2022: Het overlijden van koningin Elizabeth II

Elizabeth Alexandra Mary, ook wel bekend als Elizabeth II, was sinds 1952 koningin van het Verenigd Koninkrijk en verschillende andere gebieden zoals Canada en Nieuw-Zeeland. Toen koningin Elizabeth II in 1926 werd geboren als de derde troonopvolgster van de Britse troon, werd er niet verwacht dat zij ooit in aanmerking zou komen voor de troon. Maar toen haar oom, prins Edward, als directe troonopvolger afstand deed van de troon werd Elizabeth II de troonopvolgster van haar vader. Met het overlijden van haar vader in 1952 werd Elizabeth II officieel gekroond tot koningin van het Verenigd Koninkrijk en staatshoofd van het Gemenebest van Naties, waar zij meer dan 70 jaar over zou regeren. Ondanks dat Canada en vele andere gebieden van het Gemenebest van Naties nu onafhankelijk zijn was Elizabeth II nog altijd het officiële staatshoofd van deze landen. Toen Elizabeth II op 8 september 2022 overleed was zij een van de langs zittende vorsten ter wereld.

Koningin Elizabeth II overlijdt

In de maanden voor haar overlijden ging de gezondheid van de koningin al achteruit en was haar zoon, kroonprins Charles, steeds vaker in haar plaats aanwezig bij belangrijke gelegenheden. Ondanks dat er veel gesproken werd over het aftreden van Koningin Elizabeth II wegens haar leeftijd, was de kans dat dit ook echt ging gebeuren zeer onwaarschijnlijk door de traditie binnen het Britse koningshuis om te regeren tot aan de dood. In de ochtend van 8 september 2022 lichtte Speaker van het Britse Lagerhuis, Lindsay Hoyle, het Lagerhuis in over de verslechterde gezondheidstoestand van hun koningin. Toen het duidelijk werd dat de situatie zorgelijk was geworden reisden leden van de koninklijke familie af naar Balmoral Castle om afscheid te nemen van hun moeder en (overgroot-)oma. Koningin Elizabeth II overleed diezelfde dag nog en er werd een periode van nationale rouw afgekondigd.

Na het overlijden

Na het overlijden van koningin Elizabeth II werd er, via een officieel protocol, een uitgebreide uitvaart in gang gezet. Zo werd haar lichaam in een zes uur durende rouwstoet naar de Schotse hoofdstad Edinburgh gebracht, waar langs de route duizenden mensen stonden om afscheid te nemen. Eenmaal aangekomen in Edinburg werd Elizabeth II naar het St Giles’ Cathedral gebracht voor een herdenkingsdienst. Na deze uitvaart is het lichaam van Elizabeth II weer terug gevlogen naar London, waar het publiek meerdere dagen de kans had om afscheid te nemen van hun koningin in het parlementsgebouw, Palace of Westminster. Het overlijden van Elizabeth II heeft enorm veel indruk gemaakt bij mensen wereldwijd en er stond dan ook een urenlange rij voor het parlementsgebouw. In de dagen hierna hadden genodigden de kans om afscheid te nemen en vlogen er wereldleiders uit verschillende landen naar London, zo ook de Amerikaanse president Joe Biden en koning Willem Alexander. Op 19 september 2022, na een openbare uitvaart van 11 dagen lang, sloot het Palace of Westminster haar deuren en vond de officiële staatsbegrafenis plaats. De begrafenis van Koningin Elizabeth II werd live uitgezonden en door miljoenen mensen wereldwijd bekeken.

Koningin Elizabeth
2020: COVID-19 in Canada

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan