Scenic Drives: Blue Ridge Parkway

bijgewerkt op ma 18 sep 2023 6:15

John Denver bezong de Blue Ridge Mountains in zijn beroemde hit Country Roads en noemde ze 'almost heaven'. Niets is minder waar, zo ervaar je al rijdend over de Blue Ridge Parkway. Deze weg slingert door de prachtige Blue Ridge Mountains en laat je maar liefst 750 kilometer lang genieten van prachtige bezienswaardigheden, uitzichten en de landelijke omgeving van Virginia en North Carolina. De Parkway verbindt Shenandoah National Park in Virginia met Great Smoky Mountains National Park in North Carolina.

  • Waar: Zuidelijke Appalachen, Virginia & South Carolina (VS)
  • Lengte: 750 kilometer
  • Beste reistijd: mei t/m oktober
Blue Ridge Parkway in Virgninia/North Carolina

Indian summer

De Blue Ridge Parkway is het hele jaar door geopend, mits de weersomstandigheden het toelaten. Veel reizigers vinden de herfst de mooiste periode voor een bezoek, wanneer de Indian Summer de bomen vurig oranje, helrood en felgeel kleurt. Reis je in de lente, dan geniet je op sommige plekken van een weelderige bloemenpracht en de zomer is wat temperatuur betreft het fijnste seizoen. De maximumsnelheid op de Parkway ligt laag (72 km/u) en de kans is groot dat je wildlife tegenkomt. In de heuvelachtige omgeving leven bijvoorbeeld zwarte beren, herten, lynxen, vossen en vele vogelsoorten. Wil je de hele route rijden, trek daar dan meerdere dagen voor uit. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een hele of halve dag aan de Parkway te wijden. Ook dan krijg je een goed beeld van deze regio. Hieronder hebben we de mooiste bezienswaardigheden aan de Blue Ridge Parkway voor je op een rijtje gezet.

Blue Ridge Parkway North Carolina Virginia Rough Ridge Overlook op de Blue Ridge Parkway

Mabry Mill

Een fotogenieke bestemming is Mabry Mill. Deze oude houten watermolen is idyllisch gelegen aan een beek in het bos, waardoor het haast lijkt of je in een sprookjesboek bent beland.

De Mabry Mill is een populaire bezienswaardigheid aan de Blue Ridge Parkway

Linn Cove Viaduct

Het Linn Cove Viaduct is ook een geliefde locatie onder fotografen. Voor mooie foto's loop je de heuvel op naar boven.

Linn Cove Viaduct in de herfst Linn Cove Viaduct in de zomer

Grandfather Mountain

Het Linn Cove Viaduct leidt naar een van de grootste publiekstrekkers langs de weg: Grandfather Mountain. Niet verrassend, met een mile-high hangbrug die je naar een prachtig uitzichtpunt brengt en een kleine dierentuin waar onder andere zwarte beren, otters en adelaars zijn ondergebracht.

Beer in de dierentuin van Grandfather Mountain Blue Ridge Parkway North Carolina Blue Ridge Parkway Grandfather Mountain swinging bridge

Linville Falls

Niet ver van Grandfather Mountain meanderen de wateren van de Linville River door het landschap. Waar de rivier door een nauwe kloof stroomt, zijn watervallen ontstaan: de Linville Falls. De Linville Falls behoren tot de meest gefotografeerde watervallen van North Carolina.

Linville Falls aan de Blue Ridge Parkway

Crabtree Falls

Ter hoogte van Mile 340, waar de parkweg je door vele tunnels voert, vind je een andere waterval. Je moet even flink doorstappen, maar je inspanning wordt rijkelijk beloond zodra je ziet hoe de Crabtree Falls als een waaier over de rotsen naar beneden suist.

Crabtree Falls aan de Blue Ridge Parkway

Craggy Gardens

Bezoek je de Blue Ridge Parkway in juni of juli, dan mag je de Craggy Gardens niet overslaan. Paarse en roze rododendrons brengen dan kleur en geur aan in dit heuvelachtige landschap. Ook buiten de zomermaanden is er genoeg te zien, dankzij borders vol violen, bramenstruiken en lelies. De korte Craggy Pinnacle Trail leidt je naar een uitzicht van 360 graden over eindeloze bergtoppen en beboste hellingen.

Craggy Gardens aan de Blue Ridge Parkway

Meer informatie over de Blue Ridge Parkway

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan