Sunset Crater, Arizona

Sunset Crater in Arizona

LET OP! De Sunset Crater is gesloten na een grote brand. Kijk op nps.gov/sucr/index.htm voor de status.

Wist je dat in Noord-Arizona honderden vulkanen liggen? Ze variëren in leeftijd van miljoenen tot slechts duizend jaar oud. Een van de jongste vulkanen is de Sunset Crater Volcano. Hij barstte in de elfde eeuw voor het laatst uit, de gevolgen zijn nog steeds goed zichtbaar. De omgeving van de 340 meter hoge vulkaan is bedekt met zwarte vulkanische as en sintels. Sintels worden gevormd door lavabrokken die in de lucht gespuwd worden en stollen voor ze de grond raken. De mooie kleuren op de vulkaanranden zijn afkomstig van ijzerhoudende lava die tijdens de laatste uitbarstingen de top van de kegel bedekten.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Trails

In het bezoekerscentrum krijg je meer info over wandelmogelijkheden en ranger-activiteiten. Je vindt er interactieve tentoonstellingen over vulkanen. Koop het boekje behorende bij de Lava Flow Trail (1,6 km lang) en kom meer te weten over oude lavastromen. Onderweg kijk je uit op de glooiende zwarte en rode heuvels. Leuk weetje: de vulkaan was er bijna niet meer geweest. Een filmmaatschappij wilde begin twintigste eeuw de vulkaan opblazen om een 'real time'-aardverschuiving te filmen. Er werd flink tegen geprotesteerd, wat resulteerde in een beschermde status voor het gebied. Let op: het is niet toegestaan naar de top van Sunset Crater te klimmen. Wil je toch een flinke klim maken? Neem dan de steile route naar O'Leary Peak (11 km). De route begint aan de noordzijde van het National Monument.

Sunset Crater NM in Arizona

Wupatki National Monument

Ten noorden van Sunset Crater Volcano National Monument ligt Wupatki National Monument, een 'Landscape of Legacies', zoals de National Park Service het mooi omschrijft. Je vindt er de ruïnes van meer dan 900 jaar oude indianennederzettingen ('pueblos') verspreid over de uitgestrekte prairie. Het is moeilijk te geloven dat indianen konden overleven in dit gortdroge landschap. Je kunt er zelfstandig rondkijken, zolang je maar op de paden blijft. Bezoek in ieder geval Wupatki Pueblo, de grootste nederzetting binnen het National Monument. Er waren maar liefst 100 kamers! Het de rondwandeling (800m) ernaartoe begint achter het bezoekerscentrum.

Wupatki NM in Arizona

Scenic Drive

De meeste bezoekers rijden de 55 kilometer lange Sunset Crater - Wupatki Loop Road (Route 395), die beide nationale monumenten doorkruist. De Loop Road sluit aan op Highway 89. Begin je in Sunset Crater, dan daalt de weg zo'n 600 meter voordat je de gekleurde rotswoestijnen en rode rotsen van Wupatki bereikt.

Wupatki NM in Arizona

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Zaterdag 12 maart: kom langs op onze infodag!
Meld je gratis aan
Solliciteer nu op onze vacature voor reisadviseur.
Meer info!
Kom naar onze extra infodag op woensdag 16 maart in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!