Top 5 bezienswaardigheden Great Smoky Mountains National Park

bijgewerkt op ma 19 jun 2023 16:00

What’s in a name? In de bosrijke bergen van de Great Smoky Mountains hangt vaak een mysterieuze nevel waaraan het nationale park haar naam dankt. Tijdens je reis door de Deep South ligt dit gebied op de grens van Tennessee en North Carolina vaak op je route. Ontdek dit veelzijdige nationale park via de vele wandelpaden of een van de toeristische routes zoals de bekende Newfound Gap Road. Deze top vijf bezienswaardigheden mag je wat ons betreft zeker niet missen!

Great Smoky Mountains in het kort

  • Waar: Tennessee & North Carolina
  • Beste reistijd: april t/m oktober (juli is de drukte maand, de oktoberweekenden zijn druk vanwege de Indian Summer)
  • Aantal dagen: Eén tot twee
  • Good to know, I: Het nationale park is gratis toegankelijk. Hierdoor - maar ook vanwege de ligging nabij een groot stedelijk gebied - is dit het meest bezochte nationale park van allemaal.
  • Good to know, II: Door sneeuwval is de toegangsweg tot de Clingmans Dome in de winter (december t/m maart) gesloten. De Newfound Gap Road kan tijdelijk worden afgesloten, soms al halverwege november.

5 tips voor Great Smoky Mountains National Park

1. Newfound Gap Road

Great Smoky Mountains vanaf Newfound Gap Road

Van Gatlinburg, Tennessee in het zuiden tot Cherokee, North Carolina in het noorden. De vijftig kilometer lange Newfound Gap Road is de belangrijkste toeristische route door Great Smoky Mountains National Park. Neem vooral de tijd en stop bij de uitzichtpunten langs de route, zoals Morton Overlook en Chimney Tops Overlook waar je in de lente wordt verrast door de vele tinten groen, in juni de bloeiende rododendrons en in de herfst de oranje, rode en gele bladeren.

2. Alum Cave Trail en/of Laurel Falls

Laurel Falls in Great Smoky Mountains National Park

Een wandeling helpt je altijd om een park echt te ervaren. Onze tips zijn de Alum Cave Bluffs Trail (8 km round trip) en Laurel Falls (4,2 km round trip). De Alumn Cave Trail start langs de Newfound Gap Road en voert je langs kabbelende beekjes, hagen van rododendrons en door eeuwenoude bossen. De geheimzinnige mist die overal hangt zorgt voor een heel bijzondere sfeer. De populaire wandelroute begint langs de Newfound Gap Road bij het Sugarlands Visitor Center. Tijdens de ongeveer drie uur durende wandeltocht klim je zo’n 366 meter. Het pad naar de Laurel Falls start aan de Little River Road (Fighting Creek Gap Road). De Laurel Falls is een van de populairste locaties in het park. Je hebt een mooi uitzicht op de brug tussen de twee delen van de waterval. Voor beide wandelingen geldt: ben je in de zomer of een weekend in de herfst? Kom dan vroeg, de parkeerplekken raken snel vol.

3. Clingmans Dome

Clingmans Dome in Great Smoky Mountains National Park

Met zijn 2.025 meter is Clingmans Dome de hoogste berg van Great Smoky Mountains National Park. Hier wordt meteen duidelijk waarom de bergen de ‘Smokies’ heten. De zo kenmerkende nevel tussen de bergen ontstaat door de warme, vochtige lucht afkomstig uit de Golf van Mexico die afkoelt in de zuidelijke Appalachen. De elf kilometer lange toegangsweg tot Clingmans Dome start halverwege de Newfound Gap Road. Vanaf de parkeerplaats kun je via een steile weg naar de observatietoren lopen. Deze uitkijktoren geeft je een adembenemend uitzicht over de Great Smoky Mountains.

4. Roaring Fork

Grotto Falls Great Smoky Mountains National Park

De moeite waard, maar helaas niet toegankelijk voor campers, trailers en bussen: de tien kilometer lange toeristische route Roaring Fork Motor Nature Trail. De route voert langs riviertjes, watervallen, velden vol wilde bloemen en oude huizen. Je kunt hier verschillende mooie wandelingen maken, zoals de Grotto Falls Trail (5 km round trip) naar de zeven meter hoge waterval waar je achterlangs kunt lopen.

5. Fietsen door Cades Cove

Smoky Mountains Cades Cove Beertje in de boom

Stap terug in de tijd en vang in Cades Cove een glimp op van het vroegere landleven in de Appalachen. De vallei ligt in het noordwesten van de Great Smoky Mountains National Park en is een van de drukste bestemmingen. De 18 kilometer lange Cades Cove Loop Road brengt je langs oude kerkjes en blokhutten. Zo vind je in Cable Mill nog een oud woonhuis, stal, smidse en watermolen. Je begeeft je hier in het leefgebied van zwarte beren! Al is de kans groter dat je hertjes en kalkoenen tegen komt. Tip: verken de route met de fiets, in plaats van met de auto. Fietsen kun je huren bij het Cades Cove Visitor Center. Voor camperreizigers: Cades Cove heeft een hele mooie campground.

Bonustip: onvergetelijke zonsondergangen

Zonsondergang in Great Smoky Mountains National Park

Geniet van een spectaculaire zonsondergang in het Great Smoky Mountains National Park. Op heldere dagen zijn de Morton Overlook langs de Newfound Gap Road en Clingmans Dome perfecte locaties om de zon achter de horizon te zien verdwijnen. Camera in de aanslag! Houd ook je ogen open voor wildlife; de dieren komen in de schemering vaak tevoorschijn.

Ook leuk om te lezen

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan