Sedona, Arizona

Sedona Rode rotsen en new age; dat is het charmante Sedona in het kort. Dit sfeervolle kunstenaarsstadje is geliefd om haar gezellige winkeltjes en restaurantjes en de prachtige rivierkloof, de Oak Creek Canyon. Men beweert dat er spirituele vortexen aanwezig zijn: sterke concentraties van aardse energiestralen, die volgens sommigen een helende werking hebben en de ziel versterken. Deze bijzondere vortexen zouden zich onder andere bij Cathedral Rock bevinden. In Sedona vind je veel specialisten op het gebied van new age en alternatieve therapieën. Neem deel aan een speciale Vortex Tour, laat je toekomst voorspellen, je aura fotograferen of ervaar de geneeskrachtige werking van kristallen. Sedona is verder een geschikte uitvalsbasis voor wandeltochten in de omgeving, ballonvluchten, kajaktrips en jeeptours. 

Bezienswaardigheden & activiteiten

Chapel of the Holy Cross

Deze rooms-katholieke kapel behoort tot de lijst van zeven handgemaakte wonderen van Arizona. De kapel verrijst uit de rotsen en staat in schril contrast met de natuurlijke omgeving. Na een bouwperiode van achttien maanden was de kerk in 1956 gereed voor gebruik.

Chapel of the Holy Cross

Sedona Heritage Museum

In het Sedona Heritage Museum staat het erfgoed van Sedona centraal. Je ziet hoe de vroegere bewoners leefden, hoe het cowboyleven eruit zag en hoe de films die in de streek zijn opgenomen tot stand kwamen.

Sedona Museum

Tlaquepaque Village

Tlaquepaque, dat ook wel ‘Arts & Craft Village’ heet, ligt langs de oevers van de Oak Creek. Je vindt er prachtige in Spaanse koloniale stijl gebouwde huizen met mooie binnenplaatsen, fonteinen en begroeiing. Het is een feest om hier rond te struinen.

Tlaquepaque Village

Red Rock Crossing

Cathedral Rock is een van de eyecatchers van Sedona. Het is een zogenaamde vortex, waaraan spirituele krachten worden toegedicht. Je hebt vanaf Red Rock Crossing een prachtig zicht op deze rots, vooral rond zonsondergang. De rots wordt dan in het water van de Oak Creek weerspiegeld. In dit gebied, dat ook wel Crescent Moon genoemd wordt, zijn veel cowboyfilms opgenomen.

Cathedral Rock

Omgeving

Red Rock State Park

Ten zuidwesten van Sedona ligt het Red Rock State Park. Het deel van de Oak Creek dat hier stroomt is erg mooi en schaduwrijk. Vanuit het bezoekerscentrum worden activiteiten en evenementen georganiseerd, waaronder lezingen en natuurwandelingen onder leiding van een gids.

Red Rocks bij Sedona

Slide Rock State Park

Slide Rock State Park, op een paar minuten rijden ten noorden van Sedona, is vooral voor kinderen erg leuk. Door erosie is er in het ondiepe water een natuurlijke glijbaan in de platte rotsen uitgesleten. Verder zijn er verschillende kleine watervalletjes en stroomversnellingen. Wil je van/naar Flagstaff via Highway 89A? Lees dan eerst de informatie onder het kopje 'Vervoer'.

Slide Rock State Park bij Sedona

Oak Creek Canyon

Net boven Slide Rock State Park ligt het recreatiegebied Call of the Canyon. Hier start de West Fork Trail, een van de mooiste wandelroutes van Arizona. De route voert door een kloof van de Oak Creek en is in totaal bijna tien kilometer lang. De kloof wordt steeds smaller, en het pad steeds moeilijker. Je stijgt een aantal keer flink en moet hier en daar het water oversteken via zogenaamde stepping stones. Je eindigt bij een poel omringd door kliffen. Wil je verder lopen, dan moet je door het water waden.

Oak Creek Canyon bij Sedona

Vervoer

Van/naar Flagstaff/Highway 89A

Een mooie Scenic Drive vanuit Sedona is Highway 89A, door Oak Creek Canyon richting Flagstaff. Vanaf deze weg heb je mooie uitzichten. Rijd je vanaf Slide Rock State Park naar Flagstaff, houd er dan rekening mee dat de weg hier steil is en veel haarspeldbochten bevat. Over het algemeen wordt aangeraden hier niet te rijden met een camper langer dan 30 ft. Rijd je in een grote camper? Dan moet je comfortabel zijn met haarspeldbochten en een beetje ervaring hebben met rijden in de bergen met een camper. Bedenk ook dat het vermoeiend rijden is voor de bestuurder. Gebruik goed de tow/haul-functie van de camper en laat achteropkomend verkeer waar mogelijk passeren. Je kunt vanaf de staatsparken altijd terugrijden naar Sedona en via Interstate 17 naar Flagstaff gaan.

Bussen

Er is een Sedona-Phoenixshuttle, die pendelt tussen Sedona, Phoenix en Phoenix Sky Harbor International Airport. In de stad zelf kun je gebruikmaken van de Sedona RoadRunner, een gratis openbaar vervoerssysteem.

Feiten

Staat Arizona
County Yavapai, Coconino
Oppervlakte 47 km²
Hoogte 1.319 meter
Inwoners 10.000
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

In Sedona is het nooit koud: in de wintermaanden ligt de maximumtemperatuur tussen de 13 en 14 graden. 's Nachts kan het in december en januari heel licht vriezen. In de zomer is het warm; in de maanden juni, juli en augustus is het overdag rond de 35 graden Celsius. 's Nachts is het de helft koeler. In de maanden maart, april, september en oktober is de temperatuur het meest aangenaam: tussen de 18 en 25 graden. Er valt het hele jaar door weinig neerslag.

Geschiedenis

De eerste Europese nederzettingen rond Sedona ontstonden halverwege de negentiende eeuw. Steeds meer Europese pioniers ontdekten de ongetemde wildernis en stuitten op de indianen die er leefden. In 1870 werden de Apache- en Yavapai-indianen door soldaten van het Amerikaanse leger naar het San Carlos-reservaat gedreven, om de weg vrij te maken voor blanke pioniers.

In het begin van de twintigste eeuw kwam T.C. Carl Schnebly naar Sedona. Hij speelde een grote rol bij de aanleg van de Munds Trail (ook bekend als Schnebly Hill Road). De Munds Trail was in die tijd de belangrijkste route van het plaatsje (dat toen nog Red Rock heette) naar Flagstaff. Door de aanleg van deze weg kwam de handel op gang. Handelaars overnachtten in het huis van Schnebly, dat aan de route lag. In 1902 zorgde Schnebly voor de opening van een postkantoor. De overheid ging niet akkoord met de naam 'Schnebly Station', omdat de naam te lang zou zijn voor op een stempel. Als reactie hierop gaf Schnebly het postkantoor (en daarmee de latere stad) de naam van zijn vrouw: Sedona.

Halverwege de twintigste eeuw ging Sedona zich promoten als een toeristentrekpleister en als paradijs voor gepensioneerden. Bovendien trok de stad kunstenaars die geïnspireerd werden door de mooie omgeving. In de jaren tachtig kwam ook het new age-toerisme op gang. Sedona trekt jaarlijks zo'n vier miljoen bezoekers.

9 maart infodag in Zwolle:
presentaties (waaronder Zuidwest-Amerika), camper bekijken & adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan