Redwood National & State Parks, Californië

Redwood National en State Parks Redwood-bomen behoren tot de oudste en hoogste boomsoorten ter wereld. De meeste bomen worden meer dan 500 jaar oud en bereiken een maximale hoogte van 90 meter. In Redwood National & State Parks kun je veel van deze reuzen bekijken. Het parklandschap is erg gevarieerd: van kuststroken met getijdenpoelen, steile kliffen en lagunes tot oerbossen met rivieren. Er leeft een bonte verzameling dieren in het langgerekte Redwood National & State Parks, waaronder zeeleeuwen, walvissen, pelikanen, arenden en elanden. Door het park lopen slechts enkele wegen die voor campers geschikt zijn, waaronder Highway 101 en de Newton Drury Scenic Parkway. Personenauto's mogen wel op alle toeristische routes komen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Algemeen

De naam 'Redwood National & State Parks' zegt het al: het gaat hier om meerdere aaneengesloten State Parks én een National Park. Onder andere Jedediah Smith Redwoods State Park, Del Norte Coast Redwoods State Park, Prairie Creek Redwoods State Park en Redwood National Park behoren tot het beschermde natuurgebied. Het langgerekte 'park' strekt zich uit langs de kust van Noordwest-Californië, tussen de plaatsen Eureka en Crescent City. Highway 101 vormt de belangrijkste parkweg, hij loopt van noord naar zuid door de verschillende parkdelen.

Redwood NP, Del Norte Coast Redwoods State Park maakt er deel van uit

Jedediah Smith Redwoods State Park

In het noorden van Redwood National & State Parks ligt het Jedediah Smith Redwoods State Park. Het ligt ten oosten van Crescent City en strekt zich iets verder landinwaarts uit dan de rest van het park. Highway 199 (campers toegestaan) voert je dwars door het park en langs het bezoekerscentrum. Via de deels onverharde Howland Hill Road (niet geschikt voor campers) maak je kennis met de grote bomen van dit volgroeide redwoodbos. Hieronder volgen bezienswaardigheden rond Highway 101, op volgorde van noord naar zuid.

Redwood NP, Jedediah Smith State Park maakt er deel van uit

Crescent Beach/Enderts Beach Road

Via de Enderts Beach Road bereik je onder andere Crescent Beach Overlook. Hier heb je prachtige uitzichten op de Grote Oceaan. Als je geluk hebt, zie je walvissen en elanden. Campers zijn niet toegestaan op deze weg.  

Prachtige uitzichten in Redwood NP aan Enderts Beach Road

Klamath

Een stuk zuidelijker, aan Highway 101, liggen de plaatsen Requa en Klamath. Een absolute aanrader in dit gebied is de Klamath River Overlook, een uitzichtpunt op een 200 meter hoge klif. Dit is een zeer geschikte locatie voor het spotten van walvissen en andere zeedieren. Je ziet de monding van de Klamath-rivier, waar het zoete water zich met het zoute zeewater vermengt. Via de Requa Road bereik je het uitzichtpunt. Deze weg is erg steil en bochtig, het wordt daarom afgeraden de weg met een camper te rijden.

Klamath River Overlook in Redwood NP Californie

Newton B. Drury Scenic Parkway

Deze toeristische parkweg loopt dwars door een groot redwoodbos in het midden van het park en is een alternatieve route voor Highway 101. In dit gebied zijn verschillende (korte) wandelingen mogelijk. Vergeet vooral de Big Tree Wayside niet, deze trail brengt je naar een van de grootste bomen in het park. Campers zijn hier toegestaan.  

Redwood NP, groene megabomen in Californie

Davison Road

Een van de beste plaatsen om elanden te zien is langs deze weg, waar campers wederom niet zijn toegestaan. Hoogtepunten langs de weg zijn Gold Bluffs Beach en niet te vergeten de prachtige Fern Canyon, die bestaat uit steile wanden die geheel begroeid zijn met varens.

Redwood National Park is een groene oase, zoals deze Fern Canyon

Del Norte Coast Redwoods State Park

Ongeveer 7 kilometer ten zuiden van Crescent City ligt Del Norte Coast Redwoods State Park. Het park is ook onderdeel van Redwood National & State Parks. Hier ontmoeten de grote sequoiabomen de ruige zee. De Damnation Creek Trail is een steile route van drie kilometer en leid je van enkele van de grootste bomen ter wereld naar de ruige golven die breken op de rotsen.

Crescent City, Del Norte Coast Redwoods State Park

Bald Hills Road

Helemaal in het zuiden van het Redwood National & State Parks ligt de steile Bald Hills Road in een open prairielandschap met mooie bloemen in de lente. Langs de weg zijn soms elanden en beren te zien. Maak een stop bij Redwood Creek Overlook voor een mooi uitzicht. Via de Tall Trees Acces Road, een zijweg van de Bald Hills Road, bereik je een wandelpad naar de hoogste bomen van het park. Om deze toegangsweg te betreden dien je vooraf een gratis vergunning te halen in het Thomas H. Kuchel Visitor Center (aan Highway 101 bij Orick). Per dag worden maximaal vijftig ‘permits’ uitgegeven, op basis van first-come, first-served. De wandelroute in dit gebied is 5,6 kilometer lang en vrij inspannend. Trek er ongeveer drie tot vier uur voor uit. Het wordt afgeraden de Bald Hills Road met een camper te rijden.

Redwood NP Bald Hills Road

Vervoer

Redwood Coast Transit (RCT) verzorgt het lokale vervoer tussen verschillende plaatjes in Smith River, Crescent City, Gasquet, Klamath, Orick en Arcata.

Feiten

Staat Californië
Oppervlakte 534 km²
Hoogte van 0 tot 966 meter
Opgericht 2 oktober 1968
Bezoekers per jaar 420.000
Tijdzone Pacific Time Zone (tijdverschil met Nederland: 9 uur vroeger)

Natuur, flora & fauna

Flora

Redwoodbomen komen al minsten twintig miljoen jaar voor in het gebied van Californië. Het leefgebied ligt tussen de noordelijke Californische kust en de zuidelijke kust van Oregon. De bomen vertonen grote overeenkomsten met de gigantische sequoiabomen uit centraal Californië en de Dawn Redwoods die in het midden van China voorkomen. De zogeheten Coast Redwoods die je in het park vindt, zijn de hoogste bomen ter wereld. De meeste bomen bereiken een leeftijd tussen de 500 en 700 jaar, maar sommigen zijn meer dan 2000 jaar oud. In perioden van droogte sterft vaak het bovenste gedeelte van de boom, maar zelden de hele boom: ze kunnen zelfs een flinke blikseminslag overleven. Het wortelstelsel van de boom is zeer uitgebreid en de redwood krijgt circa een derde deel van het water binnen door de mist en nevel die er altijd in de buurt van kustgebieden hangt.

Fauna

In het bos leven diverse beschermde en bedreigde dierensoorten, waaronder de bruine pelikaan en de adelaar. Andere beschermde diersoorten zijn de Chinookzalm, de gevlekte uil en de zeeleeuw. In totaal leven er ongeveer veertig verschillende diersoorten, uiteenlopend van zwarte beren en poema's tot bevers en rivierotters. Ook vogels zijn ruim vertegenwoordigd. In het water worden regelmatig dolfijnen en grijze walvissen gezien. Als je het park bezoekt, is de kans redelijk groot dat je een Roosevelt-hert tegenkomt.

Geschiedenis

Eeuwen geleden gebruikten indianen het hout van de redwoods dat op de grond was gevallen om er onder andere huizen, boten en dorpen van te bouwen. Het materiaal was, door de zachte structuur, goed te bewerken. Tegenwoordig wonen er slechts nog enkele indianenstammen in het gebied.

In 1829 kwam de eerste Europeaan, Jedediah Smith, naar het gebied en een kleine dertig jaar later volgden goudzoekers en mijnwerkers. Velen van hen bleven uiteindelijk rond de kuststreek wonen en kwamen zo regelmatig in conflict met de indianenstammen. De meeste indianen werden verbannen of vermoord en rond 1920 waren er slechts nog enkele in leven. Toen bleek dat er weinig goud aanwezig was, besloot men zich toe te leggen op het kappen van hout om de grote huizengroei in onder andere San Francisco te faciliteren.

Pas rond 1920 werd er voor het eerst aandacht besteed aan de natuur en zag de stichting Save-the-Redwoods het levenslicht. Het gebied kreeg een beschermde status en uiteindelijk vormden drie staatsparken en een nationaal park samen Redwood Tree National and State Parks.

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan