Atlanta, Georgia

Atlanta, Georgia In Atlanta, de hoofdstad van Georgia, gaan oud en modern hand in hand. Zuidelijke tradities en moderne wolkenkrabbers zorgen voor een bijzondere mix. Als geboorteplaats van Martin Luther King, Jr. en belangrijke plaats uit de Amerikaanse Burgeroorlog zijn er veel monumenten en historische musea te vinden. In de buurt van het Centennial Olympic Park vind je diverse topattracties, zoals het Georgia Aquarium (een van de grootste aquaria ter wereld) en World of Coca-Cola.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Centennial Park Area

In dit deel van het stadscentrum vind je niet alleen het grote Centennial Olympic Park (dat het hart vormde van de Olympische Spelen uit 1996), maar ook diverse topattracties, zoals het Georgia Aquarium en World of Coca-Cola. Een mooi stadspark is Piedmont Park. Hier heb je een goed uitzicht op de skyline.

Atlanta, Georgia

Georgia State Capitol

Omdat Georgia State Capitol op een hoger punt in Atlanta ligt, is het gebouw vanaf diverse punten in de stad goed te zien. Het capitoolgebouw is van maandag tot en met vrijdag overdag geopend voor publiek.

State Capitol, Atlanta, Georgia

Georgia Aquarium

Het Georgia Aquarium is een van de grootste aquaria ter wereld. Er leven meer dan 100.000 zeedieren. Het aquarium heeft een groot koraalrif, spectaculaire dolfijnenshows en bakken waar je dieren kunt aanraken. Daarnaast is het mogelijk om mee te gaan met een tour achter de schermen, otters of dolfijnen van dichtbij te bekijken en te zwemmen tussen onder andere walvishaaien, de grootste vissen ter wereld.

Atlanta, Georgia

World of Coca-Cola

Coca-Cola werd in 1886 voor het eerst gebrouwen in Atlanta. Dr. John S. Pemberton, een lokale drogist, brouwde het 'heerlijke en verfrissende' drankje, dat zou helpen tegen hoofdpijn en katers. Het werd de best verkopende frisdrank ter wereld. In World of Coca-Cola staat de geschiedenis centraal en kom je te weten hoe het zo'n succesvol merk is geworden. Bekijk oude reclames, proef verschillende soorten cola en maak het productieproces van dichtbij mee.

Atlanta, Georgia

Sweet Auburn Historic District

De Auburn Avenue vormde in de twintigste eeuw een belangrijk economisch centrum voor Afro-Amerikaanse ondernemers. Het werd ook wel 'Sweet Auburn' genoemd, omdat het de 'rijkste zwarte straat ter wereld' zou zijn. In deze wijk werd Martin Luther King geboren, in 1929. Je kunt het huis waar hij opgroeide bezoeken: een oud geel huis met luiken, veranda en puntdak. De tafel is gedekt alsof de familie elk moment kan aanschuiven. Naast gezamenlijke maaltijden waren pianolessen en potjes monopoly deel van hun dagelijks bestaan. Ondanks dat de familie beslist niet arm was, ze waren "minder waard" dan alle blanken. Zo mocht Martin niet bij de brandweer, verderop in de straat, dat was voorbehouden aan blanke jongens. Ook waren theaters, winkels, restaurants en scholen gescheiden. Vader King leerde zijn zoon dat hij dit nooit zou accepteren: de kiem voor een mensenrechtenstrijder werd gelegd. Het geboortehuis van Martin Luther King maakt deel uit van het National Historic Site.

Atlanta, Georgia

Martin Luther King, Jr. National Historic Site

Deze historische plek maakt deel uit van Sweet Auburn en is in het beheer van de National Park Service (NPS). Hoewel de NPS meestal natuurgebieden beheert, weten de rangers je net zo veel te vertellen over historische plekken. Naast het geboortehuis van Martin Luther King kun je hier zijn laatste rustplaats bezoeken. Kings graftombe ligt op een eiland in een vijver. Kings stem klinkt vanuit luidsprekers in het struikgewas. Bezoek zeker ook de Ebenezer Baptist Church. In deze rode bakstenen kerk predikten vader King en later ook zijn zoon. Veel Afro-Amerikanen gaan op bedevaart naar deze kerk en luisteren met betraande ogen naar opnamen van Kings toespraken, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat niemand hier onaangedaan naar buiten stapt. Niet ver van het Historic Site vind je het Margaret Mitchell House & Museum, waar de beroemde roman Gone with the Wind werd geschreven.

Atlanta, Georgia

BeltLine

Dit is Atlanta's antwoord op de High Line in New York; het netwerk aan wandelpaden is bijna 53 kilometer lang en meer dan welkom in deze verkeersdrukke metopool. The BeltLine bestaat uit een Westside Trail en een Eastside Trail en wordt nog steeds uitgebreid. Het netwerk volgt een voormalige spoorlijn en verbindt diverse wijken met elkaar. Onderweg kom je langs mooie parken, bierbrouwerijen en innovatieve restaurants waar je even kunt stoppen. Je kunt de paden ook op de (huur)fiets verkennen en je komt er regelmatig hardlopers tegen. De kleurrijke Krog Street Tunnel is onderdeel van de Eastside Trail, op drie kilometer van het centrum. Je vindt hier tal van muurschilderingen: van duistere street art tot gedichten en fascinerende kunst.

BeltLine, Atlanta, Georgia

Grant Park

De Victoriaanse wijk Grant Park staat voornamelijk bekend om het gelijknamige historische stadspark. In het park ligt de Zoo Atlanta en het Atlanta Cyclorama & Civil War Museum, waar je een gigantisch olieverfschilderij over de Battle of Atlanta kunt bekijken. Het schilderij draait om je heen, terwijl je tegelijkertijd informatie krijgt over wat er allemaal te zien is. In het museum vind je een oude stoomlocomotief en voorwerpen uit de Burgeroorlog. Vlak bij Grant Park ligt de Oakland Cemetery, een begraafplaats waar duizenden soldaten rusten die voor de Confederatie vochten tijdens de Burgeroorlog.

Atlanta, Georgia

Atlanta History Center

Voor meer geschiedenis kun je een bezoek brengen aan het Atlanta History Center, gelegen in de noordelijke wijk Buckhead. Het historische centrum bestaat onder andere uit tuinen, wandelroutes langs 'wildlife', bossen, een historische boerderij en een gerestaureerd landhuis uit 1928. Ook is er een speciale vleugel aangelegd voor de Olympische Zomerspelen uit 1996 en vind je er de grootste privé-verzameling van voorwerpen uit de Amerikaanse Burgeroorlog. In downtown staat het Georgia Capitol uit 1889, met daarin een museum. Er zijn (zelfstandige) rondleidingen mogelijk.

Atlanta, Georgia

Musea

Atlanta heeft eveneens een antwoord op het Washingtonse Smithsonian. Van het MODA (museum of design) tot het bekende High Museum of Art (met klassieke, moderne en hedendaagse kunst): je kunt er veel hoogwaardige (kunst)musea bezoeken. Andere musea zijn het Museum of Contemporary Art of Georgia, waar vooral werk van kunstenaars uit Georgia centraal staat, het Savannah College of Art and Design's Museum of Art.

High Museum of Art, Atlanta, Georgia

Filmlocatie

Komt de skyline van Atlanta je bekend voor? Dat zou heel goed kunnen, want dankzij het gunstige financiële klimaat strijken veel filmmaatschappijen in Atlanta neer om hun producties op te nemen. Zo zie je de skyline van Atlanta terug bij 'The Walking Dead': check daarvoor het uitzicht vanaf de Jackson Street Bridge. Fans van de serie bombardeerden de stad tot Zombie capital of the world'. Atlanta deed bovendien dienst als filmdecor voor de populaire serie 'Stranger Things'.

Atlanta, Georgia

Starlight Drive-in Theater

Voor een vleugje nostalgie kun je terecht in de Starlight Drive-in bioscoop in het zuidoosten van de stad. Hier draaien heel regelmatig films die je vanuit je auto - net als in de film - kunt bekijken. Meer info en tickets vind je op hun site.

Starlight Drive-in, Atlanta, Georgia

Uit eten

Atlanta heeft een grote hoeveelheid goede restaurants. Van Staplehouse (met gerechten uit de Nieuwe(!) Amerikaanse keuken) tot The Giving Kitchen (dat voor een goed doel staat). Aan Buford Highway kun je de migratiegeschiedenis proeven: van Kantonees of Vietnamees tot Mexicaans of Bangladeshi: keuze te over. In het oude bedrijfsgebouw van Sears, Roebuck & Co. in de wijk Old Fourth Ward staat Ponce City Market; met ruim dertig restaurants en etenswinkels onder één dak. Het traditionele Zuiden proef je in The Colonnade, dat al sinds 1927 gespecialiseerd is in gefrituurde kip, seleriesalade en 'tomato aspic', wat nog het meest wegheeft van ketchuppudding. Een soortgelijk menu tref je bij Mary Mac's Tea Room en Home Grown GA.

Atlanta, Georgia

Omgeving

Stone Mountain

Op een half uur rijden ten noordoosten van Atlanta ligt Stone Mountain, een berg waarin de drie belangrijkste figuren van de Geconfedereerde Staten van Amerika uitgehouwen zijn, namelijk Stonewall Jackson, Robert E. Lee en Jefferson Davis. De top van de berg is te bereiken via een gondelbaan of een wandelpad aan de westelijke kant. De berg wordt omringd door Stone Mountain Park, een groot themapark met mooie wandelpaden, een historische treinroute, een oude plantage en een museum over de bewogen geschiedenis van Stone Mountain.

Atlanta, Georgia

Vervoer

Metropolitan Atlanta Rapid Transit Authority (MARTA) is de vervoersmaatschappij in Atlanta. De organisatie verzorgt bus- en tramvervoer (rapid rail) in de stad en de counties van Fulton en DeKalb. Het railsysteem bestaat uit vier lijnen, die samenkomen bij Five Points Station in het centrum. In de spits rijden de trams ongeveer elke tien minuten.

Feiten

Staat Georgia
County Fulton, DeKalb
Oppervlakte 343 km²
Hoogte 320 meter
Inwoners 444.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

In de winter wordt het in Atlanta overdag gemiddeld 11 tot 14 graden, dat is kouder dan de gemiddelde winter in het zuiden van de Verenigde Staten. Door de hogere ligging van de stad (op meer dan 300 meter) is het klimaat wat gematigder. Af en toe brengt de warme zeewind aangenamere temperaturen met zich mee. Aan de andere kant kunnen koude winden uit het binnenland de gemiddelde temperatuur flink omlaag brengen. Van maart tot en met mei loopt de temperatuur op van 18 tot 27 graden. De zomers zijn warm, overdag wordt het tussen de 30 en 32 graden. De neerslag is redelijk gelijkmatig over het jaar verdeeld, met maart en juli als natste maanden. Het najaar is het droogste seizoen.

Geschiedenis

In de negentiende eeuw vonden twee belangrijke gebeurtenissen in Georgia plaats waaraan Atlanta haar bestaan ontleent: de verbanning van de inheemse bevolking (voornamelijk Creek- en Cherokee-indianen) vanuit het noordwesten van Georgia en de aanleg van spoorlijnen in het binnenland. Beide gebeurtenissen zorgden voor een bevolkingstoename en de stichting van nederzettingen, waaronder Atlanta.

In 1837 bepaalden ingenieurs van de Western & Atlantic Railroad het eindpunt van een spoorlijn vanuit Tennessee. Op dit punt werd een dorp gesticht, met de toepasselijke naam Terminus (letterlijk: eindpunt). De naam van de plaats veranderde in 1843 in Marthasville, naar de dochter van voormalig gouverneur Wilson Lumpkin, die een grote rol speelde in de spoorweggeschiedenis. Het dorpje rond het treindepot groeide ondertussen gestaag. Twee jaar later wijzigde men de naam opnieuw, dit keer in Atlanta. Waarschijnlijk was het Steven Harriman Long, een ingenieur van Western & Atlantic Railroad, die de plaats de vrouwelijke vorm van Atlantic gaf. In 1646 werden er twee andere spoorlijnen op het netwerk aangesloten en ten tijde van de Amerikaanse Burgeroorlog was Atlanta de vierde grootste stad van de staat en hét spoorwegknooppunt van het zuiden van de VS.

Georgia scheidde zich in 1861 af van de Union en voegde zich bij de Confederatie. Atlanta groeide uit tot een strategisch belangrijke stad voor het Zuiden, waar veel materialen voor de oorlog geproduceerd werden. De stad telde voor de Burgeroorlog ongeveer 9.500 inwoners, waaronder honderd Uniongezinde families. Zij werden min of meer gedwongen om zich achter de regels van de Confederatie te scharen of om de stad te verlaten. Doordat de stad ten tijde van de oorlog een groot productie- en transportcentrum werd, groeide de populatie in vier jaar tijd uit naar 22.000.

Vanaf 20 juli tot 25 augustus 1864 belegerde de Union de stad. Zij voerden luchtaanvallen uit, waardoor grote schade ontstond en veel doden vielen. Een groot aantal inwoners ontvluchtte de stad. Op 2 september nam de Union Atlanta in en werden de inwoners gesommeerd te vertrekken. Voordat generaal William T. Sherman vertrok op zijn beruchte March to the Sea, brandde hij de stad letterlijk tot de grond toe af. Zeventig procent van de gebouwen ging in vlammen op. 

Na de oorlog begon de wederopbouw. Atlanta was in 1868 weer de hoofdstad van de staat. Tussen 1865 en 1867 nam het bevolkingsaantal toe tot 20.000 en in 1900 stond de teller op 90.000. Er woonden grote aantallen Afro-Amerikanen. Zij richtten de Atlanta University op, een prestigieuze zwarte universiteit. Ondanks dat de gekleurde bevolking het aan het eind van de negentiende eeuw steeds zwaarder kreeg (rassenscheiding werd gelegaliseerd door de Jim Crow-wetten), ontstond er een midden- en upperclass. Faciliteiten voor de zwarte bevolking bevonden zich voornamelijk aan Auburn Avenue. Hier ontstonden verschillende bedrijven. Auburn Street werd het hart van de zwarte samenleving en het was de plaats waar Martin Luther King het levenslicht zag.

Rond de eeuwwisseling groeide de stad zo snel dat er raciale en etnische onrust ontstond, met als dieptepunt een grote, bloedige oproer in 1906. In 1913 barstte de stad wederom uit haar voegen, tijdens het proces van Leo Frank, een joodse zakenman die een blanke fabrieksarbeider vermoord zou hebben. De sensatiepers zat er bovenop en zaaide grote onrust. In 1915 werd Franks doodstraf omgezet in levenslang, waarop hij uit zijn gevangenis ontvoerd en later vermoord werd. Na deze twee gebeurtenissen richtten beide bevolkingsgroepen eigen organisaties op. Een ervan was de al eerder in Tennessee ontstane Ku Klux Klan, een blanke organisatie die later vooral vanwege het racistisch geweld bekend werd.

Ondertussen ging de technologische ontwikkeling door en liep Atlanta ten tijde van de Tweede Wereldoorlog voorop in de ontwikkeling vervoermiddelen als de auto, trein en het vliegtuig en op het gebied van infrastructuur. Langzaam maar zeker werd Atlanta de transporthoofdstad van het Zuidoosten.

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan