Cordova, Alaska

Cordova Alaska In het zuiden van Alaska, aan de oostkant van de Prince William Sound, ligt Cordova. Een ski- en vissersplaats middenin de ruige natuur, ingeklemd tussen het water en hoge bergen. De grote publiekstrekker is de Childs Glacier, een indrukwekkende, afkalvende gletsjer. De plaats is alleen met een vliegtuigje (Anchorage, Juneau) of boot (Valdez, Whittier) te bereiken. Ter plaatse is informatie verkrijgbaar in de Cordova Library of het USFS-kantoor.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Copper River Highway

Deze gravelweg (vanaf mijl 12) volgt de oude treinroute naar Million Dollar Bridge, waarover ooit koper vervoerd werd. Aan de weg liggen startpunten van wandelingen en uitzichtpunten. De ultieme publiekstrekker is de spectaculaire Childs Glacier. In de zomer kun je de harde knallen van het afkalvende ijs vrijwel elk kwartier horen. Sommige brokken ijs veroorzaken maar liefst drie meter hoge golven. Let op: de weg is tijdelijk afgesloten bij de brug bij Mile 36. Wil je naar de Childs Glacier, dan kun je mee met een tour vanuit Cordova.

Cordova Alaska

Musea

Het kleine Cordova Museum heeft tentoonstellingen over de lokale zeedieren en geschiedenis van het dorp. Ook de ramp met olietanker Exxon Valdez komt aan bod. Een andere interessante locatie is het Ilanka Cultural Center, dat gerund wordt door locals. De volken van de Prince William Sound en Copper River Delta staan er centraal. Inheemse kunst en een van 's werelds vijf orka-skeletten behoren tot de collectie.

Tours & trails

In Cordova zijn – naast wandelen en mountainbiken – ook andere sporten mogelijk. De regio leent zich uitstekend voor activiteiten als kajakken, wildwatervaren en (ijs)bergbeklimmen. Eveneens populair zijn de zalm-tours, waarbij je de zalmvangst en verwerking van dichtbij meemaakt. De populairste wandelroute is de Heney Ridge Trail van ongeveer zes kilometer. De route voert je langs het water, door weelderige bossen naar een hoger gelegen uitkijkpunt. Je kijkt er uit over de Golf van Alaska en de Orca Inlet. De route begint bij Mile 5,1 aan de Whitshed Road. Een tweede populaire wandelroute is de Crater Lake Trail. Je begint bij Eyak Lake en wandelt naar een uitzichtpunt over de Copper River Delta en Prince William Sound. De wandeling is 3,9 kilometer lang. Omdat je een flink hoogteverschil overbrugt, moet je ongeveer 2-4 uur voor deze tocht uittrekken.

Cordova Alaska

Culinaire Copper River

De zalm uit de Copper River is naar het schijnt de lekkerste ter wereld. Dit zou komen omdat de rivierdelta groot en breed is; zalmen kunnen daardoor lang in het zoute water blijven zwemmen.

Cordova Alaska

Orca Inlet

Vanaf hier kun je een leuke boottocht maken met de kans om veel wild te zien, van zwarte beren tot zeeotters en met wat geluk zelfs een orka. Wil je de miljoenen trekvogels zien die begin mei voorbij Cordova vliegen? Bezoek dan waar zij uitrusten op weg naar hun broedplaats in het noorden. 

Cordova Alaska

Vervoer

Cordova ligt op 240 kilometer vliegen van Anchorage. De gemeenschap is vanaf Anchorage en Juneau per vliegtuig bereikbaar. Tussen Corodva en Valdez, Whittier, Tatitlek en Chenega Bay varen veerboten van de Alaska Marine Highway.

Feiten

Staat   Alaska
Area Valdez-Cordova
Oppervlakte 196 km²
Inwoners 2.300
Tijdzone 10 uur vroeger dan in Nederland

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

's Zomers is het in Valdez zo'n 15 tot 16 graden. De temperatuur blijft 's nachts net boven het vriespunt. September en maart zijn al redelijk fris te noemen, met maxima van 13-15 graden. September en oktober zijn de natste maanden, het voorjaar en de vroege zomer zijn het droogst.

Geschiedenis

Cordova werd gesticht in 1906 door onder andere Michael James Heney. Ten noorden lag een koperrijk gebied en deze man kocht de grond om mee te kunnen doen in de koperkoorts die in deze periode op zijn hoogtepunt was. Een treinspoor werd aangelegd om het kostbare goed te kunnen vervoeren. Razendsnel ontwikkelde het dorp zich. In de jaren die volgden groeide de bevolking exponentieel. Scholen, ziekenhuizen en allerlei andere faciliteiten werden gebouwd om aan de vraag te kunnen voldoen. Na de voltooiing van het treinspoor werd Cordova een toegangsweg voor het vervoer van koper.

Cordova was jarenlang ‘mosselhoofdstad van de wereld’. Tot aan 1950 werden veel van deze dieren opgevist. Overbevissing leidde echter tot een neergang van deze industrie. De Goede Vrijdag-aardbeving in 1965 zou de genadeklap geven. In maart 1989 kreeg Cordova nog een ramp te verwerken. Een olietanker liep vast op een rif ten noorden van de stad en veroorzaakte de grootste milieuramp in de geschiedenis van Alaska. De natuur heeft echter lange tijd nodig gehad zich te herstellen van deze ramp. Bewoners van Cordova hebben tot in 2006 olie moeten opruimen.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan