Hawaii Volcanoes National Park, Hawaii

hawaii volcanoes national park Hawaii Volcanoes National Park herbergt een van de actiefste vulkanen ter wereld: Kilauea. Deze bezienswaardigheid trekt niet alleen veel toeristen aan, maar is ook een heilige plek voor de Hawaiiaanse bevolking zelf. De vulkaan Mauna Loa, die voor het laatst uitbarstte in 1984, maakt eveneens deel uit van het natuurgebied dat naast woestijn uit regenwoud bestaat. Hawaii Volcanoes National Park is het hele jaar door geopend. Het weer er kan erg veranderlijk zijn; zorg ervoor dat je kleding in lagen draagt en altijd regenkleding bij je hebt.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Bezoekerscentrum

Begin je bezoek aan Hawaii Volcanoes National Park in het Kilauea-bezoekerscentrum bij de parkingang. Het bezoekerscentrum is dagelijks geopend van 09:00 tot 17:00. Je kunt er terecht voor informatie over de weersomstandigheden en de conditie van wegen en wandelpaden. Door de twee actieve vulkanen kunnen de weersomstandigheden razendsnel veranderen. Er draait ook ieder uur een film over het ontstaan van het park. De hoofdwegen in Hawaii Volcanoes National Park zijn Crater Rim Drive en Chain of Craters Road. Beide wegen zijn verhard en goed toegankelijk voor auto's. Bij het bezoekerscentrum ligt onder andere het Rim Restaurant. Reserveer ruim van tevoren als je hier wilt dineren.

Hawaii Volcanoes National Park

Crater Rim Drive

Deze rondweg start bij het bezoekerscentrum en geeft je in één à drie uur een goed beeld van het park. Onderweg zijn uitzichtpunten en startpunten van wandelroutes. Ga voor een mooi uitzicht naar Kilauea Overlook. Een letterlijk bruisende bestemming is Steaming Vents. Hier sijpelt grondwater over de hete vulkanische stenen, waardoor het direct verdampt. De vlakte is kaal omdat boomwortels verbranden op de gloeiende grond. Vanaf de parkeerplaats leiden er wandelroutes naar Steaming Bluff en Sulphur Banks (Ha'akulamanu), een verrassend groene omgeving waar de rotsen rood en bruin zijn uitgeslagen door erosie. Ook een stop bij Kilauea Iki Overlook is de moeite waard. Je kijkt er uit over de Kilauea Iki-krater, die 1,6 kilometer lang en 192 meter diep is. Je kunt de Kilauea Iki Trail (6,4 km) volgen door een dicht regenwoud naar de bodem van de krater. De laatste mooie stop voor je weer bij het bezoekerscentrum komt, is Thurston Lava Tube. Deze pikzwarte tunnel werd honderden jaren geleden uitgesleten door een kokende lava-rivier. Je kunt er een korte wandeling doorheen maken. Leuk voor jong en oud! Een zaklamp is aanbevolen.

Hawaii Volcanoes National Park

Chain of Craters Road

Vanaf Crater Rim Drive, 5,5 kilometer ten zuiden van het bezoekerscentrum, voert de Chain of Craters Road je naar de kust. Deze weg is 30 km lang (one-way) en verbindt verschillende kraters met elkaar. De weg is in het verleden regelmatig verwoest door kolkende lava. Je rijdt achtereenvolgens naar de kraters Lua Manu (100 meter breed, 38 meter diep) en Pauahi (600 meter lang, 500 meter diep). Dan kom je langs een rotsachtig berglandschap en bereik je Kealakomo Overlook, waar je uitkijkt over de Stille Oceaan en het stadje Kealakomo, dat onder lava is bedekt. Strek vervolgens je benen op de 2,4 kilometer lange wandelroute naar Pu‘u Loa Petroglyphs, waar meer dan 23.000 petrogliefen in de rotsen zijn gekerfd. Aan het eind van Chain of Craters Road is een korte wandelroute naar Hōlei Sea Arch; een zwarte rotsboog van 27,5 meter in de helderblauwe oceaan. Vervolgens rijd je dezelfde weg terug naar het bezoekerscentrum.

Hawaii Volcanoes National Park

Kipukapuaulu Trail

De naam van deze rondwandeling is weliswaar een ware tongbreker, je krijgt in twee kilometer wel een goed beeld van de zeldzame planten en dieren op het eiland. Je wandelt door "Kīpuka", een regio waar de oudere Hawaiiaanse begroeiing wordt omringd door een recente lavastroom van Mauna Loa. Trek één à anderhalf uur uit voor de wandeling. Vanaf het bezoekerscentrum is het ongeveer acht kilometer rijden naar de parkeerplaats waar deze route begint.

Devastation Trail

Deze goed toegankelijke route is 1,6 kilometer lang. Je wandelt over een verhard pad en ziet wat de uitbarsting van Kilauea in 1959 met het landschap heeft gedaan. In het haast uitgestorven, vernietigde landschap keren de begroeiing en het leven langzaam terug. Je ziet onderweg askegels en lavarestanten van de uitbarsting. De wandelroute start aan Crater Rim Drive, 6,4 kilometer vanaf het bezoekerscentrum.

Hawaii Volcanoes National Park

Lava Tree State Park

Ten oosten van Hawaii Volcanoes National Park ligt het indrukwekkende Lava Tree State Park. Dit kleine staatspark is de moeite waard dankzij haar bijzondere lavaformaties, holle lavatunnels en "bevroren" boomstammen, die soms een spookachtige indruk maken. Het gebied overstroomde na 1700 door een vulkaanuitbarsting, waardoor de wortels van 'O'hia-bomen bedolven raakten onder de lava. Je kunt een wandelroute van ongeveer 1,5 kilometer volgen langs wat men het werk van Pele, de god van de vulkanen. Sommige "natuurlijke sculpturen" zie je direct bij de ingang van het park. Het park is gratis toegankelijk.

Hawaii Volcanoes National Park

Weer

Het weer op Big Island is erg veranderlijk. De actieve vulkanen in dit park beïnvloeden het klimaat. Zorg daarom dat je altijd een regenjas of poncho bij je hebt en draag kleding in lagen. De temperatuur op vulkaan Kilauea kan per dag verschillen; het kan op ieder moment in het jaar regenachtig en koud zijn. Op de top van de berg kan het 12 tot 15 graden koeler zijn dan op zeeniveau. De kustgebieden aan het einde van Chain of Craters Road zijn daarentegen vaak droog, heet en winderig met kans op buien.

Flora & fauna

Fauna

In Hawaii Volcanoes National Park leven dieren van Hawaiiaanse origine. Naast krekels, vleesetende rupsen en de grootste libelles van Amerika, zijn er vooral veel vogels! Er zijn wel 23 soorten zangvogels en zes felgekleurde suikervogels. Let ook op de Hawaiiaanse gans (ne ne), het dier is bedreigd en je mag het niet voeren!

Flora

Kilauea en Mauna Loa zijn twee van de meest actieve vulkanen op aarde. Mauna Loa is de meest massieve berg op aarde, met een top op 17.000 meter hoogte boven de (lage) zeebodem. De berg is daarmee ruim achtduizend(!) meter hoger dan Mount Everest. In het Hawaii Volcanoes National Park zie je het resultaat van minstens 70 miljoen jaar aan vulkanisme, het ontstaan van de eilanden en de evolutie daarvan naar een landschap vol unieke ecosystemen en (menselijk) leven. Aan de kust van Hawaii Volcanoes National Park staan eenzame boomstammen in uitgeharde lavastromen, midden in het park bloeien cactussen met stekelige rode bloemen. Boven het mistige en bemoste regenwoud torenen de bladeren van de hapu'u; een varen die is uitgegroeid tot een boom. 90% van de begroeiing op Hawaii is inheems en bloeit nergens anders dan hier. Over hoe diverse soorten planten en bomen op het extreem geïsoleerde Hawaii zijn aanbeland, zijn boeken volgeschreven.

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan