District of Columbia

Washington DC, waarbij ‘DC’ staat voor ‘District of Columbia’, is de hoofdstad van de Verenigde Staten. Het is een afzonderlijk federaal district, zodat het afzonderlijk van de andere staten kan opereren. In werkelijkheid is de stad met zijn agglomeraties tot buiten de grenzen van de officieel aangewezen staat gegroeid.

Feiten

Bevolking: 618.000
Oppervlakte: 177 km²
Officiële website: www.dc.gov

Vlag & Seal

Vlag District of Columbia Seal District of Columbia

Cultuur/Geschiedenis

De geschiedenis van de Amerikaanse hoofdstad gaat terug tot de stichting van het koloniale plaatsje Georgetown aan de Potomacrivier. Met de Onafhankelijkheidsoorlog (1775 - 1783) kwam er een eind aan de koloniale periode. Na de oorlog had het nieuwe vrijgevochten land een hoofdstad nodig. Aanvankelijk was dit New York, later werd het Philadelphia. In 1787 werd de laatste hand gelegd aan de Amerikaanse grondwet. Hierin stond onder andere dat er een apart, niet te groot district moest komen dat afzonderlijk van de staten zou functioneren als hoofdstad. Van de staten Maryland en Virginia werd een stukje grond afgehaald. Zo werd er een gebied gecreëerd met kunstmatig rechte grenslijnen. Het kreeg de naam ‘District of Columbia’. ‘Columbia’ was een poëtische aanduiding voor de VS, dat zoiets betekent als ‘Land van Columbus’, dus in feite is het district vernoemd naar de Europese ontdekker van het Amerikaanse continent.
 
Er werd een Franse ontwerper ingehuurd om van Washington DC een stad te maken die prestige uitstraalde. Er kwamen brede lanen, statige gebouwen in neoclassicistische stijl en veel groen. Door velen wordt de stad beschouwd als de hoofdstad van de wereld en er is dan ook van alles te zien. Het barst er van de belangrijke gebouwen. Zo staat er het Witte Huis, waarin de president woont. The National Mall, een chique langwerpige tuin, verbindt het Witte Huis met het Capitool, waarin de volksvertegenwoordiging gevestigd is. Hier omheen staan overal allerlei soorten monumenten en gedenktekens.
 
Op 11 september 2001 werd er - naast het World Trade Center in New York - ook een terroristische aanslag gepleegd op Washington DC. Er vloog een door terroristen gekaapt vliegtuig in de westvleugel van het Pentagon, het hoofdkwartier van het Ministerie van Defensie dat die dag precies zestig jaar bestond. Deze tragische gebeurtenis kostte aan bijna tweehonderd mensen het leven.

Feesten

In Washington DC vinden veel plechtigheden plaats. Zo vond er in januari 2009 de inauguratie van president Barack Obama plaats voor het Capitool. Deze officiële aangelegenheid ging gepaard met dagen van concerten, voordrachten en andere feestelijkheden. Op de dag van de beëdiging zelf gaf Aretha Franklin een optreden. Er kwamen een paar miljoen mensen op af en mensen van over de hele wereld keken mee.
 
Een jaarlijks terugkerende traditie is The White House Easter Egg Roll, waarbij het gazon van het Witte Huis opengesteld wordt voor kinderen en hun familie. Zij kunnen paaseieren zoeken, voorgelezen worden en op de foto gaan met de paashaas.

Klimaat

In het District of Columbia liggen de temperaturen vrijwel het hele jaar door redelijk hoog. 's Zomers kan het gemakkelijk dertig graden worden, waarbij het overigens vochtig is, wat regelmatig voor onweersbuien zorgt. Van de orkanen, die van zee komen, heeft de staat weinig last, omdat die vaak al erg in kracht afgenomen zijn tegen de tijd dat ze het vasteland bereiken. ‘s Winters dalen de maximumtemperaturen tot net onder het vriespunt en is er kans op sneeuw. Eens in de paar jaar wordt de staat getroffen door een echte sneeuwstorm.

Beste reistijd

Vanwege het onweer in de zomer en de sneeuw in de winter zijn de lente en herfst de meest aantrekkelijke periodes om DC te bezoeken. Het is dan minder vochtig en de temperaturen zijn aangenaam.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan