Chitina, Alaska

Chitina Alaska Het rustige Chitina (spreek uit: 'Chitna') kwam op 11 september 1910 plots tot leven toen het treinspoor van Copper River & Northwestern Railway werd voltooid. Treinen vol kopererts keerden terug uit de mijnen van Kennicott en stopten in Chitina voordat ze doorreden naar de wachtende schepen aan de kust. Met het sluiten van de mijn, werd Chitina al even plotseling een spookstad. In de jaren vijftig en zeventig werden geesten geschilderd op de resterende gebouwen. Vandaag de dag is Chitina vooral een uitvalsbasis voor het aangrenzende Wrangell-St Elias National Park & Preserve, waar de mijnstadjes Kennicott en McCarthy de voornaamste attracties zijn. Met de auto kun je 's zomers over de McCarthy Road rijden. Camperreizigers moeten per vliegtuigje of shuttlebus reizen (zie 'Vervoer').

Bezienswaardigheden & activiteiten

Liberty Falls Trail

Een kwartier rijden ten noordwesten van Chitina start de Liberty Falls Trail, in de gelijknamige State Recreation Site. De wandeling is in totaal 5,5 kilometer en start relatief steil. Als je eenmaal het naaldbos door bent, kom je op een open plek waar je prachtig de bergen ziet liggen en uiteindelijk de waterval.

Chitina Alaska

Wrangell-St. Elias National Park and Preserve

Wrangell-St. Elias National Park ligt ten oosten van Chitina en wordt gedomineerd door bergen en gletsjers. De bergketens Wrangell, St. Elias en Chugach komen hier samen. Ook glinsteren hier de meeste gletsjers van Noord-Amerika. Het centrum van Wrangell-St. Elias bestaat uit de voormalige mijnwerkersplaatsen McCarthy en Kennicott. Je bereikt deze buurstadjes per vliegtuigje of met een shuttlebus. De onverharde en hobbelige McCarthy Road mag niet met camper of auto (Alamo) gereden worden. Deze gravelweg werd in 1909 aangelegd als treinspoor om voorraden van en naar de kopermijnen te brengen. Het spoor raakte in onbruik en werd verwijderd. McCarthy Road is 95 kilometer lang, maar in zo'n uitdagende conditie dat de rit je twee tot vier uur zou kosten. Over het vliegtuigje of shuttlebus naar McCarthy en Kennicott lees je meer bij het kopje 'Vervoer'.

Wrangell St Elias Root Glacier

Kennicott

De populairste bezienswaardigheden in Wrangell zijn de Root Glacier en de verlaten kopermijnen van Kennicott. Het mijnbedrijf heette Kennecott, wat naar verluidt een spelfout is. De kenmerkende rode gebouwen zijn verlaten en deels vervallen, wat soms een spookachtige indruk geeft. Je komt er van alles te weten over het vaak zware leven van mijnwerkers in het begin van de twintigste eeuw. Kennicott ligt aan de voet van de prachtige Root Glacier. Als je op de gletsjer wilt wandelen, moet je een tour boeken.

Kennicott Mines in Wrangell Alaska

Excursie met vliegtuigje naar Wrangell

Je kunt kiezen voor losse vluchten en zelf de transfers van McCarthy naar Kennicott regelen maar het is natuurlijk veel leuker en makkelijker om bij ons een geheel verzorgde dagtrip vanuit Chitina te boeken. Ook is een overnachting in het park mogelijk. Chitina is één uur rijden vanaf Copper Center. De vlucht duurt bij zo'n dagtour iets langer dan de reguliere vlucht. Het is een bovendien een Scenic Flight, waardoor je het beste beeld krijgt van de wildernis die Wrangell-St. Elias National Park heet. Je zweeft over de 'Himalaya van Noord-Amerika', waar talloze gletsjers en een uitgestrekt ijsveld diep onder je glinsteren. Bij de ene tour is een Kennicott Historic Tour inbegrepen, bij de ander een Half Day Glacier Hike.

Flightseeing Alaska

Chitina Ranger Station

Dit bezoekerscentrum in Chitina is een goed beginpunt voor iedereen die Chitina of het Wrangell-St. Elias National Park & Preserve bezoekt. Bekijk de parkfilm en tentoonstellingen en win informatie in over wandelroutes. Het Ranger Station ligt aan het eind van de Edgerton Highway. Kijk voor openingstijden op de website van Wrangell-St. Elias.

Wrangell St Elias vanuit Chitina

Vervoer

De snelste en makkelijkste manier om vanuit Chitina naar McCarthy/Kennicott in Wrangell-St. Elias National Park te gaan, is per airtaxi. Je vliegt dan op één dag heen en terug. De vlucht duurt circa 25 minuten. Een vlucht boek je bij ons of bij bijvoorbeeld Wrangell Mountain Air of McCarthy Air. Let op dat je ook shuttlevervoer regelt bij de McCarthy Kennicott Shuttle (zo heet het bedrijf) voor je vervoer van McCarthy naar Kennicott: dit is namelijk nog een uur rijden. Ook rijden er shuttlebussen over de gehele McCarthy Road. Deze kun je van tevoren reserveren bij bijvoorbeeld Kennicott Shuttle en Wrangell-St. Elias Tours.

Camperverhuurders en autoverhuurder Alamo hebben de McCarthy Road tussen Chitina en McCarthy in Wrangell-St. Elias National Park op de verboden lijst staan. De weg is namelijk onverhard en hobbelig en - vooral na slecht weer - niet altijd even goed begaanbaar is. Heb je een verhuurder die dit wel toestaat (bijv. GoNorth), dan adviseren we sterk om ter plekke te informeren naar de wegcondities en weersverwachtingen, die in deze regio van grote invloed zijn op de begaanbaarheid van wegen.

Feiten

Staat Alaska
Gebied Valdez-Cordova
Oppervlakte 248 km²
Hoogte 177 meter
Inwoners 120
Tijdzone Alaska Time Zone (tijdverschil met Nederland: 10 uur vroeger)

Geschiedenis

Chitina was een vredig dorpje waar Native Americans woonden. Rond 1900 werden er langs de noordelijke zijden van de Chitina River in Wrangell-St. Elias National Park rijke koperaders gevonden. Dit bracht veel gelukszoekers op de been. In de jaren 1910-1938 passeerden treinen, sledes en stoomboten Chitina op weg naar de mijnen. McCarthy en Kennicott ontstonden als woonplaats voor de mijnwerkers. Chitina was een rustpunt op de route er naartoe. Tegen 1914 was Chitina een flinke gemeenschap, mede door de goede verbindingen via de Copper River en de treinverbinding van de Northwestern Railway. Naast winkels van handwerkslieden waren er hotels, restaurants en andere uitgaansgelegenheden. Bijna de hele plaats was in bezit van Otto Adrian Nelson, een ingenieur voor de Kennicott Mines. Toen de mijnen in 1938 sloten, verlieten de arbeiders de regio, en met hen de vraag naar producten en diensten. Chitina veranderde in een klein dorp. Het waren vooral de Native Americans die er bleven wonen. De meesten werken in het toerisme of de detailhandel, vaak als zelfstandig ondernemer met een arts & craft shop. 

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan