Port Hastings, Nova Scotia

port hastings canso causeway Port Hastings ligt aan de Canso Causeway en is de eerste plaats die je bereikt wanneer je vanuit Nova Scotia over de dam Cape Breton Island op rijdt. Port Hastings staat voornamelijk bekend als het beginpunt van de Ceilidh Trail, de route vol Schotse en Keltische folklore die in noordelijke richting loopt naar plaatsjes als Judique, Mabou en Inverness. De plaats Port Hastings kijkt aan drie zijden uit op het water van het Canso Canal, Plaster Cove en de Atlantische Oceaan. Een houten kerkje markeert het kleine centrum. 

Bezienswaardigheden & activiteiten

Canso Causeway

De aanleg van de Canso Causeway (‘Canso dam’) betekende een vaste verbinding tussen Cape Breton Island en het zuidelijke deel van Nova Scotia. De dam overbrugt het Canso-kanaal en telt twee rijbanen en een treinspoor. De constructie was klaar op 13 april 1955 en kostte 22 miljoen Canadese dollar. De eerste trein reed op 18 april 1955 over de dam; de eerste passagierstrein volgde een maand later. Aan het oostelijke eind van de Canso Causeway ligt de draaibare Canso Canal Bridge.

port hastings canso causeway

Port Hastings Historical Society Museum and Archives

In dit kleine museum krijg je een indruk van de levendige geschiedenis van Port Hastings. Vooral de aanleg van de Canso Causeway staat daarin centraal. Verder is er een display met modelschepen en leer je meer over treinen, wegen en ferries die het (openbaar) vervoer op het eiland mogelijk gingen maken. Vanuit het museum kijk je uit op het Canso-kanaal. 

port hastings nova scotia

Ceilidh Trail

Port Hastings is het begin van de Ceilidh Trail (spreek uit: kelie trail), die je leidt langs de westkant van het eiland. Onderweg naar plaatsen als Mabou en Inverness maak je kennis met ongerepte landschappen en Keltische folklore. De route is ruim tachtig kilometer en kan zowel per auto of fiets als wandelend worden afgelegd. 

port hastings nova scotia
16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan