Onvolprezen Oregon

door Lisa Huis in 't Veld wo 30 dec. 2015 11:11

Welkom in Oregon, waar ruige bergen met eeuwige sneeuw worden afgewisseld door mooie stranden, vulkanische valleien en dorre prairies. Deze staat heeft veel natuurlijke bezienswaardigheden, maar is lang niet zo druk bezocht als de zuiderbuur Californië.

Crater Lake, het blauwste meer ter wereld

Je gelooft je ogen bijna niet, zo blauw is het water van Crater Lake. Het kalme meer heeft een turbulente ontstaansgeschiedenis: het ontstond door een vulkaanuitbarsting. Crater Lake is het diepste meer van de VS en volgens sommigen het blauwste meer op aarde. Je kunt een prachtige route rijden langs de kraterrand, naar de oever wandelen en een rondvaart maken.

Het blauwe Crater Lake is een bezienswaardigheid in de staat Oregon

Columbia River Gorge, een sprookjeslandschap

Een pareltje, onontdekte schat, sprookjeslandschap… zo kunnen we nog wel even doorgaan over de Columbia River Gorge. Dit is misschien wel de mooiste bezienswaardigheid van Oregon. De Columbia-rivier heeft haar uiterste best gedaan om een imposante kloof uit te slijten. Het mooiste stuk ligt tussen de plaatsen Portland en The Dalles en is bekroond tot Columbia River Gorge National Scenic Area. Hier vind je veel plekken die het fotograferen waard zijn, waaronder de Multnomah Falls, de Oneonta Gorge en het uitzicht op Vista House.

De Multnomah Falls nabij Portland, Oregon De Oneonta Gorge in Oregon

Vrijzinnig Portland

De grootste stad van Oregon is het vrijzinnige Portland. Hier gebeurt veel op cultureel gebied en er heerst een Do It Yourself-cultuur. Inwoners van Portland maken het graag zelf, of het nou gaat om kunst, muziek of eten. Ook de natuur is nooit ver weg, zo blijkt als je van het uitzicht geniet vanaf hoger gelegen punten in de stad.

Mt Hood in Portland, Oregon

Vulkanisch Bend

Welkom in de ‘Outdoor Playground of the West’! Aan jou de keus welk avontuur je aangaat: kajakken, raften, mountainbiken in de bergen of klimmen in het Smith Rock State Park. Houd je het liever bij wandelen? Maak dan een tocht door het Newberry National Volcanic Monument, waar je sporen vindt van de uitgedoofde vulkaan waarop het plaatsje Bend ligt.

Smith Rock State Park in Oregon Oregon, Newberry Volcanic National Monument, Paulina Falls in Oregon

Zeeleven aan de Oregon Coast

Ruige kusten, hoge golven, zandduinen en vuurtorens, dat moet de kust van Oregon zijn. In tegenstelling tot in Californië, is elke centimeter van de kust publiek terrein. Er liggen maar liefst 70 staatsparken en andere natuurgebieden. Ruige kusten vind je bij Ecola Beach State Park, Cannon Beach, Cape Arago State Park, Perpetua en Yachats. Als je geluk hebt zie je walvissen, zeehonden en zeeleeuwen. Kun je geen genoeg krijgen van de zeegezichten? Dan kun je Highway 101 volgen die, vanuit Californië, dwars door Oregon naar de staat Washington loopt.

Cannon Beach, Oregon

Hells Canyon, de diepste kloof van Amerika

Move over, Grand Canyon! Wist je dat de Hells Canyon officieel de diepste kloof van het land is? Via de Hells Canyon Scenic Byway heb je ongeëvenaarde uitzichten op deze 2.400 meter diepe kloof. Volgens de inheemse Nez Perce-folklore is de Hells Canyon uitgegraven om het volk te beschermen tegen alles aan de andere kant van de kloof in de staat Idaho. Volgens geologen is de kloof het gevolg van erosie die de Snake-rivier in miljoenen jaren aanrichtte.

De kloof van de Hells Canyon in Oregon

Painted Hills

Voor bontgekleurde heuvels, ravijnen en fossielen van planten en dieren ga je naar het John Day Fossil Beds National Monument. Het bestaat uit drie delen, waarvan de Painted Hills veruit de mooiste bezienswaardigheid zijn. In deze kleurrijke badlands zijn wandelpaden en uitzichtpunten aangelegd. De populairste is hike de Painted Hills Overlook Trail (800 meter), waar de kleuren in de late middag en rond zonsondergang het beste tot hun recht komen.

Painted Hills in Oregon, USA

Verder lezen