Sunset Crater, Arizona

Sunset Crater in Arizona Wist je dat in Noord-Arizona honderden vulkanen liggen? Een van de jongste vulkanen is de Sunset Crater Volcano. Hij barstte in de elfde eeuw voor het laatst uit en de gevolgen zijn nog steeds goed zichtbaar. De omgeving van de 340 meter hoge vulkaan is bedekt met zwarte vulkanische as en sintels. Sintels worden gevormd door lavabrokken die in de lucht gespuwd worden en stollen voor ze de grond raken. De mooie kleuren op de vulkaanranden zijn afkomstig van ijzerhoudende lava die tijdens de laatste uitbarstingen de top van de kegel bedekten. De meeste bezoekers rijden de 55 kilometer lange Sunset Crater - Wupatki Loop Road (Route 395), die beide nationale monumenten doorkruist. De Loop Road sluit aan op Highway 89. Begin je in Sunset Crater, dan daalt de weg zo'n 600 meter voordat je de gekleurde rotswoestijnen en rode rotsen van Wupatki bereikt.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Trails

In het bezoekerscentrum krijg je meer info over wandelmogelijkheden en ranger-activiteiten. Je vindt er interactieve tentoonstellingen over vulkanen. Koop het boekje behorende bij de Lava Flow Trail (1,6 km lang) en kom meer te weten over oude lavastromen. Onderweg kijk je uit op de glooiende zwarte en rode heuvels. Leuk weetje: de vulkaan was er bijna niet meer geweest. Een filmmaatschappij wilde begin twintigste eeuw de vulkaan opblazen om een 'real time'-aardverschuiving te filmen. Er werd flink tegen geprotesteerd, wat resulteerde in een beschermde status voor het gebied. Let op: het is niet toegestaan naar de top van Sunset Crater te klimmen. Wil je toch een flinke klim maken? Neem dan de steile route naar O'Leary Peak (11 km). De route begint aan de noordzijde van het National Monument.

Sunset Crater NM in Arizona

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan