Montezuma Castle National Monument, Arizona

Montezuma Castle National Monument, Arizona Montezuma Castle is een achthonderd jaar oud wooncomplex, genesteld tegen een klifwand van de Beaver Creek Canyon, niet ver van de plaats Camp Verde. De Sinagua-indianen kozen deze waterrijke locatie in een droge omgeving als plek om zich te vestigen, en hun goed geconserveerde woningen zijn nog steeds te bezichtigen. Montezuma is een beschermd National Monument, je krijgt toegang met je parkpas.

Bezienswaardigheden

Montezuma Castle

Montezuma Castle is vier verdiepingen hoog en telt ongeveer vijftig kamers, waar vroeger meerdere families woonden. Door het droge klimaat en de beschutte ligging in de kalkstenen klif is het complex goed bewaard gebleven. In de begindagen van het National Monument konden bezoekers met ladders het gebouw betreden, net zoals vroeger de Sinagua-bewoners met ladders hun huizen bereikten. Vanwege de schade die ontstond aan de kwetsbare structuur is dit in 1951 verboden.In het Visitor Center krijg je goede informatie over het historische bouwwerk. Er is ook een museum over de Sinagua en Montezuma Castle. Er zijn verharde wandelpaden die je mooie uitzichten bieden op de klifwoning. Ze voeren je ook langs Castle A, een ruïne van wooncomplex dat vermoedelijk nog groter was dan Montezuma Castle.

Montezuma Castle National Monument

Montezuma Well

Zo’n tien kilometer naar het noordoosten ligt Montezuma Well (niet te verwarren met het nabije plaatsje Lake Montezuma). Dit meertje is een warmwaterbron waar al eeuwenlang water van 25 graden naar boven komt. Het wandelpad leidt langs een irrigatiekanaal dat door de Sinagua gegraven is en waar nog steeds water doorheen stroomt; let ook op de klifwoningen aan de rand van het meer.

Montezuma Castle National Monument

Vervoer

Montezuma Castle en Montezuma Well zijn goed bereikbaar vanaf de Interstate 17 tussen Phoenix en Flagstaff en liggen iets ten noorden van Camp Verde. Neem voor Montezuma Castle afrit 289, na een paar honderd meter begint links Montezuma Castle Road. Neem voor Montezuma Well afrit 293, een paar kilometer meer naar het noorden op de I-17, en volg de borden. Na zeven kilometer rijden door twee dorpjes ben je bij de parkeerplaats.

Geschiedenis

De Sinagua, een prehistorisch volk dat zich vanaf de achtste eeuw na Christus in de vallei van de Verderivier vestigde, bouwden het ‘kasteel’ rond het jaar 1200. Net als veel andere indianen van het zuidwesten woonden ze in grote complexen van aaneengesloten woningen en gebouwen. Ze leefden van de jacht en landbouw, waar ze vanwege de droge omgeving – de naam Sinagua komt van het Spaans voor ‘zonder water’ – irrigatiekanalen voor aanlegden. Ook waren de Sinagua succesvolle handelaren. In het midden van de vijftiende eeuw verlieten ze echter plotseling hun nederzettingen en lijken ze opgegaan te zijn in de voorouders van de Hopi. Montezuma Castle kreeg zijn naam in de negentiende eeuw, toen de Verenigde Staten Arizona in hun bezit kregen. Omdat men geloofde dat de Azteken in Mexico afstamden van de indianen in het zuidwesten werd het gebouw naar de oude Azteekse koning Montezuma vernoemd. Al vroeg, in 1906, werd het gebouw tot nationaal monument uitgeroepen.

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan