Denver, Colorado

Denver Colorado De 'Mile High City' Denver ligt precies op één mijl hoogte, in de schaduw van de Rocky Mountains. Denver combineert de charme van een bedrijvige stad met het mysterie van het Wilde Westen. De stad was ooit een nederzetting van goudzoekers, maar is nu een bloeiend handelscentrum.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Lower downtown & Larimer Square

LoDo voor ingewijden, heeft een aantal gezellige straten met historische gebouwen. Larimer Square is het oudste stuk van Denver. Je vindt er oude saloons en Victoriaanse huizen met winkels, wijnbarren en (sterren)restaurants. Op mooie dagen is Larimer Square de plaats waar de locals elkaar ontmoeten en waar gefeest kan worden. Een winkel die je beslist niet mag missen in Downtown Denver, is westernwinkel Rockmount Ranch Wear, waar je cowboyhoeden en -bloezen kunt kopen. Neem ook een kijkje bij het gerenoveerde Union Station, een van de mooiste treinstations van Amerika, of volg de self-guided Denver Beer Trail door downtown, waar wel twintig ambachtelijke bierbrouwerijen zijn.

Downtown Denver, Larimer Square

State Capitol Denver

Centraal in de stad, in het Civic Center Park, ligt het State Capitol met zijn herkenbare gouden koepel, die de negentiende-eeuwse Colorado Gold Rush herdenkt. In de trap voor het gebouw ligt de ‘mile high step’, op precies één mijl hoogte. Van maandag tot en met vrijdag kun je deelnemen aan een gratis tour door het gebouw. In Mr. Brown’s Attic bevindt zich een museum over Colorado’s geschiedenis en (de bouw van) het Capitool.

State Capitol

Denver Art Museum

Bij het Civic Center Park ligt het uit twee delen bestaande Denver Art Museum. Het North Building doet fortachtig aan, terwijl het Hamilton Building op een kristal van titanium lijkt, met pieken en uitstekende scherven. Het werd ontworpen door Daniel Libeskind, die ook het One WTC in New York bedacht. Het museum staat vooral bekend vanwege de uitgebreide collectie kunst van Native Americans. Ook is er een grote collectie hedendaagse kunst.

Denver Art Museum

History Colorado Center

In dit museum staan alle facetten van de geschiedenis van Colorado centraal. Er zijn exposities over inheemse voorwerpen en technologische innovaties met betrekking tot vroegere mijnen. Je kunt een virtueel ritje maken in een ouderwetse Ford T, je vaardigheden trainen op de ski-springsimulator en een dynamiet tot ontploffing brengen in een mijn uit 1880.

History Colorado Center Denver

Denver Museum of Nature & Science

Dit leuke, interactieve museum gaat over wetenschap en de natuur. Op creatieve en vernieuwende wijze leer je alles over dinosaurussen, het menselijk lichaam, mineralen, de ruimte en wilde dieren. Je kunt zelf proefjes doen of een 3D-film bekijken in het IMAX-theater, bijvoorbeeld over olifanten, extreme weersomstandigheden of mummies. Dit museum ligt aan 2001 Colorado Boulevard en is dagelijks geopend van 09:00-17:00.

Denver Museum of Nature and Science

Molly Brown House Museum

Dit museum is gevestigd in het prachtige Victoriaanse huis van 'the unsinkable Molly Brown'. Margaret (Molly) Brown was een dame uit arme kringen, die rond de vorige eeuwwisseling omhoog klom tot de rijke Denver-society, vrouwenorganisaties en progessieve politiek. Ze is de beroemdste overlevende van de ramp met de Titanic in 1912. Het Molly Brown House werd ontworpen door de beroemde architect William Lang en gebouwd in 1889. Je kunt een rondleiding volgen van 45 minuten door het huis. Een gids leert je dan alles over deze legende van Colorado. Het Molly Brown House Museum ligt aan 1340 Pennsylvania Street en is geopend van dinsdag tot en met zondag.

Denver museum

Confluence Park

In Denver zijn meer dan 200 stadsparken van verschillende afmetingen. Bij Confluence Park komen de Cherry Creek en South Platte River samen. Op mooie dagen komen de locals hier bijeen voor een picknick of waterplezier. Vanuit het park kun je de Cherry Creek Trail volgen naar het winkelwalhalla Cherry Creek Shopping Center, of de Platte Trail naar het zuidwesten - waar het Chatfield Reservoir ligt. Je kunt er kajakken of de rivier af dobberen in een opblaas band.

Confluence Park

Denver Botanic Gardens

Als je je even wilt onttrekken aan de stadse drukte bezoek je de Denver Botanic Gardens. In deze grote botanische tuin wordt lokale flora gecombineerd met exotische planten uit bijvoorbeeld Australië en Afrika. Er zijn 45 verschillende tuinen, die allerlei verschillende plaatsen van over de hele wereld uitbeelden. Het overdekte tropische 'greenhouse' herken je misschien uit de film Sleeper van Woody Allen uit 1973.

Botanic Gardens

Omgeving

Red Rocks Park

Op een halfuur rijden van het centrum van Denver vind je Red Rocks Park. In het park ligt het Red Rocks Amfitheater, dat gebruikmaakt van de natuurlijke akoestiek van de rotsen. Het theater biedt plaats aan 9.000 mensen. Wanneer je de 250 treden naar de top van het theater beklimt, heb je een prachtig uitzicht over het park en Denver. Het theater wordt gebruikt voor optredens van lokale bands en grote internationale artiesten. De bekendste steenformaties in de buurt van het amfitheater zijn Creation Rock in het noorden, Ship Rock in het zuiden en Stage Rock in het oosten.

Red Rocks Park

Mount Blue Sky

De Mount Blue Sky Scenic Byway (Highway 5) is de hoogst gelegen verharde autoweg in Amerika. De weg kronkelt omhoog naar de 4.348 meter hoge top van Mount Blue Sky en is open vanaf de laatste vrijdag in mei tot de eerste maandag in oktober. Vanaf de top heb je een uitzicht op de gehele 'Front Range' van de Rocky Mountains. Vanuit Denver is het circa 100 kilometer naar de top. Onderweg kun je stoppen bij de M. Walter Pesman Trail voor een wandeling tussen zeer zeldzame bloemen en 1.500 jaar oude naaldbomen. De weg is niet toegankelijk voor voertuigen langer dan 30 feet (circa 9 meter) en je dient een tijdslot te reserveren via recreation.gov. Let op! Deze weg is in 2025 gesloten wegens werkzaamheden en gaat naar verwachting Memorial Day 2026 weer open (eind mei).

Mount Blue Sky Colorado

Lookout Mountain

Wil je nog meer mooie vergezichten bewonderen, ga dan naar Lookout Mountain, waar Buffalo Bill ligt begraven. Wanneer je dacht dat Buffalo Bill een ruige cowboy was, dan heb je het mis: Bill trok door het land met zijn zelf verzonnen wildwestshow. De stukken werden wereldberoemd en dienden als inspiratiebron voor Hollywoodfilms.

Denver

Roxborough State Park

Ten zuiden van Denver, op een klein half uur rijden, ligt Roxborough State Park. Het is bekend om de prachtige rode rotsen en nog vrij onontdekt. Er zijn relatief eenvoudige wandelingen te maken in dit park.

Roxborough State Park

Vervoer

De RTD verzorgt het openbaar vervoer in Denver. Light Rail (RTD) heeft meer dan dertig tramstations door de hele stad. Het is een snelle en goedkope manier om van de ene plaats naar de andere te komen. Vanaf Denver International Airport (DEN) naar Denver Union Station is een rechtstreekse verbinding: deze A-line brengt je in 37 minuten van het vliegveld naar downtown en omgekeerd, voor nog geen tien dollar per persoon.

Feiten

Staat Colorado
County Denver
Oppervlakte 400 km²
Hoogte 1.560 tot 1.730 meter
Inwoners 600.000
Tijdszone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Denver is een zonnige stad. De zon schijnt er 300 dagen per jaar. Ondanks de ligging aan de rand van de bergen is het klimaat verrassend aangenaam. Het weer in de winter is mild, met een gemiddelde dagtemperatuur tussen de 6 en 10 graden. Er kan af en toe wat sneeuw vallen, maar dat blijft nooit lang liggen. In de zomer is het warm. De gemiddelde temperatuur ligt tussen de 25 en 30 graden overdag, maar in de avond kan het flink afkoelen en soms onweren.

Er valt jaarlijks bijna 400 millimeter neerslag. De natste maanden zijn mei tot en met augustus: er valt dan tussen de 40 en 60 millimeter regen per maand. In maart, november en december valt de meeste sneeuw; zo'n 20 centimeter per maand.

Sport

Denver kan als een sportieve stad bestempeld worden. Enkele grote sportclubs die Denver vertegenwoordigen zijn de Denver Broncos (American football), de Colorado Rockies (honkbal), de Colorado Avalanche (ijshockey) en de Denver Nuggets (basketbal).

Geschiedenis

Net als andere steden in het westen van Amerika is Denver gesticht als mijnbouwdorp. In de zomer van 1858 trok een groep gelukzoekers over de prairies van het toenmalige Rocky Colorado Territory. Zij vonden goud aan de voet van de Rocky Mountains. Er ontstond een goudkoorts en uit alle hoeken van het land streken goudzoekers neer in de omgeving van Denver. Op de grasvlakte langs de South Platte-rivier werd een nederzetting gesticht die bestond uit een tenten, huifkarren en blokhutten. Het goudzoeken was niet de enige manier om rijkdom te vergaren. De eerste goudzoekers konden hun eigen land claimen, de stad ontwerpen en vervolgens de grond verkopen aan degenen die na hen arriveerden.

In de lente van 1859 waren er twee stadjes ontstaan aan beide zijden van de South Platte-rivier. Er hing een spanning tussen beide steden, die zelfs bijna uitliep op een bloedvergieten. Uiteindelijk hield men een beraad, midden op de brug over de Cherry Creek, waarbij onderhandeld werd over de naam voor de stad. Voor de prijs van een vat whisky kwam men tot een deal: de beide nederzetting zouden voortaan Denver heten.

Later in de negentiende eeuw werd er goud ontdekt in de buurt van het bergdorp Central City. Velen verlieten Denver, op zoek naar het nieuwe geluk. De meeste van hen keerden niet veel later terug; het barre leven in de bergen liet hen inzien dat er betere manieren waren om geld te verdienen, bijvoorbeeld door handel te drijven.

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog werd de stad belaagd door een leger uit Texas, dat hoopte beslag te kunnen leggen op de goudvelden. De stedelingen lieten zich niet zomaar uit het veld slaan en organiseerden een vrijwillig leger. Ondanks dat ze niet getraind waren en hun aantal in het niet viel ten opzichte van het Texaanse leger, lukte het hen de Texanen te verdrijven. Hiermee werd Colorado gered voor de Unie. Niet veel later, in 1863, ging een groot deel van het handelscentrum in vlammen op. Het jaar daarop vond er een vloedgolf plaats die aanzienlijke schade aanrichtte. Om het drama compleet te maken, brak de indiaanse oorlog uit, waarbij alle handelslijnen naar Denver afgesneden werden. De inwoners van de stad kwamen zes weken zonder voedsel te zitten.

Al deze ontberingen maakten de bevolking van Denver steeds vastberadener om niet alleen te overleven, maar ook om succesvol te zijn. Toen bleek dat Colorado niet op de nieuwe aan te leggen route van de Union Pacific spoorlijn lag, brachten de inwoners van Denver 300.000 dollar bijeen. Hierdoor konden zij in 1870 hun eigen spoorlijn bouwen en deze aansluiten op de Union Pacific in Cheyenne, Wyoming. Dit zorgde voor een constante stroom van mensen naar de stad, waardoor het toerisme een vlucht nam.

Tegenwoordig is toerisme een belangrijke pijler in de economie van Denver. Dit is niet alleen vanwege de Rocky Mountains die op korte afstand van de stad liggen, maar ook door de weidse prairie aan de andere kant.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan