Chateau Frontenac, Québec

quebec city chateau frontenac Chateau Frontenac in Québec City is een groot hotelcomplex dat, gesitueerd op een klif midden in de stad, uitkijkt op de brede Saint Lawrence-rivier. Met zijn imposante, middeleeuwse uiterlijk en hoge torens is het niet alleen een van de mooiste gebouwen van Québec City, maar ook het symbool van de oude stad. Het hotel telt 618 kamers en ontvangt jaarlijks gemiddeld 300.000 gasten.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Hotel en voorzieningen

Chateau Frontenac heeft het meeste weg van een, de naam zegt het al, kasteel. Het doet nog altijd dienst als hotel en heeft de negentiende-eeuwse allure van honderd jaar geleden bewaard. Chateau Frontenac is dan ook zeer luxe en klassiek ingericht en heeft de beschikking over meerdere bars, restaurants, een zwembad en een sportcentrum. Toch zal het voor de gemiddelde toerist waarschijnlijk iets te veel van het goede zijn. Niemand verbiedt je echter om het gebouw van buitenaf te bewonderen, of te genieten van het uitzicht over de Saint Lawrence, vanaf de boulevard naast het Chateau Frontenac. Het hotel claimt het meest gefotografeerde hotel ter wereld te zijn.

quebec city chateau frontenac

Geschiedenis

Kasteel van recente datum

Chateau Frontenac mag dan wel ‘chateau’ heten en er ook uitzien als een middeleeuws kasteel, het is van een veel recentere datum. Het hotel is gebouwd aan het einde van de negentiende eeuw; de eeuw van de ‘neostijlen’. Architecten imiteerden bijvoorbeeld de klassieke bouwstijl van de Romeinen (neoclassicisme), zodat het gebouw er statig en formeel uitzag, of de middeleeuwse stijl van de Gotiek (neogotiek), waardoor een gebouw allure en luxe uitstraalde. Chateau Frontenac grijpt duidelijk terug op de middeleeuwen en doet met zijn torens, erkers en hoge sierdaken denken aan de Franse kastelen in de Loirestreek. Hierdoor associeer je hotel al gauw met rijkdom, goede smaak en exclusiviteit.

Dit was dan ook precies wat spoorwegmaatschappij Canadian Pacific Railway, de opdrachtgever van het hotel, voor ogen had toen ze diverse hotels langs haar spoorwegen liet ontwerpen. De luxe hotels moesten het aantrekkelijker maken om met de trein te reizen. Daarnaast moesten ze een uithangbord zijn voor de service die men van de maatschappij kon verwachten. De hotels werden in ‘chateau-stijl’ ontworpen, Chateau Frontenac is hiervan het beste voorbeeld.

quebec city chateau frontenac

In de stijl van de stad

In 1892 startte de bouw van Chateau Frontenac, naar een ontwerp van de Amerikaanse architect Bruce Price. Het hotel werd vernoemd naar een zeventiende-eeuwse Franse gouverneur van Québec. Als locatie werd een heuvel aan de oevers van de Saint Lawrence-rivier gekozen, een prominente plaats waar het hotel erg op zou vallen. Price ontwierp een majestueus, bakstenen kasteel met gebouwen die rond een binnenplaats gegroepeerd waren. Deze stijl sloot goed aan bij Québec City, een van de oudste steden van Canada met veel historische gebouwen en een duidelijk aanwezig Frans erfgoed. Leuk detail: De grote centrale toren die tegenwoordig zo kenmerkend is voor het hotel, werd in 1924 toegevoegd. Daarna vonden diverse verbouwingen en uitbreidingen plaats, waardoor Chateau Frontenac beetje bij beetje uitgegroeide tot een enorm complex.

Beroemde gasten

In de loop der jaren heeft het hotel beroemde gasten verwelkomd, niet zelden mensen met een historische band met Québec. Zo hebben onder andere de Britse vorsten George VI en Elizabeth en de Franse staatsmannen Charles de Gaulle en François Mitterand in Chateau Frontenac overnacht. In de Tweede Wereldoorlog werden er de Québec-conferenties gehouden met Winston Churchill en president Roosevelt.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan