New Jersey

New Jersey is een kleine oude industriestaat in het noordoosten. Hoewel New Jersey een beetje overschaduwd wordt door buurstaat New York - vanuit Jersey City zijn bijvoorbeeld het Vrijheidsbeeld en Ellis Island te zien -, trekt het ´s zomers veel bezoekers aan met zijn stranden.

Feiten

Bijnaam: The Garden State
Hoofdstad: Trenton
Grootste stad: Newark
Bevolking: 8.821.000
Oppervlakte: 22.608 km²
Toetreding tot de VS: 18 december 1787
Officiële website: www.nj.gov

Vlag & Seal

Vlag New Jersey Seal New Jersey

Cultuur/Geschiedenis

‘Jersey Dutch’ was een dialect dat van het einde van de zeventiende tot het begin van de twintigste eeuw werd gesproken door afstammelingen van de vroege Nederlandse kolonisten, die vanaf 1613 aanwezig waren in het gebied. Het dialect was een mengeling van Zeeuws, Vlaams en Amerikaans-Engels.
 
In 1638 werd in de buurt de Nederlandse kolonie New Sweden gesticht door Zweedse en Finse kolonisten. De Scandinaviërs en de Nederlanders leefden aanvankelijk vreedzaam naast elkaar, maar na een aantal jaar werd New Sweden opgenomen in de kolonie New Netherland.
 
New Netherland werd na verloop van tijd overgenomen door de Engelsen en zou uiteindelijk deel uitmaken van de dertien Amerikaanse staten die zich met de Onafhankelijkheidsoorlog vrijvochten van hun moederland. Belangrijke veldslagen werden uitgevochten bij Trenton en Princeton.
 
Een aangrijpende gebeurtenis uit de recentere geschiedenis is de ramp met de zeppelin Hindenburg, die in 1937 vlak voor het landen in New Jersey in brand vloog. Kort tevoren waren zeppelins ingezet als passagiersvoertuig, maar dat werd na deze ramp weer afgeschaft.

Feesten

In Atlantic City, een soort Las Vegas aan zee, is van alles te doen. Naast gokken kun je er allerlei watersporten uitoefenen, over de boulevard slenteren en zonnebaden op het strand. Er worden ook talloze evenementen georganiseerd en er zijn populaire uitgaansgelegenheden.
 
Met oud en nieuw kun je vanuit Jersey City een boottochtje maken langs de skyline van New York City.
 
Op 18 december wordt tijdens New Jersey Day de inlijving van de staat bij de Verenigde Staten gevierd.

Culinair

Veel gebruikte ingrediënten in de keuken van New Jersey zijn tomaten, bosbessen en perziken. Deze vruchten worden in allerlei gerechten verwerkt. Perziken gaan - net als bosbessen - in soep, taart en pudding, en met tomaten worden salsasauzen en salades gemaakt.
 
New Jersey heeft ook een eigen variant op de ‘tuna melt’, een broodje met tonijnsalade, tomaat en kaas. De tonijnsalade ligt op het brood en daarbovenop komt een plakje kaas, dan een tomaat en dan weer een plakje kaas. Dit wordt in de oven gedaan zodat de kaas smelt. Doordat er ook onder de tomaat een plakje kaas zit, glijdt de tomaat er niet zo gemakkelijk af.

Klimaat

Het weer in New Jersey verschilt per regio. Zo is het in het noordwesten iets koeler dan in de rest van staat door de hogere ligging. ’s Zomers is het heet en vochtig in New Jersey, met temperaturen tussen de 20 en 30 graden. Het kwik kan echter ook regelmatig de dertig passeren. In de winter daalt de temperatuur behoorlijk en in het noordelijke deel kan het overdag enkele graden vriezen. Ook valt er in het noorden de meeste sneeuw. De lente en herfst worden gekenmerkt door wisselende temperaturen en een lagere luchtvochtigheid dan de zomer. Het regent regelmatig in New Jersey, vaak tijdens onweersbuien in de zomer.

Beste reistijd

De stranden van New Jersey zijn populair en trekken veel publiek. Als je de toeristendrukte wilt vermijden kun je de zomermaanden en vooral de weekenden beter overslaan. Als je niet speciaal voor de stranden komt, zijn de herfst of lente geschikter om te gaan.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan