Colorado Springs, Colorado

Colorado Springs Colorado Springs is gelegen aan de voet van de Pikes Peak, aan de oostkant van de Rocky Mountains. Colorado Springs is de tweede stad van de staat Colorado, maar heeft toch de gezelligheid van een provinciestad weten te behouden. Belangrijke bezienswaardigheden zijn de Pikes Peak en Garden of the Gods. Verder speelt het leger een grote rol in deze stad: er zijn bases van zowel de lucht- als landmacht. Ook is de United States Air Force Academy er gevestigd. De Academy Chapel trekt veel bezoekers vanwege het bijzondere uiterlijk.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Garden of the Gods

Dit park biedt haar bezoekers indrukwekkende rode rotsformaties en zandstenen pilaren, tegen een achtergrond van de besneeuwde Pikes Peak. Houd je van wandelen, dan heb je geluk. Er zijn in het park diverse (korte) wandelpaden. De eenvoudige 'Perkins Central Garden Trail' is 2,4 kilometer lang en zeer toegankelijk, ook voor rolstoelgebruikers. De Chambers/Bretag/Palmer Trail wat langer (4,8 kilometer) en omcirkelt bijna het gehele park. Maak je liever een mountainbike- of paardrijtocht? Dat kan ook, maar informeer dan vooraf even naar de mogelijkheden. Ook leuk: ga op zoek naar de bijzondere vogelsoorten die in het park voorkomen, zoals de roodstaarthavik, prairievalk of gouden grondspecht.

Garden of Gods, Colorado Springs

Cheyenne Mountain Zoo

Een dagje dierentuin is nooit weg. Zeker niet wanneer je de unieke combinatie van een indrukwekkend berglandschap en meer dan 700 dieren van over de hele wereld kunt beleven. In het park mogen diverse dieren gevoederd worden, zelfs de giraffen! De dierentuin is het gehele jaar geopend vanaf 09.00, maar de sluitingstijden variëren. De diverse shows vinden plaats op verschillende tijdstippen, informeer hier goed naar voorafgaand aan je bezoek!   
 

Cheyenne Mountain Zoo, Colorado Springs

Musea

In Colorado Springs zijn diverse musea te bezoeken. Voor elk wat wils. Zo is er de ProRodeo Hall of Fame & Museum of the American Cowboy en het Western Museum of Mining & Industry. Voor de algemene geschiedenisliefhebbers is het Pioneers Museum geschikt. Dit is gevestigd in een gerestaureerd en voormalig stadhuis uit 1903. Je ontdekt hier van alles over de geschiedenis en cultuur rondom Pikes Peak. Ben jij weg van insecten? Breng dan een bezoek aan met May Museum of Natural History. Een laatste optie die we je niet willen onthouden, is het Colorado Springs Fine Arts Centre.  Dit museum werd in 2007 volledig gerenoveerd. De collectie bevat Latijns-Amerikaanse kunst, fotografie en een aantal wisselende tentoonstellingen. Kunst die hier te bezichtigen is, zijn bijvoorbeeld Mexicaanse kleifiguren, inheemse manden en quilts en houtsnijwerken.      

Colorado Springs, Pioneers Museum

Omgeving

Pikes Peak

  Pikes Peak is met 4300 meter zeker niet de grootste berg van Colorado, maar wel de bekendste. De Ute-indianen die dit gebied bewoonden noemden het 'berg van de zon'. Jaarlijks waagt een half miljoen bezoekers de klim naar boven. Pikes Peak ligt ongeveer een kwartier ten westen van Colorado Springs. Er zijn verschillende wegen die je richting de top voeren. Een auto-rondtrip over Pikes Peak Highway duurt ongeveer twee tot drie uur. Tijdens de tocht kun je uitkijken over het berglandschap en diverse meren. Onderweg passeer je de North Slope Recreation Area, Historic Glen Cove Inn en het Summit House. Stap eens uit voor een picknick, verlaat je auto voor een wandeltocht en geniet van het adembenemende uitzicht. Wil je meer leren over de geschiedenis, natuur en dieren van deze omgeving? Doe dan mee aan een van de "Meet the Ranger" programma's. Of laat de camper/auto eens staan en ga met de Cog Railway naar boven. De rit duurt ongeveer een uur en tien minuten. Na 40 minuten boven vertrekt de trein weer. Het is verstandig om je tickets vooraf online te reserveren. Het kan voorkomen dat je last krijgt van hoogteziekte, vooral als je in de dagen voorafgaand aan je bezoek nog niet gewend bent geraakt aan grote hoogte.

Colorado Springs

Seven Falls

Net buiten de stad vind je de Seven Falls: zeven watervallen die langs de canyonwanden naar beneden klateren. Een mooi uitzicht heb je vanaf het Eagle's nest, dat je bereikt door een trap van 224 treden te beklimmen. Houd je niet van traplopen, dan is de lift ook een prima optie. Andere mooie bestemmingen zijn Inspiration Point en Midnight Falls. Een andere leuke plek is Red Rock Canyon. Bijna was dit park veranderd in een golfbaan met buitenhuizen. Maar niet gevreesd: het is nu een mooi park waar je kunt wandelen, mountain biken en rotsklimmen. Het park is vrij toeristisch.

Seven Falls bij Colorado Springs

Vervoer

Het openbaar vervoer van Colorado Springs wordt geregeld door Mountain Metro (voluit Mountain Metropolitan Transit). Onderdeel van deze organisatie is ook Front Range Express (FREX), dat door de week Colorado Springs met Denver verbindt. Helaas zijn veel belangrijke gebieden niet bereikbaar met het busnetwerk. Ook rijden de bussen op beperkte tijden. In Colorado Springs is fietsen niet ongewoon en goed mogelijk; er zijn bijna 190 kilometers aan fietspaden.

Feiten

Staat Colorado
County El Paso
Oppervlakte 482 km²
Hoogte 1.839 m
Inwoners 415.000
Tijdzone Mountain Time (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

De temperatuur varieert van gemiddeld -2 graden Celsius in januari tot 21 graden in juli. De winters in Colorado Springs zijn relatief mild, met slechts sporadische periodes van vorst en sneeuw. Er valt bijvoorbeeld minder sneeuw dan in Denver, Salt Lake City of Minneapolis. Het is over het algemeen erg zonnig in Colorado Springs, waardoor de gevallen sneeuw in de winter snel smelt.

Geschiedenis

Aan de voet van de Pikes Peak, in het natuurgebied dat nu de Garden of the Gods vormt (de Tuin van de Goden), verzamelden zich in het verleden in het spoor van de bizons verscheidene indianenstammen zoals de Cheyenne en de Arapaho.

Spaanse en Franse kolonisten betraden het gebied in de late achttiende eeuw. In november 1806 ontdekte de ontdekkingsreiziger Zebulon Montgomery Pike de Pikes Peak, die hij in eerste instantie Grand Peak noemde. Een stroom van gelukzoekers kwam in 1859 op gang, toen er goud in de westelijk gelegen regio gevonden werd: de Pikes Peak of Bust Gold Rush. Honderdduizend mensen overspoelden het gebied. In hetzelfde jaar werd de eerste nederzetting gesticht. De plaats van de huidige stad werd in 1869 door generaal William Jackson Palmer bezocht. Hij was de grondlegger van de Denver en Rio Grande Railroad en kocht land langs de route, waar hij in 1871 Colorado Springs stichtte. Het stadje nam de vorm aan van een Victoriaans kuuroord en trok vooral veel Engelse toeristen, waardoor het de bijnaam 'Little London' kreeg. Palmer bouwde Glen Eyrie Castle ten noorden van de Garden of the Gods Park, speciaal voor zijn vrouw.

In 1890 werd er goud ontdekt op de westelijke hellingen Pikes Peak. Niet veel later waren er 50.000 mensen in de omgeving gevestigd en kreeg Colorado Spings de bijnaam 'city of millionaires'. Toen de goudkoorts eenmaal voorbij was en de economie tot stilstand kwam, werd Colorado Springs vooral een toeristische attractie. Vanaf 1940 werden er militaire activiteiten in de regio ontplooid. Het Amerikaanse leger opende Camp Carson en in 1954 werd de Air Force Academy geopend. Beide locaties zijn nog steeds in gebruik. Bovendien vind je in Colorado Springs de Peterson Air Force Base, de U.S. Space Command, NORAD (North American Aerospace Defense Command) en Shriever Air Force Base.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan