzettingen. In de zeventiende eeuw ontdekten de Europeanen de binnenlanden van Cape Breton Island. In de achttiende eeuw was Nova Scotia onder gezag van de Engelsen, die het grondgebied van de Fransen gewonnen hadden. In 1790 bereikte Jonathan Jones, een gepensioneerde kapitein uit het Britse leger, met zijn familie het gebied rond Baddeck. Zij kregen een stuk land in de vallei van de Baddeck-rivier. Niet lang daarna werd hun voorbeeld gevolgd door andere Loyalisten en immigranten uit Schotland.
 
In 1839 streken er twee families neerstreken op het vasteland van Baddeck. Joseph Campbell (een Ierse immigrant) bouwde een herberg op een stuk land bij de zogenaamde Indian Cove. In de herberg bevonden zich ook een taverne en een postkantoor. De tweede familie was die van Hector McLean, een Schotse immigrant. Een telg van de Campbells opende niet alleen een winkel, maar begon ook een scheepswerf, waar in veertig jaar tijd veel grote schepen gebouwd werden. Ook begon hij de steenkoolafzettingen te delven. Baddeck begon hard te groeien. In 1855 arriveerde het eerste passagiersschip via het Bras d’Or Lake in Baddeck.
 
In 1885 kwamen Alexander Grahem Bell, zijn vrouw Mabel en hun twee kinderen voor de eerste keer per boot aan in Baddeck. Ze werden op slag verliefd op het stadje en lieten er twee huizen en een tweede laboratorium voor meneer Bell bouwen. De Bells betekenden veel voor de inwoners van Baddeck, hun huis werd een verzamelplaats voor de dorpelingen. Ook promootten Alexander en Mabel het belang van cultuur, sociabiliteit, wetenschap en industrie. In zijn laboratorium bouwde Alexander Bell onder andere reddingsboten voor de Canadese marine tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ook werkte Bell er aan gigantische vliegers om te experimenteren met mogelijkheden om mensen te laten vliegen. Uiteindelijk zou op 23 februari 1909 vanuit de bevroren Baddeck Bay de eerste bemande vlucht in Canada plaatsvinden. Het vliegtuig, dat Silver Dart was gedoopt, was gebaseerd op de oorspronkelijke Silver Dart van Alexander Bell en werd bestuurd door John McCurdy, een van de ontwerpers van het vliegtuig.

24 februari infodag in Zwolle:
presentaties (o.a. Kids go West), camper bekijken, persoonlijk adviesgesprek
Meld je aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan