North Rim, Arizona

Grand Canyon North Rim De Colorado-rivier verdeelt Grand Canyon National Park in twee delen: de North Rim en de South Rim. Slechts 10% van alle gasten bezoekt de North Rim. Dit is een ideale bezienswaardigheid voor wie graag buiten de gebaande paden reist en rustig van het natuurschoon wil genieten. Waar je op de South Rim de diepte in kijkt, draait de North Rim om weidse uitzichten. Houd er rekening mee dat de North Rim minder makkelijk bereikbaar is en dat de voorzieningen en overnachtingsmogelijkheden beperkt zijn. Bezoek je de North Rim, zet dan zeker de uitzichtpunten Point Imperial en Cape Royal op je lijstje.

Bezienswaardigheden & activiteiten

North Rim Visitor Center

Het bezoekerscentrum (aan Highway 67) is een goed beginpunt van je bezoek aan de North Rim. Haal in elk geval de brochure van het park, waarin alle belangrijke wandelroutes en uitkijkpunten staan. Ook zijn er tentoonstellingen over de Grand Canyon. In het seizoen (15 mei - 15 oktober) starten bij het bezoekerscentrum dagelijks rangeractiviteiten. Vanaf de parkeerplaats aan het einde van de toegangsweg kun je naar de Grand Canyon Lodge lopen en genieten van het klassieke uitzicht over de kloof. Bij de Lodge start een rondwandeling (800 meter) naar Bright Angel Point, waar je eveneens een prachtig uitzicht hebt. Een iets langere wandelroute is de Transept Trail (4,8 km) naar de North Rim Campground. De Bridle Trail (2 km one-way) brengt je naar het beginpunt van de North Kaibab Trail.

Grand Canyon North Rim

Scenic Drive

Via een bochtige zijweg van Highway 67 bereik je de uitkijkpunten Point Imperial in het noorden en Cape Royal in het zuiden. Het kost al gauw een halve dag om hierheen te rijden en enkele korte wandelingen te maken.

Grand Canyon North Rim

Point Imperial

Point Imperial is met zijn 2.683 meter het hoogste punt aan de North Rim (2.683 meter). Je overziet hier het oostelijke eind van de Grand Canyon en kijkt uit over de zogenaamde Painted Desert. Een hoogtepunt is het uitzicht op het "eiland" Mt. Hayden, waar je de sterke kleurcontrasten in de kloof ziet. De Point Imperial Trail is een goed toegankelijke wandelroute van 6,4 kilometer. Je wandelt door een regio die in 2000 door een brand werd geteisterd.

Grand Canyon North Rim

Cape Royal

Bij Cape Royal zijn de panorama's onbegrensd. Je kijkt op, in én over de Grand Canyon. Het uitkijkpunt bereik je via een korte wandeling van nog geen kilometer die start op de parkeerplaats. Onderweg leren bordjes je over de natuurlijke geschiedenis van de kloof. Als je goed kijkt (en het weer helder is), zie je de Desert View Watchtower op de South Rim staan. Het is een populaire plek voor het bekijken van de zonsopgang en zonsondergang. Als je door Angels Window kijkt, een 'raam' in de rotsen, zie je op heldere dagen de Colorado-rivier stromen. Wil je nog verder wandelen? Neem dan de Cliff Springs Trail (1,6 km), die ongeveer 500 meter voor Cape Royal Start. Je wandelt door een haast idyllisch bebost ravijn en onder overhangende rotsen door. De wandeling eindigt bij een enorme rots met een klein beekje dat "spontaan" lijkt te ontstaan.

Grand Canyon North Rim

North Kaibab Trail

Vanaf de North Rim is de North Kaibab Trail het enige wandelpad dat de canyon in leidt. De gehele route bedraagt 45 kilometer (round trip) en is niet in één dag te lopen. Als je een klein deel wandelt, bijvoorbeeld nar Coconino Overlook (2,4 km round trip) of Supai Tunnel (6,5 km round trip), krijg je een goed beeld van de immense kloof. Vanaf de parkeerplaats van North Kaibab Trail kun je ook kiezen voor de Uncle Jim Trail (8 km). Deze wandeling is ongeveer drie uur en slingert door een bos naar een uitkijkpunt waar je de kloof overziet en uitkijkt op de haarspeldbochten van de North Kaibab Trail. Wil je liever niet wandelen, maar toch afdalen in de kloof, dan kun je kiezen voor een ezeltocht (online te boeken).

Grand Canyon North Rim

Vervoer

De entree voor de North Rim van Grand Canyon National Park ligt 48 kilometer ten zuiden van Jacob Lake, aan Highway 67. De daadwerkelijke rand van de bezienswaardigheid ligt nog eens 22 kilometer verder zuidelijk. Trek ongeveer één uur uit voor deze rit. Houd er rekening mee dat de overnachtingsmogelijkheden in de lodge en op de camping beperkt zijn: vooraf reserveren is noodzakelijk. Bovendien rijden er geen shuttlebussen en is er geen doorgaande weg zoals op de South Rim. Van de North Rim naar de South Rim is het ongeveer 341 kilometer rijden! Hiervoor heb je ongeveer vijf uur nodig. Naar Las Vegas is het 443 kilometer. Het is af te raden om met huurvoertuigen het zeer afgelegen gebied Tuweep (met uitzicht Toroweap Overlook) te bezoeken. De wegen zijn onverhard en er zijn geen voorzieningen. Campers/voertuigcombinaties langer dan 22 feet (6,7 meter) zijn niet toegestaan op de weg naar Tuweep.

Feiten

Staat Arizona
Oppervlakte 4.931 km²
Hoogste punt 2.683 meter (North Rim)
Opgericht 26 februari 1919
Bezoekers per jaar 4.400.000
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Het weer op de North Rim is altijd natter en een paar graden koeler dan op de lager gelegen South Rim. Bovendien zijn de winters langer: de North Rim is doorgaans geopend van half mei tot half oktober. Als er sneeuw ligt, gaat ook de toegangsweg (Highway 67) dicht. Dat heeft te maken met het hoogteverschil: de North Rim ligt op 2.438 meter hoogte.

Halverwege april, als het winterweer plaatsmaakt voor de zon, blijft de North Rim aanvankelijk koel. De maxima stijgen van 12 graden in april tot 23 graden in juni. In de kloof loopt de temperatuur behoorlijk op. In mei is het 30 graden en in de zomermaanden wordt het met gemak 40 graden in de 'inner canyon'. De maximumtemperatuur op de North Rim is in de zomer ongeveer 25 graden. De zomer is, na de winter, het seizoen waarin op de North Rim de meeste neerslag valt. Wees in de zomermaanden bedacht op korte, hevige regen- en onweersbuien. In september liggen de temperaturen rond de 20 graden, in oktober gaat het op de North Rim voor het eerst weer ('s nachts) vriezen. De North Rim wordt in de maand oktober volledig afgesloten voor verkeer. Het is er overdag dan vaak niet warmer dan 3 graden.

Door de koele temperaturen is op de North Rim de vegetatie anders dan op de South Rim. De North Rim heeft een ideaal klimaat voor bijvoorbeeld eikenbomen, berken en esdoorns.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan