Greensboro, Georgia

Greensboro Georgia In het noorden van de staat Georgia ligt het kleine plaatsje Greensboro. Het is de zetel van de overheid van Greene County. Hoewel het stadje slechts een stip op de kaart is, is het een goede uitvalsbasis voor hen die het drukke stadsleven van bijvoorbeeld Atlanta willen ontvluchten. Ontdek de roerige geschiedenis in de verschillende musea en kom te weten hoe het leven er vroeger op de plantages uitzag. Bezoek ook een gevangenis uit 1807, het spookstadje Scull Shoals en rust uit aan Lake Oconee, het tweede grootste meer van de staat.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Greene County Courthouse

Het allereerste gerechtsgebouw van de county was een houten gebouw. Hoewel de stad in 1787 door indianen platgebrand werd en het tweede gebouw in 1805 ook door brand verloren ging, zijn veel documenten bewaard gebleven. Deze kun je vinden in het huidige mooie gerechtsgebouw, dat in 1849 in Griekse stijl gebouwd is.

Greene County Courthouse, Greensboro

Old Gaol

Direct achter het gerechtsgebouw vind je een fortachtige, granieten gevangenis met kantelen en erg dikke wanden. Sinds de bouw in 1807 is er niets aan veranderd en men denkt dat het de oudste gevangenis van de staat is. Binnenin bevinden zich kerkers en cellen die geen licht doorlaten. Tot 1890 was het gebouw in gebruik.

Greensboro Science Center

Greensboro City Cemetery

Het oudste graf op deze begraafplaats is dat van Jonas Fauche, een strijder uit de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog (achttiende eeuw). Ook andere prominenten uit de geschiedenis van Georgia vinden hier hun laatste rustplaats. Bekijk de unieke grafstenen en het bijzondere ijzerwerk.

Greensboro City Cemetery

Greene County Historical Museum en African American Museum

De geschiedenis van de streek wordt in dit museum weergegeven door middel van voorwerpen, foto's en documenten. Het museum is op zaterdagen geopend. Het is ook mogelijk er op afspraak een kijkje te nemen. In het voormalige woonhuis van Calvin M. Barber, de tweede Afro-Amerikaanse dokter in Greene County, huist tegenwoordig een museum waarin de Afro-Amerikaanse streekgeschiedenis centraal staat. Beiden een bezoekje waard tijdens je stop in Greensboro.

Greensboro City Cemetery

Lake Oconee

Het tweede grootste meer van de staat ligt op slechts een kwartiertje rijden van Greensboro. Trek erop uit om van het meer en de omgeving te genieten, ga wandelen, zwemmen of vissen en geniet van de uitzichten. Huur een boot, neem een waterskieles of verken de omgeving te paard of op de fiets.

Greensboro Georgia

Scull Shoals

Scull Shoals Village begon als een wildweststadje in 1782. Toen de aanvallen van indianen toenamen, bouwden de inwoners Fort Clark. Het fort beschermde hen tegen plunderingen en aanvallen. Even later begon men met het op grote schaal verbouwen van katoen. Na de Burgeroorlog was er een gebrek aan machines en arbeidskrachten en raakte het dorp in verval. Doordat de grond te intensief bewerkt was, kreeg erosie vrij spel. Na twee grote overstromingen in 1841 en 1887 was het gedaan en werd het dorp verlaten. Tegenwoordig is het spookstadje onderdeel van het Oconee National Forest en vind je er de ruïnes van verschillende gebouwen. Er worden geregeld tours en festivals georganiseerd.

Ruine, Scull Shoals

Feiten

Staat Georgia
County   Greene
Oppervlakte 15 km²
Hoogte 195 meter
Inwoners 3.500
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Geschiedenis

Greensboro heeft een roerige geschiedenis, die gedomineerd wordt door conflicten tussen indianen en kolonisten en later door conflicten tussen de gekleurde en blanke bevolking. De stad ontstond eind achttiende eeuw en werd vernoemd naar Nathanael Greene, een generaal uit de Onafhankelijkheidsoorlog (1775-1783). In de beginjaren waren er vaak heftige botsingen met de inheemse bevolking, de Creeks. In 1787 namen de indianen Greensboro onder vuur. Vele huizen werden platgebrand en inwoners vermoord. Ondanks het zware leven en de katoenconcurrentie met nabijgelegen plaatsen groeide de stad en was het al snel een van de meest welvarende van de regio. Dit was volop te danken aan de bloeiende katoenindustrie, waarin Greensboro een centrale rol speelde.

De katoenindustrie maakte een enkele blanke extreem rijk, maar het overgrote deel van de bevolking bestond uit arme blanken en zwarte slaven. Tijdens de Burgeroorlog kozen de rijke blanken die het voor het zeggen hadden de kant van het (verliezende) Zuiden. De gevolgen waren groot: een derde van de soldaten uit Greene County vond tijdens de oorlog de dood en een even grote groep raakte verminkt of gewond. Na de Burgeroorlog trokken bevrijde slaven naar Greene County om te zoeken naar verloren familie of in de hoop op een beter bestaan. De gekleurde gemeenschap kwam bekend te staan onder de naam 'Canaan' en groeide in de jaren daarna uit tot een centrum voor zwarte activisten. Ook de blanke groepering Ku Klux Klan was er actief. Tussen beide groepen leidde het vaak tot ongeregeldheden en zelfs moordpartijen. Deze strijd zou tot halverwege de twintigste eeuw doorgaan, tot de gekleurde bevolking de strijd opgaf en zich grotendeels ergens anders vestigde. Greensboro had in deze tijd te maken met de veranderende economie en werkeloosheid. Kleine oplevingen tijdens de New Deal en na de Tweede Wereldoorlog ten spijt, heeft Greene County haar status van meest welvarende gebied in Georgia nooit meer herwonnen.

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan