1929: Valentijnsdag Bloedbad

In de ochtend van veertien februari 1929 worden zeven mannen doodgeschoten in het autobedrijf SMC Cartage Company in Chicago. Hoewel de daders nooit officieel zijn aangehouden, lijkt het al snel duidelijk dat er sprake is van een liquidatieactie van de Amerikaanse maffia. Waarschijnlijk is het maffiahoofd Al ‘Scarfce’ Capone geweest die opdracht gaf tot de ‘Valentijnsmoorden’.

Chicago gangs in de 1920s

In de jaren twintig van de vorige eeuw kent Chicago een groot maffianetwerk waarbinnen diverse concurrerende groeperingen groot geld verdienen. Naast prostitutie en gokpraktijken geldt dan met name de illegale drankhandel als belangrijke bron van inkomsten, omdat de alcoholverkoop sinds februari 1920 bij wet verboden is in het kader van een grote drooglegging in de Verenigde Staten. Omdat alcohol ondanks het verbod een populair goed blijft, is er met illegale stook- en verkooppraktijken veel geld te verdienen. Een van de bekendere gangs die zich bezighoudt met de illegale drankhandel is de merendeels uit Italianen bestaande ‘Chicago Outfit’ ook wel bekend als de ‘Capone Family’ naar het maffiahoofd van de gang, Al ‘Scarface’ Capone. Met een duizelingwekkend bezit van zestigduizend dollar geldt Capone dan als een van de invloedrijkste mannen in Chicago. Er bestaat veel strijd tussen de verschillende maffiagroeperingen die zich in diverse wijken van Chicago bevinden. Ondanks onuitgesproken grenzen tussen de gebieden waar de verschillende groepen actief zijn met onder andere illegale drankhandels smaakt het grote geld dat hiermee verdiend wordt voor veel naar meer. Met name maffiahoofd Dean O’Banion, zijn collega George ‘Bugs’ Moran en hun groep Ierse gangsters – de North Side gang – en de ‘familie’ van Capone kennen onderling veel strubbelingen. Hoewel er in afspraken bestaan over de verkoop van drank in verschillende districten door de concurrerende groeperingen, houdt niet iedereen zich aan deze afspraken. Door de vele onenigheden besluit O’Banion op den duur niet meer naar zakenpartners van Capone te gaan als er zich problemen voordoen in zijn district. In plaats daarvan beginnen zijn mannen drankwagens van Capone te overvallen en verkopen ze deze drank vervolgens zelf. Zowel A’Banion als Moran weten de woede van Capone nog verder aan te wakkeren door hem regelmatig in de media te beledigen. De Capone Family besluit na diverse aanvaringen met de Ierse maffiagroepering dat O’Banion om het leven moet worden gebracht omdat hij voor teveel problemen zorgt. Frankie Yale, John Scalise en Albert Anselmi doden O’Banion overdag in zijn eigen bloemenwinkel en weten ermee weg te komen. Hiermee is de North Side gang zijn aanvoerder kwijtgeraakt en Capone gaat ervan uit dat dit ook het einde van de problemen betekent. Capone is aanwezig bij de begrafenis, evenals George ‘Bugs’ Moran die ter plekke zweert dat hij de dood van zijn collega zal wreken.

Valentijnsdag Bloedbad

Valentijnsdag bloedbad

Moran zorgt voor evenveel, zo niet meer problemen voor de Capone Family. Naast een voortschrijdende strijd rond de drankhandel van beide gangs, doet Moran er alles aan om Capone publiekelijk af te vallen en zwart te maken. Hij verklaart voor de media dat Capone een misdadiger van de laagste soort is en noemt de zaken die Capone in de prostitutiewereld doet misselijkmakend. Het blijft niet alleen bij een woordenoorlog. Tot drie maal toe doet de North Side Gang, nu geleid door Moran, een poging om Capone terug te pakken. Eenmaal wordt er een mislukte moordaanslag op het maffiahoofd gepleegd en later wordt een van de beste bodyguards van Capone door de gang van Moran ontvoerd, gemarteld en vermoord. In 1926 doet Moran nogmaals een poging om Capone om het leven te brengen in Capones eigen hotel in Cicero, Illinois. Ook deze aanslag mislukt, maar het hotel is een ravage achter en Capone is dusdanig geschrokken dat hij oproept tot een wapenstilstand. Ondanks een overeenkomst tussen Capone en Moran zou dit de eerste wapenstilstand van vele blijken. Moran blijft Capone op de zenuwen werken door dranktransporten te overvallen, verschillende van zijn zaken af te branden en collega’s om het leven te brengen. De moorden op twee vrienden van Capone, Pasquilino Lolordo en Antonio Lombardo, resulteren uiteindelijk in een koelbloedige executie die tot op de dag van vandaag niet officieel maar vrijwel zeker aan de gang van Capone verbonden is.

Op Valentijnsdag, veertien februari 1929, worden zeven leden van Morans gang met hun rug naar de daders toe door meer dan zeventig kogels om het leven gebracht in de garage waar de illegale drankhandel van Moran werd bestuurd. Getuigen weten aansnellende politie enkel te vertellen dat ze een hoop geweerschoten hebben gehoord om vervolgens twee politiemannen naar buiten te zien komen, die twee arrestanten bij zich dragen. Men gaat ervan uit dat zij de veroorzakers van de schoten zijn geweest en dat de situatie al is opgelost. Wanneer de politie de garage binnen komt vinden ze echter zeven lichamen op de grond. Frank Gusenberg is het enige slachtoffer dat dan nog even leeft, maar hij weigert iets te zeggen over de daders. Moran heeft de aanslag wonder boven wonder overleefd omdat hij een verdachte auto voor de deur van zijn garage zag staan. Waarschijnlijk werd een van zijn vermoorde collega’s per ongeluk voor hem aangezien. Al snel blijkt dat er eerder geen leden van de politie in de buurt van de garage zijn geweest en dat de mannen die getuigen zeggen te hebben gezien verkleedde oplichters moeten zijn geweest. Daaruit wordt geconcludeerd dat ook de ‘arrestanten’ die naar buiten werden gevoerd in werkelijkheid ook deel van de daders zijn. De aanslagplegers worden echter nooit gearresteerd en Capone verklaard niet in de buurt van de garage te zijn geweest. Daarmee wordt de zaak voor de politie onoplosbaar verklaard en niemand verschijnt voor de rechter.

Capone

Nasleep

Hoewel de daders nooit officieel aan Capone zijn gelinkt, is het voor Moran altijd duidelijk geweest wie er achter de moord op zijn mannen zat. Na de afschaf van de drooglegging en daarmee in zeker opzicht ook de afsluiting van een roerige maffiatijd vindt er zeven jaar na Valentijnsdag bloedbad weer een moord plaats, ditmaal één dag na Valentijnsdag. Jack McGurn, die werd verdacht van het helpen organiseren van het Valentijnsdag bloedbad, wordt vermoord aangetroffen in een bowlingbaan. In de lobby is een Valentijnsbloem achtergelaten met een schertsend gedichtje erbij. Hoewel ook deze moord nooit officieel aan iemand is gekoppeld, is het algemeen bekend dat Moran, net als vriend en collega O’Banion, hield van een grapje.

Jack MacGurn
1929: Beurskrach1932: Olympische Spelen Los Angeles

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan