Wrangell-St. Elias National Park and Preserve, Alaska

Wrangell St Elias National Park in Alaska Met een oppervlakte groter dan Zwitserland, Yellowstone en Yosemite samen, is Wrangell-St. Elias het grootste nationale park van de Verenigde Staten. Het park strekt zich uit van de hoogste bergen van het land tot de oceaan en is het best te omschrijven als pure wildernis: bereid je voor op een afgelegen, uitgestrekt, onontwikkeld, maar prachtig landschap. Het is mogelijk je per shuttlebus of vliegtuigje in het park af te laten zetten, bijvoorbeeld vanuit Chitina. Het centrum van Wrangell-St. Elias bestaat uit de voormalige mijnwerkersplaatsen McCarthy en Kennicott.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Wegen

Er zijn twee toegangswegen tot Wrangell-St. Elias, beide onverhard en doodlopend: de Nabesna Road (68 km) en de McCarthy Road (95 km). De rustige Nabesna Road loopt in het noordelijke deel door een fotogeniek berglandschap van Slana naar Nabesna. De McCarthy Road doorkruist het zuidwestelijke deel van het park naar het populaire McCarthy en Kennicott. Let op! Sommige camper- en autoverhuurders staan het niet toe deze wegen te rijden, we adviseren je graag over de mogelijkheden. Kijk voor info over de air taxi en shuttlebussen bij 'vervoer'.

Wrangell St Elias McCarthy Road

Bezoekerscentra

Begin je bezoek bij het Wrangell-St Elias Visitor Center aan de (verharde!) Richardson Highway in Copper Center en bekijk de parkfilm, de tentoonstellingen en interactieve kaart. Ook kun je er meer info krijgen over tours. Veel bezoekers gaan op pad met een gids om te raften, hiken, gletsjerwandelen, jagen of vissen. Andere bezoekerscentra zijn het Chitina Ranger Station (west), Slana Ranger Station (noord), Kennecott Visitor Center en McCarthy Road Information Station (beide zuidwest). De bezoekerscentra zijn open tussen april en september (soms langer/korter, afhankelijk van de weersomstandigheden). 

Chitina-Valdez highway

Kennecott Mines National Historic Landmark

Midden in de wildernis van het nationale park liggen de plaatsen McCarthy en Kennicott. Onderdeel van Kennicott zijn de Kennecott Mines. Door de vondst van koper ontstonden in rap tempo ertsmijnen, een verwerkingsfabriek en mijnwerkersdorpen. De rode gebouwen van de voormalige Kennecott Copper Corporation zijn verlaten sinds de mijnen hun deuren sloten, maar niettemin de moeite waard. Bezoek het Visitor Center voor (wandel)kaarten, brochures of een rondleiding. In het oude spoorwegdepot is een museum met foto’s, kaarten en voorwerpen over de geschiedenis van McCarthy en Kennicott.

Kennecot Mines in Wrangell-St. Elias NP

Root Glacier

Vanuit Kennicott kun je mee met een wandeling over de Root Glacier. Je vindt er poelen met helderblauw water en ijsformaties in alle soorten en maten. De gletsjer ligt op 2,5 kilometer van Kennicott. Wil je de gletsjer op, dan dien je een tour te boeken. Je krijgt dan speciaal schoeisel. Je kunt deze tour bij ons boeken.

Root Glacier Alaska

Vervoer

De snelste en gemakkelijkste manier om naar McCarthy/Kennicott in Wrangell-St. Elias National Park te gaan, is per air taxi vanuit Chitina. Je vliegt op één dag heen en terug. Een vlucht boek je bij bijvoorbeeld Wrangell Mountain Air of McCarthy Air. Wij kunnen de vluchten voor je regelen, eventueel in combinatie met een dagexcursie en een overnachting in het park. Als je gaat vliegen, let dan op of je ook vervoer hebt van McCarthy naar Kennicott: dit is namelijk nog een uur rijden. Shuttles zijn te boeken bij de McCarthy Kennicott Shuttle (zo heet het bedrijf). Ook rijden er shuttlebussen over de gehele McCarthy Road. Deze kun je van tevoren reserveren bij bijvoorbeeld Kennicott Shuttle en Wrangell-St. Elias Tours.

Sommige camper- en autoverhuurders staan het niet toe om de Nabesna Road en McCarthy Road te rijden. Als je een verhuurder hebt die het wel toestaat deze wegen te rijden (bijvoorbeeld GoNorth), is het raadzaam om ter plekke te informeren naar de wegcondities en de weersverwachting.

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

9 maart infodag in Zwolle:
presentaties (waaronder Zuidwest-Amerika), camper bekijken & adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan