Pismo Beach, Californië

Pismo Beach Californie Pismo Beach staat bekend om de Pismoclam, een soort mossel die alleen in de wateren rond Pismo Beach voorkomt. Elk jaar in oktober is er een clamfestival, met muziek en parades. Pismo Beach is de ideale bestemming voor wie tijdens een intensieve rondreis door West-Amerika wil uitblazen op het strand. Ben je in de wintermaanden in Pismo Beach, dan kun je de migratie van monarchvlinders bewonderen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Clam Capital

Pismo Beach staat bekend als de ‘Clam Capital’, oftewel de mosselhoofdstad van Californië. Er worden ‘clam chowder’-wedstrijden gehouden, waarin wordt gekeken wie de beste mosselsoep maakt. Ook is er een heus Clamfestival, met allerlei entertainment. Als je over Price Street de stad inkomt, word je verwelkomd door een enorm mosselstandbeeld. Het is echter verboden om zonder vergunning mosselen te gaan zoeken, omdat er sprake is van overbevissing. In het begin van de twintigste eeuw werden er dagelijks tienduizenden van deze schelpdieren gevangen. Tegenwoordig heb je daar een vergunning voor nodig; er worden vergunningen afgegeven voor de vangst van tien exemplaren per dag.

Pismo Beach, Californie heet ook wel Clam Capital

Stranden

Het eerste wat je in Pismo Beach doet, is natuurlijk de lange, witte stranden bezoeken. Omdat het zand erg compact is, mogen auto's op enkele delen van het strand rijden. Aan de Grand Avenue in Grover Beach en aan de Pier Avenue in Oceano kun je het strand oprijden. Maar je kunt meer doen op het strand en in de duinen: off-roaden, paardrijden, surfen, zeilen of vissen. Ook kun je de promenade bezoeken die aan de pier grenst. Of neem een kijkje bij een van de lokale wijnboeren waar Californië zo beroemd om is. Een andere interessante attractie is het Price Historical Park, waar je onder andere het negentiende-eeuwse woonhuis van John Michael Price en een nagebouwd Chumashdorp kunt bezoeken. Dicht bij Pismo Beach, in Avila Beach, vind je natuurlijke hete bronnen, de Sycamore en Avila Hot Springs, waar je kunt zwemmen of een mineraalbad kunt nemen.

Pismo Beach Pier, Californië

Monarch Butterfly Grove

Bezoek je Pismo Beach in de wintermaanden, dan kun je de Monarch Butterfly Grove te bezoeken. Van november tot februari zwermen monarchvlinders naar het eucalyptusbos aan de zuidgrens van de stad, waar je ze goed kunt bekijken.

Pismo Beach Butterfly Grove

Vervoer

Pismo Beach ligt aan US Route 101, de weg die van San Francisco naar Los Angeles loopt. Tussen Port San Luis, Avila Beach, Shell Beach en Pismo Beach rijden op zaterdag en zondagen gratis trolleys. Ze vertrekken in de winter om het uur vanaf Pismo Beach, in de zomer rijden ze wat vaker.

Feiten

Staat Californië
County San Luis Obispo
Oppervlakte 35 km²
Hoogte 17 meter
Inwoners 8.600
Tijdzone Pacific Time Zone (tijdverschil met Nederland: 9 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Pismo Beach kent een gematigd zeeklimaat: de maximumtemperatuur ligt het hele jaar tussen de 17 en 23 graden: overdag is het er nooit koud. In de zomer (met name in augustus en september) ligt de gemiddelde dagtemperatuur rond de 23 graden Celsius, hoewel er ook wel eens pieken zijn voorgekomen van 40 graden Celsius of hoger. In de winter ligt de gemiddelde dagtemperatuur rond de 18 graden. Het koelt ’s nachts gemiddeld 10 graden af. De meeste neerslag valt in de maanden december tot en met maart. De droogste maanden zijn juni tot en met augustus: het regent dan heel weinig.

Geschiedenis

Van oudsher woonden de Chumashindianen in het gebied waar Pismo Beach nu ligt. In Price Canyon vonden ze teer, dat in hun taal ‘pismu’ genoemd werd. Hiervan is de naam Pismo Beach afgeleid. De indianen gebruikten het teer voor het waterdicht maken van hun kano's. In 1769 ontdekten de Spanjaard Don Gaspar de Portolà en zijn troepen het gebied, wat een van zijn mannen in zijn dagboek beschreef. Dit is het eerste historische verslag van een Europees bezoek.

Pismo Beach ligt op de Rancho Pismo ‘Mexican land grant’, een stuk land dat in 1840 door de Mexicaanse regering aan José Ortega was gegeven om een landgoed op te bouwen. In 1846 verkocht hij het door aan Isaac Sparks, een handelaar uit Maine. In 1850 schonk Sparks de rancho aan zijn werknemer John Michael Price, in plaats van hem in goud zijn loon uit te betalen. Price woonde en werkte op de rancho tot zijn dood in 1902. Price Historical Park omvat tegenwoordig zijn oude woonplaats.

In 1875 zette Price de eerste stap in het oprichten van de nederzetting Pismo Beach. Hij opende een hotel aan de weg van Arroyo Grande naar de People’s Wharf in Avila Beach. De onderneming was geen succes, en in 1884 verplaatste hij het hotel dan ook naar het strand, waar enkele jaren daarvoor ook al een scheepswerf en een pakhuis gebouwd waren. In 1888 werden een school en een postkantoor opgericht, waarmee Pismo Beach een feit was.

9 maart infodag in Zwolle:
presentaties (waaronder Zuidwest-Amerika), camper bekijken & adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan