Windsor, Nova Scotia

Windsor, Nova Scotia Windsor is een kleine plaats in de Canadese provincie Nova Scotia, met een rijke geschiedenis die begint bij de Mi'kmaq-indianen. Windsor staat bekend als de geboorteplaats van het ijshockey; het Windsor Hockey Heritage Museum is volledig aan deze populaire sport gewijd. Andere bezienswaardigheden in Windsor zijn het Haliburton House Museum en Fort Edward National Historic Site, dat een belangrijke rol speelde tijdens de deportatie van de Acadiërs. Verwar Windsor overigens niet met Windsor Junction, dat veel verder naar het zuiden ligt.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Windsor Hockey Heritage Museum

De geschiedenis van ijshockey gaat terug tot circa 1800 en startte naar het schijnt in Windsor, Nova Scotia. In het Windsor Hockey Heritage Museum vind je allerlei voorwerpen uit het beginstadium van de sport, van houten pucks tot sticks die door Mi'kmaq-indianen zijn vervaardigd. Verder kun je in Windsor nog steeds de Long Pond bekijken, bijgenaamd de 'Craddle of Hockey' (de wieg van het ijshockey). Op Long Pond, een vijver naast King's College School in Windsor, speelden scholieren een spel dat beschouwd wordt als de voorloper van het huidige ijshockey.

IJshockey wedstrijd

Haliburton House Museum

Thomas Chandler Haliburton (1796-1865), geboren en getogen in Windsor, was een bekende auteur en rechter in Nova Scotia. Haliburtons bekendste werk was The Clockmaker, waarin het fictieve personage Sam Slick commentaar geeft op menselijke gedragingen. In het Haliburton House Museum, het landhuis waar Haliburton van 1836 tot 1856 woonde, kom je meer te weten over de auteur en zijn geesteskind. Haliburton was in zijn tijd net zo beroemd als Mark Twain. Zijn karakter Sam Slick is bekend van uitspraken als 'It's raining cats and dogs'. Rondom het landhuis lopen mooie wandelroutes. Het museum is geopend van 10:00 en 17:00, van begin juni t/m september. Op zondag opent het museum in de middag. Meer lokale geschiedenis vind je in het Shand House Museum, waar je een goede indruk krijgt van het leven van een gegoede familie in het begin van de twintigste eeuw. In het zomerseizoen is het huis open voor publiek en kun je meegaan met een rondleiding door het landhuis.

Museum

Fort Edward National Historic Site

Fort Edward werd in 1750 door de Britten gebouwd om de route tussen Halifax en de Fundy-baai te bewaken. Verder deed het fort dienst als centrum om Acadiërs (vroege Franse kolonisten) te deporteren. Op de heuvel waarop het fort heeft gestaan, vind je nu nog een blokhut en een kanon. Het behoort tot nationaal historisch erfgoed, vanaf de heuvel kijk je uit over de riviervallei die jarenlang door de Mi'kmaq en Acadiërs werd bewoond. Rond de restanten van het fort loopt een wandelroute met meer informatie over de geschiedenis.

Bezienswaardigheden Windsor, Nova Scotia

Windsor-West Hants Summer Fest

In het eerste weekend van augustus staat Windsor in het teken van het Windsor-West Hants Summer Fest, een driedaags festival ter ere van het humoristische personage Sam Slick. Het festival begint met een parade op vrijdag en wordt afgesloten met een grote vuurwerkshow op zondag. Tijdens het festival kun je verder genieten van dansvoorstellingen, spellen en live-muziek. 

Vuurwerkshow

Mt. Uniacke

Op een half uur rijden van Windsor ligt Mt. Uniacke, met het Uniacke House. Het statige landhuis werd gebouwd in opdracht van Richard John Uniacke aan de vredige oevers van Lake Martha. Je kunt een kijkje nemen in het huis, waar portretten en familiestukken doen lijken of de tijd stil heeft gestaan. Tussen hoge bomen voor het landhuis ligt een rustige laan, die deel uitmaakt van de historische route tussen Windsor en Halifax: de eerste 'snelweg' van Nova Scotia. Rondom Uniacke House liggen acht natuurpaden die je helpen het gebied van 930 hectare te verkennen. Je leet er meer over het natuurlijke en historische erfgoed en hebt diverse mooie uitzichten. 

Mt Uniacke

Glooscap Trail

De weg tussen Amherst en Windsor wordt ook wel de Glooscap Trail genoemd. Glooscap is een god uit de inheemse Mï’kmaqlegende, tot zijn daden behoorden onder andere het creëren van eilanden waarvandaan hij de getijden controleerde. Deze route voert langs de Fundy-baai, het Minas Basin en de Cobequid Bay. Het symbool voor de Glooscap Trail is een indiaan met een veer op zijn hoofd, afgebeeld op watergolven.

Cobequid Bay, Nova Scotia

Grand-Pré National Historic Site

Op een kwartier van Windsor ligt Grand-Pré. Hier wordt de Acadische geschiedenis van van de regio herdacht. Deze begint als de Acadiërs zich hier vestigen als eerste bewoners, tussen 1692 en 1755. Tijdens de Franse en Indiaanse Oorlog (1755-1762) werden veel Acadiërs door de Britten gedeporteerd. Ter nagedachtenis werd het Evangeline Statue opgericht. Andere bezienswaardigheden zijn het Herbin Cross en de Memorial Church. Grand-Pré staat op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Grand Pre Nova Scotia

Feiten

Provincie Nova Scotia
County Hants
Oppervlakte 9 km²
Hoogte 32 meter
Inwoners ongeveer 4.000
Tijdzone Atlantic Time Zone (tijdverschil met Nederland: 5 uur vroeger)

 

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan