Valdez, Alaska

Valdez Alaska Valdez behoort tot de belangrijkste vissershavens van Alaska en wordt druk bezocht door commerciële vissers en sportvissers. Daarnaast is het geliefd onder toeristen, die er onder andere komen om te wintersporten. Valdez is omringd door de Chugach-bergen. In deze bergen zijn bijzonder veel gletsjers en ijsvlakten te vinden. Naast gletsjers vind je op Blueberry Hill (aan de noordkust van Valdez) een gematigd regenwoud, waar zwarte beren leven. Begin je bezoek in het Valdez Convention & Visitors Bureau.   

Bezienswaardigheden & activiteiten

Bezoekerscentrum

Er is van alles te doen in Valdez en omgeving, dus het is een goed idee om eerst even een bezoekje te brengen aan het bezoekerscentrum. Hier kun je ideeën opdoen en te weten komen waar je terecht kunt voor bepaalde activiteiten.

Valdez Alaska

Zomeractiviteiten

Als je avontuurlijk aangelegd bent, is het mogelijk om de bergen rondom de stad in te trekken om te wandelen, fietsen, bergbeklimmen en rotsklimmen. Het is ook mogelijk om de gletsjers te bezoeken, te diepzeevissen of mee te gaan met een wildlife-trip. Een van de meest populaire activiteiten in Valdez is het spotten van beren, die veel voorkomen in het regenwoud op Blueberry Hill. De grootste kans om beren te zien is eind juli, wanneer zalmen de rivier beginnen op te zwemmen. Ook populair zijn de walvisexcursies. Watersporters kunnen zich uitleven met kajakken, raften of bootvaren in de baai. Veel toeristen gaan mee met een helikoptervlucht om de bergen, baai, gletsjers en omringende natuur van bovenaf te bewonderen.

Valdez Alaska

Wandelen

  In de heuvels rond Valdez zijn een aantal schilderachtige en historische wandelroutes. De Dock Point Trail (1,5 km) loopt door een park met wilde bloemen en biedt uitzicht op de baai van Valdez en adelaarsnesten. De Shoup Bay Trail (8,5 km) voert je naar de Gold Creek-brug. Onderweg passeer je een gevarieerd landschap van bos, beekjes en weiden. Soms moet je flink klimmen. Je wordt beloond met een mooi uitzicht over de baai.

Valdez Alaska

Valdez Museum

De permanente collectie van het Valdez Museum staat in het teken van de geschiedenis van Valdez, beginnend met de eerste oorspronkelijke inwoners tot de dag van vandaag. Naast het hoofdgebouw in het centrum van Valdez bestaat het museum nog uit een ander gedeelte, waar alles draait om de aardbeving uit 1964 en de moeilijke jaren van wederopbouw die volgden. Zo kun je er een schaalmodel bekijken van het oorspronkelijke stadje Valdez, voordat het getroffen werd door de aardbeving. Een ander museum in Valdez is het Maxine & Jesse Whitney Museum, dat aandacht besteedt aan de oorspronkelijke inwoners en het wildlife van Alaska.

Valdez Alaska Musea

Prince William Sound

Vanaf de Small-Boat Harbor vertrekken boten naar de Sound, waar je kunt genieten van het uitzicht op de bergen, gletsjers en het wildlife. Je kunt de omgeving ook verkennen via een kajaktocht of een speciale wildlifetour. Als je de afgelegener gebieden in de Sound of de Chugach Mountains wilt zien, kan een vliegtuig of air taxi je afzetten. 

Valdez Alaska

Oliepijplijn

Tussen Valdez en Prudhoe Bay ligt een oliepijplijn met een lengte van 1.287 kilometer. Valdez heeft een haven die niet bevriest, waardoor tankers er het hele jaar ruwe olie kunnen ophalen. Je kunt vanuit Valdez, aan de overkant van de baai, het complex met opslagtanks zien. In 1989 liep een grote olietanker op de rotsen waardoor vele miljoenen liters olie de Sound in stroomden. De natuur heeft zich intussen redelijk hersteld; sommige rechtszaken zijn nog altijd gaande.

Valdez bezienswaardigheden

Festivals

In Valdez vinden het hele jaar door verschillende festivals plaats, waaronder het Pink Salmon Festival (juli), de Gold Rush Days (augustus) en het Quilt Festival (september).

Zalm Alaska

Vervoer

Valdez ligt aan Highway 4, de Richardson Highway. Deze weg verbindt de plaats met het binnenland van Alaska. Vanuit de haven is het mogelijk om boottochten te plannen.

Feiten

Staat Alaska
County Valdez-Cordova
Oppervlakte 718 km²
Hoogte 30 meter
Inwoners 4.000
Tijdzone Alaska Time Zone (tijdverschil met Nederland: 10 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Valdez is de meest besneeuwde plaats in de Verenigde Staten, met een gemiddelde van 8,28 meter per jaar. De winters zijn lang en koud, met gemiddelde dagtemperaturen rond het vriespunt. ’s Zomers ligt de gemiddelde temperatuur rond de 16 graden Celsius.

Geschiedenis

De haven van Valdez dankt zijn naam aan de ontdekkingsreiziger Salvador Fidalgo, die de haven besloot te noemen naar de Spaanse zeeofficier Antonio Valdés y Fernandez Bazán. In een poging om goudzoekers van de Klondike Gold Rush trail af te leiden, werd in 1989 bij de haven een stad gesticht. Enkele stoomschipmaatschappijen promootten de Valdez Glacier Trail als een betere manier om de goudvelden in Klondike te bereiken en zelfs nieuw goud te ontdekken in het gebied rond de Copper-rivier. De goudzoekers die dit geloofden kwamen er echter bekaaid af. De route over de gletsjer was twee keer zo lang en steil als verteld, en veel mensen stierven tijdens overtocht door een ongeluk of scheurbuik.

Valdez begon pas in 1899 echt te groeien door de aanleg van de Richardson Highway, die Valdez en Fairbanks verbond. Door deze nieuwe weg en de ijsvrije haven werd Valdez een vaste voorraadroute naar de binnenlanden van Alaska. Tot 1950 was de weg alleen in de zomers in gebruik, maar sindsdien is hij het hele jaar door begaanbaar.

In 1964 vond er een flinke aardbeving plaats. Het ijs onder de funderingen van de stad verschoof, wat tot een gigantische aardverschuiving onder water leidde. Hierdoor brak een deel van de kustlijn van de stad af en zonk in zee. Dit veroorzaakte een tsunami in de baai. De inwoners van Valdez bleven nog drie jaar lang op dezelfde plek wonen, tot er een stabielere locatie was gevonden, zo’n zes kilometer verderop. Vierenvijftig gebouwen werden op vrachtwagens naar de nieuwe locatie verplaatst. Hier ligt de stad nu nog. De oude stad werd afgebroken en verlaten.

Een andere grote gebeurtenis in Valdez' geschiedenis is de ramp met een Exxon-olietanker in 1989. De tanker liep in de Prince William Sound op de rotsen. Hierbij stroomde 42 miljoen liter ruwe olie de Sound in. 1.900 km kustlijn werd vervuild en honderdduizenden zeedieren en vogels kwamen om. Het ecologisch systeem is jarenlang verstoord geweest. Er leefde geen zalm meer, wat funest was voor de visserij. Inmiddels heeft de natuur zich redelijk hersteld, maar de rechtszaken zijn nog niet allemaal afgerond. Exxon heeft al miljarden aan schadevergoedingen betaald.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan