Colorado

Enigszins ten westen van het midden van de Verenigde Staten liggen de Rocky Mountains, een hooggebergte met veel nationale parken en rivieren. Een van die rivieren is de Coloradorivier, die onder andere door de Grand Canyon stroomt en ontspringt in de staat Colorado. De staat Colorado biedt niet alleen bergen, maar ook delen van de Great Plains, landelijke dorpjes en een grote stad als Denver. In het zuidwesten grenst de staat aan zowel New Mexico, Arizona als Utah. Dit is het enige vierstatenpunt in de VS en wordt de ‘Four Courners’ genoemd.

Feiten

Bijnaam: The Centennial State
Hoofdstad: Denver
Grootste stad: Denver
Bevolking: 5.117.000
Oppervlakte: 269.837 km²
Toetreding tot de VS: 1 augustus 1876
Officiële website: www.colorado.gov

Vlag & Seal

Vlag Colorado Seal Colorado

Cultuur/Geschiedenis

‘Colorado’ is het Spaanse woord voor ‘kleurend’. De eerste Europeanen die in het gebied aankwamen waren dan ook Spaans.
 
Toen de eerste Spanjaarden arriveerden werd het gebied bewoond door indianen; onder andere door de Pueblo, Ute en Cheyenne. Later zijn interessante overblijfselen van hen ontdekt, zoals de bekende klifwoningen die tegenwoordig in Mesa Verde National Park te bewonderen zijn.
 
De Spanjaarden slaagden er niet in zich er echt te vestigen, waardoor de contacten met de indianen maar oppervlakkig bleven en eigenlijk alleen om handel draaiden.
 
In 1803 eisten de Verenigde Staten het grootste deel van het gebied op in de Louisiana Purchase. Dit was een belangrijke transactie waarmee de VS veel land van de Fransen opkocht en daarmee haar grondgebied meer dan verdubbelde. Het inlijven van Colorado ging echter niet zonder problemen, omdat de Spanjaarden vonden dat het hun gebied was, maar uiteindelijk werd het gebied toch opgenomen in de Verenigde Staten.
 
De bijnaam van Colorado is ‘The Centennial State’, omdat het in 1876 - honderd jaar na de oprichting van de VS - als officiële staat werden opgenomen.
 
Op 20 april 1999 werd er een vreselijke gebeurtenis toegevoegd aan de geschiedenis van Colorado, namelijk de moorden op Columbine High School. Bij een schietpartij, die later de spil zou vormen in de opzienbarende documentaire Bowling for Columbine, kwamen twaalf leerlingen, één leraar en de twee daders om het leven.

Feesten

In Colorado worden veel visactiviteiten en -wedstrijden georganiseerd, evenals sporttoernooien, muziekfestivals, barbecues en rodeo’s.

Culinair

De vele zonuren, het koele bergwater en de frisse lucht in Colorado zijn factoren die ervoor zorgen dat veel gewassen die er groeien smaakvolle en verse vruchten afwerpen. Er komen bijvoorbeeld veel meloenen, perziken, kersen, bessen en druiven van goede kwaliteit vandaan.
 
Verder wordt in Colorado veel forel gegeten, die gevangen wordt in de bergriviertjes. Hier is een populaire activiteit aan verbonden: ‘fly fishing’. Dit is een vorm van vissen waarbij de visser in de rivier gaat staan en een hengel uitwerpt waar een nepvlieg, vaak gemaakt van haar of veren, aan vastzit om de vissen te lokken.

Klimaat

Klimaatverschillen in Colorado hebben - anders dan in veel andere staten - niet zozeer te maken met tegenstellingen tussen noord en zuid, maar vooral in het verschil tussen bergen en vlaktes. De grootste vlakte ligt in het oosten, waar de Great Plains beginnen. Dit gebied staat bekend om zijn vele zonuren overdag en zijn koelte en helderheid ’s nachts. Colorado is een relatief droge staat, waar de meeste neerslag in de vorm van sneeuw valt in de bergen. Dat betekent echter niet dat de oostelijke vlaktes altijd droog en helder zijn; er komen soms hevige hagelbuien voor. Ook wordt hier elk jaar relatief veel schade aangericht door bliksem en tornado’s.

Beste reistijd

Toeristen komen het hele jaar door naar Colorado, omdat elk seizoen zijn eigen kwaliteiten heeft. In de winter is het een skiparadijs, terwijl de zomer gelegenheid biedt tot kamperen, wandelen, raften en allerlei andere buitenactiviteiten. In de lente is het fris en gaan de bloemen weer bloeien en in de herfst verkleuren de bladeren, wat mooie panorama’s oplevert.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan