Santa Maria, Californië

Santa Maria Californie Santa Maria staat bekend om haar goede wijngaarden en om de Santa Maria Style Barbecue, waaraan de plaats de bijnaam de 'Barbecue Capital of California' dankt. Door de geografische ligging van de Santa Maria Valley stroomt er koele lucht vanaf de zee de vallei in, waardoor het gebied een van de langste groeiseizoenen van Californië kent. Je kunt op verschillende locaties deelnemen aan een wijnproeverij.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Foxen Canyon Wine Trail

Deze toeristische route is niet alleen een aanrader vanwege de mooie omgeving waar je doorheen rijdt, maar ook door de vele wijngaarden waar je kunt stoppen om lekkere Californische wijnen te proeven en meer te weten te komen over lokale topwijnen. Ook is het mogelijk om bij diverse wijngaarden een rondleiding te volgen of een maaltijd te nuttigen.

Santa Maria

Santa Maria Museum of Flight

In het Santa Maria Museum of Flight staat de geschiedenis van de regionale luchtvaart centraal. Bekijk historische vliegtuigen en diverse voorwerpen die verband houden met de (militaire) luchtvaartgeschiedenis. Andere musea in Santa Maria zijn het Natural History Museum, het Santa Maria Historical Museum en het Santa Maria Valley Discovery Museum (vooral leuk voor kinderen).

Santa Maria Museum of Flight

Cultuur

Je kunt in Santa Ana verschillende culturele activiteiten ondernemen. Het Hi-Way Drive-In Theatre is een van de weinige overgebleven drive-ins van de Verenigde Staten. Er worden vrijwel iedere avond films vertoond. Het Pacific Conservatory of the Performing Arts (PCPA) is een hoog aangeschreven theaterschool en productiemaatschappij. Diverse bekende acteurs, onder wie Robin Williams, volgden hun studie aan de PCPA. Een bezoek aan een musical of toneelvoorstelling is een ware belevenis en staat garant voor excellent acteerwerk.

Santa Maria

Vervoer

In Santa Maria kun je gebruikmaken van de bussen van Santa Maria Area Transit (SMAT). Het dichtstbijzijnde station is het Amtrak-station in Guadalupe. Twee keer per dag rijdt er een trein naar het noorden (Paso Robles) en zuiden (San Diego).

Feiten

Staat Californië
County Santa Barbara
Oppervlakte 51 km²
Hoogte 66 meter
Inwoners 100.000
Tijdzone Pacific Time Zone (tijdverschil met Nederland: 9 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Santa Maria kent een mediterraan klimaat: er zijn geen grote temperatuurverschillen tussen de seizoenen. Het is er het hele jaar door lekker weer, de zon schijnt er volop en de zee zorgt voor verkoeling. In december, januari en februari ligt de maximumtemperatuur vaak rond de 17 à 18 graden, vanaf mei wordt het overdag warmer dan 20 graden en de maxima liggen in de zomer iets erboven. Vanaf november duikt de temperatuur weer onder de 20 graden en regent het wat vaker. Januari, februari en maart zijn de natste maanden. Onder 'natste' wordt hier verstaan: circa acht regendagen per maand. 

Geschiedenis

Van oudsher woonden in dit gebied de Chumash-indianen. Zij leefden vooral in de eikenbossen op de heuvels, langs de Santa Maria-rivier en aan de kust. Met zelfgemaakte boten voeren ze de zee op om vissen te vangen.

In 1769 bereikte de eerste Spaanse expeditie het gebied. Niet lang daarna begonnen de Spanjaarden met het bouwen van missieposten, om vandaaruit het inheemse volk tot het christendom te bekeren. De eerste was San Luis Obispo de Tolosa, die in 1772 in het noorden van de vallei gebouwd werd. De stichting van missiepost La Purísima Concepcíon volgde in 1787 ten zuiden van de vallei, dicht bij het huidige Lompoc. Toen Californië halverwege de negentiende eeuw officieel een staat werd, trok de rijke bodem veel boeren en andere kolonisten aan. De vallei ontwikkelde zich tot een van de belangrijkste agrarische gebieden van de Verenigde Staten. Er wordt nog steeds veel groente en fruit verbouwd, met wijn als een van de belangrijkste producten.

In 1888 begon men met het winnen van fossiele brandstoffen in de Santa Maria Valley. In 1903 waren er meer dan twintig oliebronnen in productie en in de tachtig jaar daarna werden er herhaaldelijk belangrijke nieuwe vindplaatsen ontdekt. Rond 1957 was het aantal plaatsen gestegen tot 1.775. In de jaren daarna groeide de stad uit tot een regionale op- en overslagplaats van goederen. Tegenwoordig staat de stad vooral bekend om de vele wijngaarden en wijnmakerijen.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan