Oregon

Oregon is een staat in het noordwesten van de VS, waar ruige bergen met eeuwige sneeuw worden afgewisseld met mooie stranden, vruchtbare valleien en dorre woestijnen, maar waar het lang niet zo druk is als in de zuidelijke buurstaat Californië. De staat dankt haar bijnaam (‘The Beaver State’) aan de bever, die hier van nature veel voorkomt.

Feiten

Bijnaam: The Beaver State
Hoofdstad: Salem
Grootste stad: Portland
Bevolking: 3.850.000
Oppervlakte: 255.026 km²
Toetreding tot de VS: 14 februari 1859
Officiële website: www.oregon.gov

Vlag & Seal

Vlag Oregon Seal Oregon

Cultuur/Geschiedenis

Omdat in de koloniale periode zowel de Britten als de Amerikanen interesse hadden in het gebied, stond Oregon aanvankelijk onder gedeeld gezag. Rond 1840 kwam er een grote stroom met Amerikaanse kolonisten op gang: mensen die een beter leven wilden opbouwen in het westen volgden de zogenaamde Oregon Trail in grote aantallen. De tocht was zwaar en kostte veel mensen en dieren het leven. Met het bevolkingsaantal liep ook de spanning tussen de Britten (die vooral veel gebied in het huidige Canada in handen hadden) en Amerikanen op en werd een oorlog ternauwernood voorkomen met het sluiten van de Oregon Treaty in 1846. Hierin werd de grens tussen Canada en de VS vastgesteld op de 49e breedtegraad. Richting de westkust kwam de grens bij de Strait of Juan de Fuca te liggen.

Veel verder terug in de geschiedenis, bijna 7.000 jaar geleden, barstte de vulkaan Mount Mazama uit. Dit gebeurde met zo'n enorme explosie dat hij volledig verdween en er een krater in de aarde geslagen werd. Er ontstond een groot, rond meer met prachtig helder diepblauw water. Het werd gedoopt tot Crater Lake en kreeg de status van nationaal park. Het natuurlijke wonder, dat iets verder landinwaarts ligt, is nog niet echt ontdekt door de toeristenmassa, maar is absoluut de moeite van een bezoek waard.

Feesten

Een bekend en groot festival uit Oregon is het Oregon Shakespeare Festival, vaak afgekort tot OSF. Het festival vindt jaarlijks plaats in Ashland, niet ver van Crater Lake. Het festivalseizoen loopt van februari tot oktober; in deze periode worden er elf toneelstukken opgevoerd, waarvan ongeveer de helft geïnspireerd is op de klassiekers van Shakespeare. Op het festivalterrein staan drie grote theaters. De grootste is het Elizabethan Theatre en is ontworpen met het originele theater uit Londen in het achterhoofd.

Culinair

Bijna alle hazelnoten die door de Verenigde Staten geleverd worden komen uit Oregon. Er wordt ook veel fruit geteeld, vooral bosbessen.
 
In 2008 stemde de gemeenteraad van de hoofdstad Portland er eenduidig mee in een officiële ‘city doughnut’ aan te stellen. Een doughnut, ook vaak gespeld als ‘donut’, is een zoete, ringvormige lekkernij. Portlands meest gerenommeerde donutzaak, Voodoo Doughnuts, heeft ter ere van de stad een speciale editie in het assortiment opgenomen: de Portland Cream. Binnenin zit romige crème en erop bevindt zich een laagje chocolade. Hij is te onderscheiden van de Boston Cream - die hetzelfde recept heeft - door de twee witte ‘ogen’ die er ter decoratie op zitten.

Klimaat

Oregon heeft ruwweg drie geografische zones, en daarmee ook drie verschillende klimaatzones. In het westen, aan de kust, heeft de Grote Oceaan een matigende invloed op het weer. In de winter ligt de maximumtemperatuur rond de 10 graden en regent het er veel, in de zomer wordt het tussen de 24 en 28 graden. Naarmate je oostelijker gaat, richting de woestijngebieden, wordt het weer steeds extremer en droger. In de winter wordt het in het oosten overdag gemiddeld vier à vijf graden en in de zomer bereikt het kwik met gemak de dertig graden.

Beste reistijd

Tegen het einde van de zomer en in het begin van de herfst is Oregon op zijn best. Het is er dan rustig en nog verrassend aangenaam.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan