Wisconsin

Wisconsin ligt in ‘the Midwest’ en is bekend vanwege de talloze meren. In het noorden grenst het aan Lake Superior en de staat Michigan en in het oosten aan Lake Michigan. De hoofdstad Madison wordt wel eens ‘the City of Four Lakes’ genoemd, vanwege de nabijheid van een aantal grote meren.

Feiten

Bijnaam: The Badger State
Hoofdstad: Madison
Grootste stad: Milwaukee
Bevolking: 5.700.000
Oppervlakte: 169.639 km²
Toetreding tot de VS: 29 mei 1848
Officiële website: www.wisconsin.gov

Vlag & Seal

Vlag Wisconsin Seal Wisconsin

Cultuur/Geschiedenis

Voordat de Europeanen het Amerikaanse continent begonnen te veroveren, werd het gebied dat nu Wisconsin heet bevolkt door verschillende indianenstammen, waaronder de Oneota, Ojibwa en Kickapoo. Aangenomen wordt dat de Fransman Jean Nicolet de eerste Europese ontdekkingsreiziger was die in Wisconsin aankwam. De Fransen zetten er een huidenhandel op, maar stichtten geen permanente vestigingen. In 1763, tijdens de Frans-Indiaanse Oorlog, verloren ze hun overmacht aan de Britten.
 
De Fransen bleven echter handelen in huiden, tot het gebied in 1812 officieel onder Amerikaans gezag kwam te staan. De huidenhandel maakte plaats voor mijnindustrie toen er lood in de grond ontdekt werd. Deze nieuwe industrie trok veel immigranten, waarvan een groot deel afkomstig was uit Duitsland en Scandinavië. De vroege immigranten leefden vaak niet in huizen, maar groeven grotten in heuvelruggen om tijdelijk in te wonen. Deze mijnwerkers werden ‘badgers’ genoemd, omdat ze vergeleken werden met de das (in het Engels: badger). Vandaar ook Wisconsins bijnaam ‘The Badger State’. In 1827 werd Mineral Point gesticht, een echte mijnwerkersstad en een van de oudste steden van de staat.
 
Omdat er in korte tijd zoveel blanke inwoners bijkwamen, ontstonden er spanningen tussen hen en de indianenvolken. Hier werd een aantal oorlogen om uitgevochten en uiteindelijk werden veel indianen gedwongen te verhuizen.

Feesten

Wisconsin beweert dat het Wisconsin Summerfest het grootste muziekfestival ter wereld is. Of dit klopt is te betwijfelen, maar het is in elk geval erg groot. Dit elf dagen durende festival in Milwaukee vindt plaats in juni en / of juli en biedt naast optredens van grote artiesten ook vuurwerkshows, klimmuren en de gelegenheid om te golfen en gokken.

Culinair

Naast de mijnindustrie ontstond er in Wisconsin een agrarische sector. Er worden onder andere veel wortels, aardappels, kersen en maïs verbouwd. De zuivelindustrie is tegenwoordig de meest bloeiende industrie. Op Californië na is de staat de grootste zuivelproducent van de VS. De staat wordt wel eens ‘America’s Dairyland’ (zuivelland) genoemd, een bijnaam die ook vaak op de nummerborden staat. Het belangrijkste product is kaas.
 
In populaire gerechten uit Wisconsin zijn veel invloeden terug te vinden van de Noord-Europese immigranten. Voorbeelden hiervan zijn Duitse aardappeltaart en Noors ‘flat bread’.

Klimaat

Wisconsin heeft een continentaal klimaat. De zomers zijn warm, met maxima tussen de 24 en 28 graden, maar door het matigende effect van de aangrenzende meren koelt het 's nachts vaak aangenaam af. In de winter is het koud en valt er veel sneeuw. In december, januari en februari ligt de maximumtemperatuur rond het vriespunt en vriest het ’s nachts zo’n tien graden.

Beste reistijd

De meeste toeristen komen naar Wisconsin voor de sportieve activiteiten die er mogelijk zijn. Het drukste seizoen is daarom de zomer. In de vele meren en riviertjes in de staat kun je vissen, zwemmen, varen en jetskiën. In de winter verandert de staat in een winterparadijs en kun je er goed terecht voor een wintersportvakantie.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan