Montreal, Québec

Montreal Quebec Montréal is na Toronto de grootste stad van Canada en na Parijs de stad met de meeste Franstalige inwoners ter wereld. Het vormt het culturele hart van Canada en als een van Noord-Amerika's oudste steden heeft Montréal een boeiende geschiedenis en prachtige architectuur. Daarnaast is het geliefd vanwege zijn goede restaurants. Bijzonder is de Ville Souterraine; een immens ondergronds complex van winkels en restaurants.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Vieux-Montréal (Old Town)

In het oude centrum van Montréal waan je je even in Frankrijk. Langs de geplaveide straten staan veel historische gebouwen die in uitstekende staat verkeren. Het is een gebied met veel trekpleisters, waaronder de Basiliek Notre-Dame, mooie pleinen en de oude haven (Old Port). De bekendste pleinen zijn Place Jacques-Cartier en Place d’Armes.

Old Town Montreal

Place d’Armes

Aan het Place d'Armes, het vroegere exercitieplein, staat de beroemde neogotische Basiliek Notre-Dame uit 1829. Vooral het altaar is indrukwekkend: het goud van de achterpanelen steekt mooi af tegen de blauwe koepel van de kerk. Bijzonder zijn de glas-in-loodramen, waarop gebeurtenissen uit de geschiedenis van Montréal zijn afgebeeld. Boven het voorportaal bevindt zich een van de grootste orgels ter wereld. Aan het plein staan verder Montréals eerste wolkenkrabber en oudste gebouw, het katholieke internaat Saint-Sulpice uit 1685.

Notre-Dame Montreal

Place Jacques-Cartier

Als toerist mag je Place Jacques-Cartier niet overslaan. Het plein is vaak druk bevolkt met straatartiesten en staat ‘s zomers vol met terrasjes. Vlakbij ligt Vieux-Port, de oude haven die tegenwoordig omgetoverd is tot stadspark. Het is een mooie locatie om te wandelen, fietsen en een rondvaart te maken. Breng er ook zeker een bezoek aan het Centre des Sciences de Montréal, een interactief wetenschappelijk museum dat lering en vermaak biedt aan het hele gezin.

Place Jacques Cartier, Montreal

Ville Souterraine

Onder de straten en gebouwen van Montréal houdt zich nog een stad schuil: Ville Souterraine. Deze ‘ondergrondse stad’ is een enorm complex van ondergrondse hallen en tunnels die met elkaar verbonden zijn. Via dit stelsel kun je hotels, 200 restaurants, 40 bioscopen en ongeveer 2000 winkels bezoeken zonder de buitenlucht gezien te hebben. Het effect van Ville Souterraine is onder andere zichtbaar in de Rue Sainte-Cathérine, een van de drukste winkelstraten van Canada. Een groot deel van de winkels loopt onder de grond door. De bovengrondse Rue Sainte-Cathérine vormt overigens een mooi contrast tussen oud en nieuw: zo staan de twee opvallendste wolkenkrabbers pal naast twee kathedralen. Eén daarvan is de anglicaanse Christ Church Cathedral.

Christ Church Cathedral, Montreal

Quartier Latin

Quartier Latin staat bekend om de theaters, artistieke atmosfeer, gezellige cafés en boetiekjes. Dit stadsdeel maakt weer deel uit van het Quartier des Spectacles, een levendig district met instellingen op het gebied van kunst en cultuur. Je vindt er van alles: van beeldende kunsten en literatuur tot opera, dans en muziek. Het is een populaire ontmoetingsplek en er vinden veel festivals plaats.

Streetart Montreal Quebec

Parc du Mont-Royal

Montréal dankt zijn naam aan Mont-Royal, een grote heuvel die boven de stad uittorent en liefkozend ‘La Montagne’ wordt genoemd. Bovenop Mont-Royal ligt het uitgestrekte Parc du Mont-Royal, dat eind negentiende eeuw werd ontworpen door Frederick Law Olmsted, die ook het Central Park in New York ontwierp. Op de oostflank van de heuvel staat een replica van het kruis dat de stichter van Montréal er in 1642 plantte. Beklim ook zeker de route naar het Chalet du Mont-Royal, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de stad. Begraafplaats Mount Royal Cemetery ligt in een prachtig natuurpark en biedt een laatste rustplaats voor belangrijke personen uit de geschiedenis van Canada.

Mont Royal, Montreal

Oratoire St-Joseph

Aan de noordwestelijke zijde van Mont-Royal staat de witte katholieke kerk Oratoire St-Joseph, die gekenmerkt wordt door een gigantische koepel. De kerk is gewijd aan St. Joseph, de beschermheilige van Canada, en is een waar pelgrimsoord voor katholieken van over de hele wereld. Veel katholieken beklimmen al biddend op hun knieën de bijna driehonderd traptreden naar de kerk. Opvallend is de kapel die behangen is met krukken en wandelstokken, daar achtergelaten door gelovigen die na hun smeekbeden aan Broeder André weer konden lopen.

Oratoire St Joseph

Jean-Drapeau Parc (Parc des Îles)

Montréal vormde in 1967 het toneel van de Wereldtentoonstelling. Het evenement vond plaats op twee eilanden in de Rivière du Nord, Île Sainte-Hélène en Île Notre-Dame. Er zijn nog enkele bouwwerken behouden. De grote koepel van het Amerika-paviljoen bevat tegenwoordig de Biosphère, een onderzoeksfaciliteit en museum waar het klimaat en de natuur centraal staan. De eilanden zijn erg geschikt voor recreatie: je vindt er mooie tuinen, wandelpaden, een strand en het beroemde Formule 1-circuit Gilles-Villeneuve. Ten zuidwesten van de eilanden ligt het merkwaardige wooncomplex Habitat '67, bestaande uit circa 350 identieke betonnen blokken die in verschillende combinaties zijn verdeeld over twaalf verdiepingen. Alle huizen zijn met elkaar verbonden via weggetjes, trappen en platforms.

Habitat 67

Musée des Beaux-Arts de Montréal

Het Musée des Beaux-Arts de Montréal, gesticht in 1860, is een van de belangrijkste kunstmusea van Canada. Het bezit een gevarieerde collectie met een nadruk op Canadese kunstenaars en trekt ongeveer 500.000 bezoekers per jaar. Een ander bekend museum is het Musée McCord d'Histoire Canadienne, gewijd aan de Canadese geschiedenis en cultuur. Schuin tegenover het museum ligt de campus van de Université McGill.

Musee des beaux-arts, Montreal Quebec

Vervoer

De stad beschikt over een aantal buslijnen, metrolijnen en regionale treinen, beheerd door de Société de Transport de Montréal. Elk station van de metro van Montréal is ontworpen door een andere architect, met eigen thema’s en originele kunst. Het netwerk bestaat uit vier lijnen en 65 stations en werd geopend in 1966 als voorbereiding op de Wereldtentoonstelling van 1967. Montréal beschikt ook over treinverbindingen met onder andere Québec, Toronto en New York.

Feiten

Provincie Québec
Regio Montréal
Oppervlakte 432 km²
Hoogte van 6 tot 233 meter
Inwoners 1.650.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Montréal heeft door haar ligging een zeer veranderlijk klimaat. Er valt veel sneeuw, soms zelfs in de lente of herfst. Naast sneeuw valt er ook veel regen. De zomer is statistisch gezien het natste seizoen, maar ook het zonnigste. In december, januari en februari ligt de maximumtemperatuur doorgaans enkele graden onder het vriespunt. De gevoelstemperatuur kan echter nog veel lager zijn door de vaak kille wind. Het voorjaar begint pas echt in mei, wanneer de temperaturen oplopen tot ongeveer twintig graden. In juli en augustus wordt het zo'n 25 graden. September is eveneens een aangename maand (19 à 20 graden).

Sport

De populairste sport in Montréal is ijshockey. De Canadiens de Montréal maken deel uit van de NHL-competitie en hebben al ruim twintig keer de Stanley Cup gewonnen, de meest prestigieuze ijshockeybeker van Noord-Amerika. Ze spelen in het Centre Bell. De Alouettes de Montréal maken deel uit van de Canadian Football League en spelen in het Stade Percival-Molson. Ook wordt er elk jaar een Grand Prix Formule 1 georganiseerd, op het Circuit Gilles-Villeneuve. In 1976 werden in Montréal de Olympische Spelen gehouden: het Olympische park is tegenwoordig opengesteld voor publiek.

Geschiedenis

Op 17 mei 1642 stichtten Franse priesters, nonnen en kolonisten de nederzetting Ville Marie op het Montréal-eiland. Deze datum wordt beschouwd als de stichtingsdatum van Montréal. Een van de vrouwen in de groep, Jeanne Mance, richtte het Hôtel-Dieu op, het eerste ziekenhuis van Noord-Amerika.

De beoogde evangelisatie van indianen was geen succes, maar Ville Marie werd een belangrijk centrum voor de handel in bont en groeide uit tot een uitvalsbasis voor verdere verkenning van Nieuw-Frankrijk. De Iroquois-indianen vielen de nederzetting herhaaldelijk aan, tot 1701, toen er een vredesverdrag werd getekend. Een nieuwe bedreiging waren de Engelsen die aanspraak probeerden te maken op gebieden in Nieuw-Frankrijk. Verschillende aanvallen werden afgeslagen, maar nadat hoofdstad Québec in 1759 was veroverd, viel een jaar later ook Montréal tijdens de Zevenjarige Oorlog in Britse handen. Nieuw-Frankrijk hoorde vanaf toen bij het Britse Koninkrijk onder de naam Province of Québec.

Een grote opstand in 1838 tegen het Britse gezag leidde tot een nieuwe inrichting van de kolonie, die nu de Provincie Canada ging heten, en waarvan Montréal in 1844 de hoofdstad werd. De regering verhuisde echter in 1849 naar Toronto, nadat opstandelingen het parlementsgebouw in Montréal in brand hadden gestoken. Door immigratie werd Montréal rond 1865 een overwegend Franstalige stad. Er verrezen talloze rooms-katholieke kerken, wat Montréal de bijnaam 'Stad van de honderd klokkentorens' bezorgde.

In de jaren zestig van de twintigste eeuw vond in de provincie Québec de Stille Revolutie ('la Révolution Tranquille') plaats. Deze revolutie leidde tot een groter zelfbewustzijn van de Franstaligen, die tot dan toe economisch altijd ondergeschikt waren geweest aan de Engelstaligen. Het streven van de provincie naar meer zelfstandigheid had echter ook een keerzijde. Veel Engelstaligen voelden zich er steeds minder thuis. Onder andere door het instellen van het Frans als enige officiële taal in 1977 trokken zij naar andere delen van Canada. Veel internationale ondernemingen verplaatsten hun hoofdkantoor naar Toronto, dat Montréal in economisch opzicht definitief van de troon stootte. Op cultureel gebied bleef Montréal wel de belangrijkste Canadese stad.

Economie

Montréal heeft de tweede grootste economie van heel Canada, en de grootste van de provincie Québec. De stad vormt onder andere een belangrijk knooppunt in het Canadese spoorwegnetwerk. Daarnaast is Montréal het centrum voor film- en televisieproductie, voornamelijk voor Franstalige producties.

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan