Copper Center, Alaska

Copper Center Alaska Copper Center ligt strategisch aan de Old Richardson Highway in Southcentral Alaska. Het is een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan Wrangell-St. Elias National Park and Preserve. In Copper Center zijn een aantal plekken om te overnachten, restaurants en zelfs een garage. Ook kun je jezelf hier weer even bevoorraden voor één of meerdere dagen reizen. Veel reizigers maken vanuit Copper Center een dagtocht naar Wrangell-St. Elias: je rijdt een uurtje naar Chitina en pakt vanaf daar het vliegtuigje. Deze excursie kunnen we voor je regelen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Excursies

Verken de omgeving vanaf het water! Je kunt vanuit Copper Center rafttrips maken. Kies voor een relaxte 'float trip' of kies voor een spannender tocht over de stroomversnellingen. Bij de float trip doorkruis je de Alaskaanse wildernis en kijkt uit naar beren, elanden en adelaars. Het kan zijn dat deze tocht in het visseizoen niet wordt aangeboden, omdat vissers dan de boten gebruiken. De trip met stroomversnellingen is meer gericht op avontuur, met enkele mooie uitzichten onderweg. Op alle tochten gaat een ervaren gids mee die je van alles vertelt over het gebied en het wildlife. Aanbieder: Alaska River Wrangellers Rafting Trips

Klutina River Trail

Musea

In het Copper Center Museum zie je het negentiende-eeuwse Copper Center. Je bekijkt er een kleine nederzetting uit 1898, op de plek waar de Klutina en Copper Rivers samenkomen. De nederzetting ontstond als een kamp voor goudzoekers. In het George I. Ashby & Trail of ‘98 Museum, dat is gevestigd in cabins bij de Copper Center Lodge, vind je allerlei voorwerpen. Van Russische religieuze teksten, door natives gemaakte manden en mijnattributen. Een korte wandeling brengt je naar de Stampeders Cemetery.

Wandelingen

Wandel deze korte trail vanuit het Visitor Center van Copper Center. Via een aantal infoborden kom je meer te weten over het ecosysteem. Leuker: je hebt mooie uitzichten over de Copper River. Bij de Copper River Princess Wilderness Lodge begint de Klutina River Trail. Dit wandelpad is 23 mijl lang en loopt van Copper Center naar Klutina Lake. Ook op het eerste deel heb je al mooie uitzichten, want het pad loopt over een klif langs de rivier. Op diverse plekken kun je afdalen. Je komt bij het beginpunt via de Brenwick-Craig Road, bij milepost 101.5 aan the Richardson Highway.

Klutina River Trail

Liberty Falls Trail

Ongeveer drie kwartier rijden van Copper Center (op weg van/naar Chitina) start de Liberty Falls Trail, in de gelijknamige State Recreation Site. De wandeling is in totaal 5,5 kilometer en start relatief steil. Als je eenmaal het naaldbos door bent, kom je op een open plek waar je prachtig de bergen ziet liggen en uiteindelijk de waterval.

Liberty Falls Trail

Wrangell-St. Elias National Park and Preserve

Wrangell-St. Elias National Park ligt ten oosten van Copper Center en wordt gedomineerd door bergen en gletsjers. De bergketens Wrangell, St. Elias en Chugach komen hier samen. Ook glinsteren hier de meeste gletsjers van Noord-Amerika. Het centrum van Wrangell-St. Elias bestaat uit de voormalige mijnwerkersplaatsen McCarthy en Kennicott. Je bereikt deze buurstadjes via een air taxi vanuit Chitina (zie 'vervoer'). Er zijn dagtochten mogelijk, maar we kunnen ook een overnachting in het park voor je boeken. Met een camper en auto van Alamo mag je niet rijden over de McCarthy Road. Deze gravelweg werd in 1909 aangelegd en is 95 kilometer lang, maar in zo'n uitdagende conditie dat de rit je twee tot vier uur zou kosten. Huur je bij Driving Force/GoNorth dan mag dit wel. Je wordt getrakteerd op fabelachtige uitzichten en ziet met wat geluk elanden, beren en adelaren. Vraag voor je op pad gaat naar de wegconditie.

Wrangell St Elias Root Glacier

Excursie met vliegtuigje naar Wrangell

Je kunt kiezen voor losse vluchten en zelf de transfers van McCarthy naar Kennicott regelen maar het is natuurlijk veel leuker en makkelijker om bij ons een geheel verzorgde dagtrip vanuit Chitina te boeken. Ook is een overnachting in het park mogelijk. Chitina is één uur rijden vanaf Copper Center. De vlucht duurt bij zo'n dagtour iets langer dan de reguliere vlucht. Het is een bovendien een Scenic Flight, waardoor je het beste beeld krijgt van de wildernis die Wrangell-St. Elias National Park heet. Je zweeft over de 'Himalaya van Noord-Amerika', waar talloze gletsjers en een uitgestrekt ijsveld diep onder je glinsteren. Bij de ene tour is een Kennicott Historic Tour inbegrepen, bij de ander een Half Day Glacier Hike.

Flightseeing Alaska

Kennicott

De populairste bezienswaardigheden in Wrangell zijn de Root Glacier en de verlaten kopermijnen van Kennicott. Het mijnbedrijf heette Kennecott, wat naar verluidt een spelfout is. De kenmerkende rode gebouwen zijn verlaten en deels vervallen, wat soms een spookachtige indruk geeft. Je komt er van alles te weten over het vaak zware leven van mijnwerkers in het begin van de twintigste eeuw. Kennicott ligt aan de voet van de prachtige Root Glacier. Als je op de gletsjer wilt wandelen, moet je een tour boeken.

Kennicott Mines in Wrangell Alaska

Vervoer naar Wrangell-St. Elias

Vanaf Copper Center ben je met een uur rijden in Chitina. De snelste en makkelijkste manier om vanuit Chitina naar McCarthy/Kennicott in Wrangell-St. Elias National Park te gaan, is per airtaxi. Je vliegt dan op één dag heen en terug. De vlucht duurt circa 25 minuten. Een vlucht boek je bij ons. Let op dat je dan ook shuttlevervoer regelt bij de McCarthy Kennicott Shuttle (zo heet het bedrijf) voor je vervoer van McCarthy naar Kennicott: dit is namelijk nog een uur rijden. Het makkelijkst en het leukst is een dagtour vanuit Chitina! Zie 'Excursie' onder Bezienswaardigheden. Ook rijden er shuttlebussen over de McCarthy Road. Deze kun je van tevoren reserveren bij bijvoorbeeld Kennicott Shuttle en Wrangell-St. Elias Tours.

Autoverhuurder Alamo en camperverhuurders hebben de McCarthy Road tussen Chitina en McCarthy in Wrangell-St. Elias National Park op de verboden lijst staan. De weg is namelijk onverhard en hobbelig en - vooral na slecht weer - niet altijd even goed begaanbaar. Wil je met de auto? Dan is autohuur bij Driving Force/GoNorth een optie. We adviseren dan sterk om ter plekke te informeren naar de wegcondities en weersverwachtingen, die in deze regio van grote invloed zijn op de begaanbaarheid van wegen.

Geschiedenis

Het stadje kent een mijnwerkersgeschiedenis, met de bouw van de eerste lodge in 1896. Copper Center was een plek voor mijnwerkers om doorheen te reizen én werd vooral bezocht tijdens de goudkoorts eind negentiende eeuw. Je kunt hierover meer leren in het superkleine Copper Center Museum. Vandaag de dag is Copper Center vooral een uitvalsbasis voor het aangrenzende Wrangell-St Elias National Park & Preserve, waar de mijnstadjes Kennicott en McCarthy de voornaamste attracties zijn. Met de auto kun je 's zomers over de McCarthy Road rijden. Camperreizigers moeten per vliegtuigje of shuttlebus reizen (zie 'Vervoer').

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan