2018: Cannabis Act

De Cannabis Act van 2018 markeerde een enorme verandering van het Canadese cannabisbeleid. Met de invoering van de wet werd recreatieve cannabis op nationaal niveau gelegaliseerd, waardoor Canada het tweede land ter wereld werd die cannabis volledig legaliseerde. De weg naar de legalisering van recreatieve cannabis was echter niet makkelijk en bestond uit jarenlange discussies en maatschappelijke debatten over de regulering van cannabis.

Drugs verboden in Canada

Het begin van de twintigste eeuw in Canada staat bekend als de ‘Prohibition Era’ (letterlijk: het tijdperk van verbod), waarin alcohol op nationaal niveau illegaal was. Het verbod op het kopen en drinken van alcohol kwam voort uit het idee dat alcohol grote schade aanrichtte en voor veel problemen zorgde binnen de maatschappij. Met deze instelling werd ook drugs wereldwijd verboden in landen zoals de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Japan. Binnen de Canadese overheid ontstond het idee dat Canada achter liep op deze landen en er werd veel gediscussieerd over het verbieden van drugs, wat resulteerde in de ‘Opium Act’ van 1908 waarin drugs verboden werden met uitzondering van medicinaal gebruik. In de jaren die volgden werd de Canadese overheid steeds strenger en in 1922 kon men zelfs tot zeven jaar celstraf krijgen voor het bezitten of verhandelen van drugs.

De Cannabis Act van 2018

Cannabis in Canada

Terwijl in de negentiende eeuw cannabis wereldwijd steeds populairder werd, was er in Canada weinig tot niks over bekend. Pas aan het begin van de twintigste eeuw hoorde de Canadese overheid voor het eerst over cannabis, waarna deze nieuwe drug in 1923 snel werd verboden en toegevoegd aan de ‘Confidential Restricted List’. Cannabis was nog niet heel populair binnen het Canadese volk en er waren nauwelijks arrestaties op basis van cannabis gebruik of bezit. Tientallen jaren later, in de jaren 60, werd cannabis pas populair in Canada en nam gebruik aanzienlijk toe, voornamelijk onder studenten. Als gevolg hier van werd in 1961 de ‘Narcotics Control Act’ ingevoerd, waarin celstraf voor cannabis werd verhoogd tot minimaal veertien jaar en in sommige gevallen zelfs levenslang. Deze straffen hadden echter weinig effect en het gebruik van cannabis bleef toenemen in de jaren die volgden.

De Cannabis Act

In 2012 werd binnen de Canadese overheid voor het eerst gesproken over het legaliseren van recreatieve cannabis door de Liberale Partij. Na het verkiezen van Justin Trudeau als premier van Canada in 2015 werd de ‘Task Force on Cannabis Legalization and Regulation’ opgericht om te kijken naar de effecten van eventuele legalisatie van cannabis. Dit leidde tot de Cannabis Act, die vanaf 17 oktober 2018 het bezitten van maximaal 30 gram en het gebruik van recreatieve cannabis voor iedereen boven de 18 jaar op nationaal niveau legaliseerde. Elke provincie zou nog wel verdere restricties op het bezit of gebruik van cannabis mogen leggen. De legalisatie van cannabis kent een lange weg in Canada, en de Cannabis Act is zeker een mijlpaal in vergelijking met een eeuw geleden.

2012: Studentenprotest Montreal2020: COVID-19 in Canada

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan