Delaware

Delaware is een klein staatje aan de oostkust van de VS. Het is zelfs op Rhode Island na de allerkleinste staat van het land. Delawareligt tussen Maryland en New Jersey en grenst in het noorden voor een deel aan Pennsylvania.

Feiten

Bijnaam: The First State
Hoofdstad: Dover
Grootste stad: Wilmington
Bevolking: 907.000
Oppervlakte: 6.452 km²
Toetreding tot de VS: 7 december 1787
Officiële website: www.delaware.gov

Vlag & Seal

Vlag Delaware Seal Delaware

Cultuur/Geschiedenis

Delaware, dat zijn naam te danken heeft aan de prominente Brit Lord De La Warr (1577 - 1618), werd voor het eerst gekoloniseerd door de Nederlanders. Al in een vroeg stadium stichtte een groep Nederlandse kolonisten er Zwaanendael, dat echter binnen een jaar verwoest werd door indianen die al eeuwenlang in het gebied leefden. De Zweden, die eveneens actief waren in het gebied, hadden meer succes. Zij stichtten er dan ook de eerste permanente nederzetting. Later kwam de staat onder Brits gezag en werd het toegekend aan William Penn, naar wie Pennsylvania genoemd zou worden. Lord Baltimore, van Maryland, had echter ook interesse in het gebied, waarna een langdurige ruzie ontstond.
 
Om een einde te maken aan de ruzie tussen de families Penn en Baltimore werden in de jaren 1760 de twee Engelse deskundigen Charles Mason en Jeremiah Dixon ingeschakeld om een definitieve grens tussen de grondgebieden vast te stellen. Het resultaat was een kunstmatig rechte lijn die de staten Pennsylvania en Maryland van elkaar scheidde en in het westen een scherpe hoek van bijna negentig graden zuidwaarts maakte om de westgrens van Delaware aan te duiden. In de latere geschiedenis werd deze lijn vaak als uitgangspunt genomen als het ging om de grens tussen Noord en Zuid in de Burgeroorlog. In 1776 verklaarde Delaware zich als eerste Amerikaanse staat onafhankelijk. Hiermee maakte het zich niet alleen los van de Britse koning, maar was het ook voorgoed van Pennsylvania af. Delawares bijnaam ‘The First State’ wordt nog steeds met trots gedragen.

Feesten

Elk jaar in oktober is het tijd voor het Apple Scrapple Festival in de stad Bridgeville. Dit evenement gaat van start met een onbeperkt scrapple-ontbijt (zie kopje ‘culinair’). Vervolgens kan men meedoen aan een wedstrijd scrapplegooien of figuurtjes maken uit scrapple en is er livemuziek en een jogwedstrijd.

Culinair

Gezien Delawares ligging aan een baai van de Atlantische Oceaan wordt er veel vis gegeten. Net als de inwoners van Pennsylvania eet de bevolking van Delaware graag ‘scrapple’ bij het ontbijt. Dit is een vleeswarensoort die meestal in grote blokken wordt gekocht, waar dan plakjes van afgesneden worden die op hun beurt gebakken worden. Het vlees is afkomstig van varkens.

Klimaat

Het klimaat van Delaware is gematigd en vochtig en houdt het midden tussen een vochtig subtropisch klimaat en een landklimaat. Hoewel de staat maar klein is, zijn er toch redelijke verschillen tussen het noorden en het zuiden wat betreft de temperatuur en de hoeveelheid sneeuw die er ’s winters valt. Zo is het klimaat in het zuiden iets milder en valt er minder sneeuw dan in het noorden. In de winter ligt de maximumtemperatuur enkele graden boven het vriespunt, hoewel het in het noorden ook enkele graden kan vriezen. Vanaf maart begint de temperatuur op te lopen en bereikt het kwik in juli het hoogste punt, met maximumtemperaturen rond de dertig graden.

Beste reistijd

Aangezien Delaware op het gebied van natuur en cultuur niet heel veel te bieden heeft, gaan toeristen er hoofdzakelijk in de zomer heen voor de strandplaatsjes.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan