L'Isle Aux Coudres, Québec

LIsle aux Coudres Quebec L'Isle-aux-Coudres is gelegen in de St. Lawrencerivier, twee kilometer van de North Shore. In 1535 werd het eiland ontdekt door Jacques Cartier, die het 'Eiland van de Hazelaars' noemde ('coudrier' betekent hazelaar), vanwege de vele hazelaars op het eiland. Je vindt op het eiland veel historische gebouwen, waardoor het erg geliefd is onder fotografen, kunstenaars en toeristen, die vanuit alle windstreken naar L'Isle-aux-Coudres reizen om tot rust te komen en te genieten van de omgeving.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Carnaval

Waarschijnlijk dankzij de katholieke geschiedenis van het eiland wordt elk jaar op L’Isle-aux-Coudres carnaval groots gevierd met diverse festiviteiten. Het festival duurt van de laatste week van januari tot de laatste week van februari. De hele maand door vinden er verschillende activiteiten plaats, waaronder ijshockeywedstrijden, feestavonden en een spectaculaire hondensleerace. Deze La Classique Course de Chiens de L’isle trekt deelnemers uit heel Noord-Amerika, die drie dagen lang met hun honden tegen elkaar strijden om als snelste een lang parcours door de sneeuw af te leggen.

Les moulins de L’Isle-aux-Coudres

Een unieke bezienswaardigheid op het eiland (en zelfs in de hele regio) is een historische locatie, waar twee nog steeds functionerende molens uit de negentiende eeuw opengesteld zijn voor publiek. Je kunt er een watermolen uit 1825 en een windmolen uit 1836 bekijken. In de windmolen worden nog steeds authentieke molenstenen gebruikt om tarwe te vermalen tot meel. In de zomer kun je er verse producten kopen, die in een ouderwetse oven van klei worden gebakken. In het museum, dat gevestigd is in de voormalige molenaarswoning, kun je verschillende tentoonstellingen bekijken (waaronder een popartexpositie van een lokale kunstenaar). Het museum is geopend van midden mei tot midden oktober.

Musée Les Voitures d’Eau

In dit museum staat alles in het teken van het zeevaardersleven op de St. Lawrencerivier. Zo kun je er verschillende voorwerpen bezichtigen die gebruikt werden door zeelieden en kun je rondwandelen op een schoener, een lang zeilschip met verschillende masten.

Jacques-Cartier Park

In dit park kun je de plaats bekijken waar Jacques Cartier de ontdekking van het eiland in 1535 markeerde met de oprichting van een kruis. Om de plaats te gedenken waar de eerste katholieke mis ooit in Canada gevierd werd, heeft de erfgoedvereniging van Canada een herdenkingskruis opgericht. Daarnaast kun je in het park een groot standbeeld van Cartier en een begraafplaats van de eerste Franse kolonisten bekijken.

Saint-Louis

In het gebied Saint-Louis vind je een grote kerk, die is ontworpen door David Ouellet. Nadat Ouellet al sinds 1741 in de weer geweest was met schetsen, werd in 1885 eindelijk de bouw van de kerk voltooid. Bijzonder aan de kerk zijn de zeer gedetailleerde en met de hand geschilderde bogen en de kunst van Paul Gaston Massellotte die op de muren van de kerk te vinden is. Naast de kerk kun je twee kapelletjes bezoeken, die stammen uit 1836 en 1837. Ook bevindt zich vlak naast de kerk een Lourdesgrot, die in 1962 werd opgericht om de verschijning van de Heilige Maria in Lourdes te herdenken.

Fietsroute

De beste manier om de mooie omgeving op L’Isle-aux-Coudres te verkennen, is om langs de 23 kilometer lange Chemin des Coudriers te fietsen. Tijdens deze fietstocht kun je ook ervoor kiezen de erfgoedroute te fietsen, waarbij je langs alle historische plekken van het eiland komt. Je kunt overal op L’Isle-aux-Coudres een gratis routeboekje aanvragen, waarin je eveneens meer informatie vindt over de plaatselijke legenden van het eiland.

Vervoer

De enige manier om het eiland te bereiken is per boot. Vanaf Saint-Joseph-de-la-Rive kun je met een gratis ferry de St. Lawrencerivier oversteken.

Feiten

Provincie Québec
Regio Capitale-Nationale
Oppervlakte 30 km²
Hoogte 20 meter
Inwoners 1.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

L'Isle-aux-Coudres heeft een gematigd landklimaat met redelijk koele zomers en vrij koude winters. De gemiddelde dagtemperatuur in de zomermaanden ligt rond de 18 graden, waarbij wel regelmatig uitschieters voorkomen rond de 24 graden. 's Zomers valt er relatief de meeste neerslag. In januari, de koudste maand van het jaar, ligt de temperatuur 12 graden onder het vriespunt. In december en januari valt de meeste sneeuw: gemiddeld 65 millimeter per maand.

Natuur, flora & fauna

Flora

Hoewel L'Isle-aux-Coudres aan zijn naam komt door de vele hazelaars die er ten tijde van Cartiers ontdekking op het eiland stonden, zijn er tegenwoordig niet meer zo veel bomen over als vroeger. Toch kun je nog genoeg hazelaars ontdekken tijdens een wandel- of fietstocht over het eiland.

Geschiedenis

Het eiland werd in 1535 ontdekt door Jacques Cartier, die het omwille van de vele hazelnootbomen op het eiland ‘Isle-aux-Coudres’ noemde. Cartier richtte een groot kruis op om het nieuwe bezit in naam de Franse koning Louis te vieren. Tijdens deze ceremonie werd eveneens de allereerste katholieke mis ooit in Canada gevierd.

Op 29 oktober 1687 werd het eiland door twee belangrijke bestuurders van Nieuw Frankrijk, zoals de toenmalige Franse kolonie in Canada genoemd werd, geschonken aan het seminarie van Québec. De officiële overdracht van het eiland vond plaats op 1 maart 1688. In 1728 werden de eerste stukken grond vrijgegeven aan nieuwkomers, die zich op het eiland vestigden. Enkele jaren, in 1741, werd de eerste gemeenschap gesticht, die uiteindelijk Saint-Louis-de-l’Isle-aux-Coudres gedoopt zou worden.   In 1934 scheidde een plaatsje in het Noordwesten zich af van Saint-Louis-de-l’Isle-aux-Codres, waarna het zelfstandig verderging onder de naam Saint-Bernard-sur-Mer. In 1936 werd officieel de gemeente van  Saint-Bernard-de-l'Île-aux-Coudres gesticht. Saint-Bernard werd gevolgd door La Baleine, een plaatsje in het Noordoosten dat zich in 1951 afscheidde van Saint-Louis-de-l’Isle-aux-Codres. Het is vernoemd naar een dode walvis (‘baleine’ in het Frans) die eind achttiende eeuw op het eiland aanspoelde. Vanaf dat moment bestond het eiland dus uit drie verschillende gemeenschappen.   Op 5 januari 1994 werden Saint-Bernard-de-l'Île-aux-Coudres en Saint-Louis-de-l'Isle-aux-Coudres samengevoegd tot l'Île-aux-Coudres, dat vervolgens weer op 23 augustus 2000 zou fuseren met La Baleine. Sindsdien heet de gemeente officieel L'Isle-aux-Coudres, waarbij ‘isle’ volgens de oud-Franse spelling wordt geschreven. Er wordt overigens tegenwoordig nog steeds gesproken over Saint Louis, Saint Bernard en La Baleine om de verschillende gebieden op het eiland aan te duiden.

Economie

De visserij was eeuwenlang de belangrijkste inkomstenbron voor L'Isle-aux-Coudres en het speelt nog steeds een rol in de plaatselijke economie. Sinds 1720 heeft het eiland zelfvoorzienend geleefd, waardoor er niet veel contact met het vasteland werd onderhouden. Momenteel is de traditionele visserij wat naar de achtergrond geschoven en is het toerisme de grootste inkomstenbron van het eiland. De gemeente is bekend geworden door zijn historische bezienswaardigheden, toeristische accommodaties en pittoreske omgeving. L'Isle-aux-Coudres wordt dan ook veel bezocht door geschiedenis- en natuurliefhebbers.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan