Hollywood, Californië

Hollywood Los Angeles Hollywood is bekend geworden door de filmindustrie. Sinds het begin van de twintigste eeuw werden er steeds meer films gemaakt en vestigden veel filmsterren zich in deze wijk van Los Angeles. Je kunt in Hollywood een bezoek brengen aan Sunset Boulevard en Hollywood Bouvelard, waar je onder andere het TCL Chinese Theatre en de Walk of Fame kunt bekijken.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Boulevards

Het hart van Hollywood wordt gevormd door drie grote boulevards. Op Sunset Boulevard kun je vooral terecht als je wilt uitgaan in een van de vele clubs, Melrose Avenue staat bekend om de talloze winkels en het uitgaansleven en Hollywood Boulevard staat volledig in het teken van de entertainmentindustrie.

Sunset Boulevard in Hollywood, Los Angeles

The Hollywood & Highland Center

Het Hollywood & Highland Center is een groot winkelcentrum dat zich uitstrekt tussen Hollywood Boulevard en Highland Avenue. In het enorme complex bevinden zich het TCL Chinese Theater (dat voorheen ook Grauman’s Chinese Theatre en Mann’s Chinese Theatre genoemd werd) en het Dolby Theatre (het voormalige Kodak Theatre). Ooit stond op deze plek ook het glamoureuze Hollywood Hotel. Nog steeds is dit gebied langs de Hollywood Walk of Fame in het hart van Hollywood het populairst onder toeristen. Vanaf hier kun je ook de magische letters van de Hollywood Sign in de heuvels zien liggen.

Hollywood and Highland Center, Los Angeles

The Walk of Fame

Op de stoep langs de Hollywood Boulevard vind je over een lengte van 2,1 kilometer bijna 2.500 gegraveerde sterren die beroemdheden uit de entertainmentindustrie eren. Op elke roze ster, die omlijnd is met een koperen randje, staat de naam van een beroemdheid, met daaronder een rond embleem dat de branche aangeeft waarin de beroemdheid werkzaam is/was. De vijf verschillende categorieën worden gesymboliseerd door een ouderwetse filmcamera, een komedie- en tragediemasker, een televisie, een elpee en een radiomicrofoon.

Walk of Fame, Hollywood, Los Angeles

TCL Chinese Theatre

Op de boulevard bevindt zich ook het TCL Chinese Theatre (voorheen Grauman’s Chinese Theatre). In de stoep voor dit beroemde Chinese theater kun je een kleine tweehonderd hand- en voetafdrukken van beroemdheden bekijken. Verschillende beroemdheden hebben voor een alternatieve afdruk gekozen. Zo hebben grote westernsterren een afdruk van hun pistolen gemaakt en kun je originele hoefijzers van beroemde filmpaarden in het beton bekijken. In het theater zelf vinden diverse grote filmpremières en uitreikingen plaats.

Chines Theatre, Hollywood Los Angeles

Dolby Theater

Dit recent gebouwde theater, tot voor kort het Kodak Theatre geheten, is onder andere elk jaar het decor van de Academy Awards, waar de bekende gouden Oscars worden uitgereikt. Er kunnen in het theater meer dan 3.000 toeschouwers plaatsnemen en het podium behoort tot de grootste podia van de hele Verenigde Staten. Het hele jaar door vinden er onder andere grote concerten en prijsuitreikingen plaats.

Hollywood Los Angeles

Griffith Park

In centraal Hollywood vind je Griffith Park, dat onder andere bekend is vanwege de Griffith Obsevatory. Dit prachtige art-decogebouw is gebruikt in vele films, zoals Rebel Without a Cause en The Terminator. In het gebouw zijn gedurende het hele jaar verschillende tentoonstellingen te bezichtigen. Verder vind je in het park de LA Zoo, waar dieren uit verschillende werelddelen vertegenwoordigd zijn.

Griffith Observatory, Los Angeles

Paramount Studios

De Paramountstudio is tegenwoordig de enige studio die nog gevestigd is in Hollywood. Je kunt tijdens je bezoek aan de studio een rondleiding volgen en achter de schermen meekijken bij films en tv-shows die op dat moment opgenomen worden.

Paramount Studios in Hollywood, Los Angeles

Hollywood Sign

Misschien wel een van de meest bekende symbolen ter wereld. Boven op de heuvels van Mount Lee staan negen grote witte letters die de naam van de wijk spellen. De letters werden in 1923 als een reclamecampagne voor het nieuwe vastgoed op de heuvel geplaatst en maken sindsdien deel uit van het landschap. Oorspronkelijk stond er overigens ‘Hollywoodland’, maar verregaand verval en een aardverschuiving kortten uiteindelijk het beroemde logo in. Het beste zie je de letters op de hoek van Sunset Boulevard en Bronson Avenue. Echte fans ondernemen een wandeling van enkele kilometers over de Brush Canyon Trail in Griffith Park, die begint aan het einde van Canyon Drive.

Hollywood Los Angeles

Universal Studios

Universal Studios Hollywood bestaat, naast een van de oudste en meest beroemde filmstudio, uit een groot pretpark. In dit pretpark, dat bestaat uit een hoog- en een laaggelegen gedeelte, kun je onder andere een ritje maken in de The Simpsons Ride of – als je over stalen zenuwen beschikt – een bezoekje brengen aan de Universal's House of Horrors. Er vinden veel shows plaats en je waant je in diverse attracties middenin films als Jurassic Park en Revenge of the Mummy.

Universal Studios, Los Angeles

Hollywood Museum

Het Hollywood Museum is gevestigd in het historische Max Factor pand. Hier kun je je vergapen aan een gigantische verzameling film items. Kostuums, posters, sets en tal van decorstukken bieden je een kijkje in de Golden Age van Hollywood. Zo zie je hier onder meer de cel van Hannibal Lecter, Rocky's bokshandschoenen, de Million Dollar jurk van Marilyn Monroe en de badjas van Elvis. Je kunt ook een kijkje nemen in de legendarisch make-up ruimtes van Max Factor, waar menig Hollywoodster zich zijn/haar ‘look’ liet aanmeten.

Hollywood Los Angeles

Hollywood Bowl

In dit amfitheater worden regelmatig grote openluchtconcerten gehouden. Het oorspronkelijke podium uit 1929 in de vorm van een grote schelp werd in 2003 vervangen door een iets grotere schelp, die vooral de akoestiek ten goede kwam. In de Hollywood Bowl, waar plaats is voor maar liefst 17.000 toeschouwers, stonden al talloze sterren op het podium, onder wie Simon and Garfunkel, Pavarotti, Fred Astaire, The Beatles en Genesis.

Concert

Vervoer

Je kunt Hollywood per openbaar vervoer het best bereiken met de rode lijn van het metrosysteem. Deze rode lijn loopt langs Vermont Avenue en Hollywood Boulevard en heeft stations bij Vermont/Santa Monica, Vermont/Sunset, Hollywood/Western, Hollywood/Vine en Hollywood/Highland. Naast de metrolijn rijden er diverse buslijnen naar en in Hollywood.

Feiten

Staat Californië
County Los Angeles
Stad Los Angeles
Oppervlakte 65 km²
Inwoners 100.000
Tijdzone Pacific Time Zone (tijdverschil met Nederland: 9 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Als wijk van Los Angeles heeft Hollywood hetzelfde klimaat als de grote stad. Er heerst een mediterraan klimaat, wat inhoudt  dat de winters mild zijn en de zomertemperaturen met een gemiddelde van 29 graden aangenaam aanvoelen. De meeste neerslag valt in de winter, in de vorm van regen.

Geschiedenis

De naam Hollywood werd bedacht door Hobart Johnstone Whitley, ook wel bekend als de ‘Father of Hollywood’, die het gebied voor het eerst in 1886 met zijn vrouw bezocht tijdens hun huwelijksreis. Whitley kocht een groot stuk land en begon in 1887 met grootschalige vastgoedontwikkeling van het gebied. In 1902 opende hij het eerste grote hotel, toepasselijk het Hollywood Hotel gedoopt, dat al snel veel nieuwe vastgoedinvesteerders en beroemdheden aantrok. Whitley investeerde veel geld en energie in de promotie van de nieuwe nederzetting en probeerde zoveel mogelijk land te verkopen. In 1910 werd Hollywood officieel opgenomen als stadswijk van Los Angeles.   In het begin van de twintigste eeuw begon Los Angeles zich flink te ontwikkelen op het gebied van de filmindustrie. In 1910 werd de eerste film in Hollywood opgenomen en een jaar later vestigde zich er de eerste filmstudio. Al snel volgden meer grote filmbedrijven, waaronder Paramount en Warner Bros., en begon Hollywood zich te manifesteren als een waar filmparadijs. Reeds in de jaren 1920 stond Hollywood wereldwijd bekend als het centrum van de filmproductie in de Verenigde Staten.   In 1958 werd de Walk of Fame aangelegd om grote artiesten en mensen die veel hadden betekend voor de entertainmentindustrie te eren. De Walk of Fame zou in de daaropvolgende jaren steeds verder uitgebreid worden en behoort tegenwoordig tot de populairste attracties van Hollywood.   In de jaren 1980 ontwikkelde Hollywood zich ook als een bruisend centrum voor zogenaamde glammetal en hard rock. Grote bands als Guns n’ Roses en Metallica begonnen ooit hun succesvolle carrières in Hollywood. In 1985 werd het Hollywood Boulevard Commercial and Entertainment District officieel opgenomen in de nationale lijst van historische plaatsen.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan