La Mauricie National Park

La Mauricie National Park Québec La Mauricie National Park ligt in de provincie Quebec, tussen Québec City en Montréal. Het park is vooral bekend om zijn vele wateren: toen de gletsjers van de ijstijd zo’n 10.000 jaar geleden verdwenen, bleven er meer dan 150 meren over. Kanoën en zwemmen zijn dan ook populaire activiteiten in La Mauricie National Park. Daarnaast kun je er goed wandelen, fietsen en picknicken. Je verkent het park en zijn bezienswaardigheden via de 63 kilometer lange parkweg, die vanuit de zuidingang langs alle grote meren slingert en aan de oostkant het park weer verlaat. Bij beide ingangen is een bezoekerscentrum. In de plaats Shawinigan vind je voorzieningen zoals hotels en restaurants.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Wandelen

La Mauricie National Park heeft een heel scala aan wandelpaden. Wil je tijdens het wandelen wat opsteken over de natuur in het park? Dan is de Lac Etienne Trail (1,4 km) een leuke optie. Je komt langs observatieplatforms, verrekijkers en panelen met informatie. De route begint bij de Lac Edouard-picknickplaats. Een andere mooie wandeling is Les Cascades. Deze route is ongeveer 2 kilometer en volgt een beek die een kleine waterval vormt. Wil je wat langer op pad? Kies dan voor Lac Solitaire (5,5 km), die start achter het Rivière à la Pêche Service Centre. Je maakt een klim naar Lac Solitaire Lookout en wandelt dan rondom het meer. Je kunt vanaf het bezoekerscentrum ook de Ruisseau Bouchard (8,3 km) volgen. Je wandelt een stuk van de Lac Solitaire Trail naar prachtige uitkijkpunten. Dan wandel je naar het Lac aux Chevaux Lookout en wandel je langs de Bouchard-beek weer terug.

Mauricie National Park

Fietsen en mountainbiken

Je kunt La Mauricie National Park ook te fiets verkennen. Fietsen en mountainbikes zijn te huur bij bij het Rivière à la Pêche-servicecentrum. Je kunt kiezen uit verschillende fietsroutes. Ze variëren in lengte van 4 tot 40 kilometers. Onderweg moet je soms wat klimmen en dalen, maar je wordt beloond met de prachtige natuur van Québec. Onderweg zijn er regelmatig uitkijkpunten en picknickplaatsen.

Mauricie National Park

Kanoën en kajakken

La Mauricie National Park heeft genoeg meren, beken en rivieren voor pret op het water. Meer dan dertig meren zijn toegankelijk vanaf de parkweg. Je kunt een boot huren voor een uur, een halve dag of een hele dag. Hiervoor kun je terecht op een van de drie picknickplaatsen: Shewenegan, Wapizagonke of Lac Edouard.

Lake Sacacomie, Mauricie National Park

Zwemmen

Op het strand van Lac Edouard kun je lekker zonnen of een duik nemen in het meer. Het meer ligt op een paar minuten lopen van de Lac Edouard-picknickplaats, waar een beachvolleybalveld, voetbalveld en speeltuin zijn. Vlakbij ligt ook het startpunt van de Lac Etienne-wandelroute. De picknickplaats Shewenegan heeft een strand en veel wandelpaden in de buurt. De Shewenegan-waterval bereik je via een korte wandeling. Vanaf de picknickplaats Wapizagonke kun je naar de Waber-watervallen via een wandeling van een uur.

La Mauricie National Park zwemmen

Flora en fauna

Flora

In de hoger gelegen gebieden van La Mauricie National Park zijn er veelal kleine meren en moerassen. In de vallei liggen de diepe meren met kristalhelder water. Alle wateren zijn met elkaar verbonden door een netwerk van beekjes en trapsgewijze rivieren, die allemaal uitmonden in de Matawin-rivier en de Saint-Maurice-rivier. Naast de vele meren is La Mauricie National Park voor een groot deel bedekt met bomen. Maar liefst 93 procent van het park bestaat uit bos. De zonnige heuvels zijn begroeid met berkenbomen en op de steile hellingen en in de vochtige valleien vind je vooral naaldbossen.

La Mauricie National Park Québec

Fauna

In het beschermde natuurgebied van La Mauricie National Park leven zo’n vijftig soorten zoogdieren. Voorbeelden zijn de eland, zwarte beer, bever en rode vos. Maar ook de wolf, lynx, wasbeer en stekelvarken worden regelmatig gezien. Een bijzondere inwoner van La Mauricie is de bosschildpad, dit is namelijk een bedreigde diersoort in Canada. Natuurlijk kom je ook een heleboel vogels tegen, waaronder de ijsduiker, die tevens het symbool is van La Mauricie.

La Mauricie National Park Québec

Vervoer

La Mauricie National Park is bereikbaar via twee ingangen. Voor de Saint-Mathieu ingang, in het zuiden, neem je afslag 217 vanaf Highway 55. De andere ingang is de Saint-Jean-des-Piles, aan de oostkant. Deze is ook bereikbaar via Highway 55, maar dan door afrit 226 te nemen. Bij beide ingangen is een bezoekerscentrum. Door La Mauricie loopt een verharde parkweg, deze is 63 kilometer lang en toegankelijk voor auto’s en campers.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan