Trois Rivieres, Québec

Trois-rivieres bezienswaardigheden Trois-Rivières dankt zijn naam aan de St. Lawrence-rivier, die zich hier splitst in drie aparte stromen. De stad werd in 1634 gesticht en is daarmee de op één na oudste Franstalige stad van Canada. De historie is voelbaar in de musea, oude gebouwen en 'heritage routes'. Trois-Rivières ligt ongeveer halverwege Québec en Montréal en vormt daarmee een mooie tussenstop tussen de twee grote steden.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Vieille-ville

Trois-Rivières heeft een oude stadskern met enkele gebouwen uit de achttiende eeuw. Het grootste deel van de gebouwen dateert echter van na de grote stadsbrand uit 1908. De mooiste gebouwen vind je langs de rivier, bij Rue des Ursulines. Wandel de Heritage Trail vanaf Place Pierre Boucher door het historische stadscentrum en kom aan de hand van 70 informatieve panelen meer te weten over de geschiedenis van Trois-Rivières en haar inwoners. Een routekaart is verkrijgbaar bij het bezoekerscentrum aan 1457 Rue Notre-Dame Centre. Vanaf het bezoekerscentrum loop je in twintig minuten naar La Fresque de Trois-Rivières; een muurschildering van 760 vierkante meter. De kleurrijke olieverf vertelt je de geschiedenis van Trois-Rivières.

Trois-rivieres bezienswaardigheden

Monastère des Ursulines

De Ursuline-nonnen, oorspronkelijk afkomstig uit Italië, vestigden zich in 1697 in dit klooster aan de Rue des Ursulines om de lokale bevolking te bekeren tot het christendom. Het klooster met de opvallende koepel deed tevens dienst als school en het eerste ziekenhuis in de regio. In het oude complex is het Musée des Ursulines gevestigd, dat historische boeken, kleding, beeldhouwwerken en godsdienstige voorwerpen toont. Vanuit de kloostertuin heb je een prachtig uitzicht over de St. Lawrence-rivier.

Trois-rivieres bezienswaardigheden

Old Prison of Trois Rivières

Hoe was het om anno 1900 achter de tralies te zitten? Je leert het in Old Prison of Trois-Rivières aan Rue Laviolette. In 75 minuten wordt je rondgeleid door een gids, die soms zelf een ex-gevangene is. Levendige verhalen wekken het leven in de cellen en isoleercellen tot leven. De gevangenis werd ontworpen om veertig boeven achter slot en grendel te zetten, maar er waren soms wel honderd gevangenen tegelijk... Eén kijkje door de tralies van een zware ijzeren deur en je bent blij dat je een vrij mens bent! Tussen juni en september zijn er dagelijks rondleidingen, in de andere maanden op weekenddagen. Bezoek vanaf 12 jaar.

Trois rivieres bezienswaardigheden

Boréalis

Trois-Rivières verdient geld met ijzerproductie en papierfabricage. Het papier van vrijwel alle Canadese en Amerikaanse kranten komt uit Trois-Rivières. In Boréalis, gevestigd in een oude papierfabriek, kom je meer te weten over de pulp- en papierindustrie en alle aspecten die erbij komen kijken - zoals het kappen van bossen en het vervoeren van hout. Volg een rondleiding en neem deel aan een workshop om zelf papier te maken. Je middag krijgt een spookachtig tintje met de 'Boréalis Underground': je duikt in een vergeten, ondergrondse wereld voor een mysterieus parcours tussen de gewelven - waar geesten uit het verleden spreken. Met een zaklamp ga je op zoek naar historische feiten en aanwijzingen.

Trois-rivieres bezienswaardigheden

Notre-Dame-du-Cap Basilica

In het nabijgelegen Cap-de-la-Madelaine vind je Notre-Dame-du-Cap, de grootste Canadese kerk die aan Maria is gewijd. Het bedevaartoord trekt jaarlijks duizenden pelgrims. Bekijk de (Nederlandse) glas-in-loodramen, de oude kleine kerk uit 1720, St. Mary’s Lake en de bijbehorende tuinen.

Notre Dame du Cap

Île Saint Quentin

Dit stadspark heeft een zandstrand en is het hele jaar door geopend. Op warme dagen kun je een duik nemen in de Saint-Maurice River of in het buitenzwembad. Ook kun je er kanoën/kajakken of een korte wandeling maken. Het park is dagelijks geopend, maar er geldt wel een (kleine) toegangsprijs.

Bezienswaardigheden Trois Rivieres

Forges du Saint-Maurice National Historic Site

Forges du Saint-Maurice was niet alleen de eerste ijzerindustrie in Canada, maar ook het eerste Canadese industriële dorp. In de gieterij werden voornamelijk huishoudelijke artikelen gemaakt, zoals potten, pannen en ovens. In de beginjaren was de fabriek een van de meest geavanceerde van het land. Tegenwoordig is het een nationale historische plaats. Begin je bezoek in Grande Maison, met interessante tentoonstellingen in de kelders. Een etage hoger vind je een multimediavoorstelling die de werkzaamheden in de fabriek tot leven brengt. Vlak bij de fabriek loopt een mooie en eenvoudige wandelroute langs de oevers van de St. Maurice-rivier, waar je langs weelderige bomen en struikgewassen wandelt. Forges du Saint-Maurice ligt even buiten het centrum.

Trois-rivieres bezienswaardigheden

Omgeving

Parc National de la Mauricie

Ongeveer zestig kilometer ten noorden van Trois-Rivières ligt het uitgestrekte nationale park Mauricie. Het werd in 1970 benoemd tot nationaal park, omdat de natuur kenmerkend is voor het zuidelijke deel van het Canadese Schild. Tussen de groene wouden liggen blauwe meren en rivieren, die geliefd zijn onder kajakkers. Een mooie wandeling is Les Cascades Trail (2 km), die je kunt afsluiten met een duik in het heldere water van een waterval. Verder zijn er stranden, onder andere bij Édouard Lake. Door het oostelijke deel van het park loopt de 63 kilometer lange Route Promenade, die de parkingangen bij Saint-Jean-des-Piles en Saint-Mathieu met elkaar verbindt.

Parc National

Feiten

Provincie Québec
Regio Mauricie
Oppervlakte 334 km²
Hoogte 61 meter
Inwoners 131.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdsverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Geschiedenis

De regio werd voor de komst van de Europeanen bewoond door Algonquin-indianen. Zij verbleven er vooral in de zomermaanden. Al tijdens zijn tweede reis naar ‘de Nieuwe Wereld’ beschreef de Franse ontdekkingsreiziger Jacques Cartier de nederzettingen. In 1634 werd er een permanente nederzetting gesticht door Samuel de Champlain, eveneens een Franse ontdekkingsreiziger. Het was, na Quebéc City, de tweede stad die in Nieuw-Frankrijk werd gebouwd. Net als Québec City had de stad door de bonthandel en de strategische ligging een belangrijke positie.

In 1760 kwam Trois-Rivières onder Brits bevel te staan, en zestien jaar later vond er de Slag van Trois-Rivières plaats, waarbij Amerikanen invallen in Canada deden. Na 1908, het jaar waarin de stad verwoest werd door een brand, werd een groot deel herbouwd, waarbij vele nieuwe bedrijven en fabrieken zich in Trois-Rivières vestigden. Dit zorgde ook voor een grote bevolkingsgroei. Vanaf 1960 onderging de stad grote veranderingen met de komst van een universiteit en andere culturele instituties. Ook kwam er een brug tussen Trois-Rivières en Bécancour en werd in 1964 het oude gedeelte van de stad als historisch gebied aangemerkt. Hoewel Trois-Rivières inmiddels zijn belangrijke positie in de provincie heeft moeten afstaan aan Québec en Montréal, is het nog steeds een van de belangrijkste middelgrote steden in de regio.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan